Att välja vin till havtorn.

Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig till de bästa vinvalen till desserter och bakverk med smak av havtorn.

Vin till havtorn.

Havtorn är små orange bär som både är goda och rena vitaminbomberna. De benämns ofta därför som ett superbär. De växer naturligt i skärgården men kan också planteras som buske eller häck. De påminner i smaken lite om en kombination av passionsfrukt och grapefrukt.

Havtorn har under några år varit ett trendigt val bland både restauranger och konditorier. Men frågan är: Vad man ska välja för vin till?

Balans mellan sötma och syra är nyckeln

När man kombinerar vin med desserter måste man tänka på att vinet inte skall vara mindre sött än desserten. Så välj vin utifrån dessertens eller bakverkets sötma och tyngd. Dock måste man också beakta den påtagliga syrligheten i just havtorn.

I många av världens främsta söta viner är nyckeln till kvaliteten en fräsch syra som balanserar upp sötman. Så är det exempelvis i Sauternes, söt chenin blanc från Loire, österrikisk eller tysk Beerenauslese och Eiswein.

Om desserten är påtagligt syrligare än söt minskar nämligen upplevelsen av syra i vinet och man förlorar sålunda den delikata balansen. Om man vill välja denna typ av vin bör sötma och syra i maten motsvara den balans som finns i vinet.

Om efterrätten är mycket mer syrlig än söt (som är mycket vanligt vad det gäller havtorn) så ska man snarare välja ett muskatvin, som exempelvis Moscato d´Asti.

Att arbeta med aromspeglingar

Att försöka spegla aromerna som finns i efterrätten med liknande i vinet är alltid ett vinnande koncept. Det är naturligtvis stor skillnad mellan olika desserter och bakverk. Men generellt rekommenderar vi vita söta viner på gröna druvor som inte har en påtagligt oxiderad stil.

Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant

109,00 kr


Ett mycket användbart lätt mousserande vin på muskatdruvan som man med fördel tar fram till desserten eller bakverket med havtorn där syrligheten är mer framträdande än sötman.

Xavier Vignon Muscat Beaumes de Venise

119,00 kr


Här har vi ett muskatvin av bästa snitt, men utan bubblor som vinet ovan. Det aromatiska och söta vinet passar också till desserter där syrligheten är mer framträdande än sötman.

Castello di Albola Vin Santo

399,00 kr


Ett härligt vin på torkade druvor. Vinet har inte lika oxiderad stil som många andra Vin Santo och passar därför bra till bakverk och ugnsbakade desserter med havtorn.

Lenz Moser Trockenbeerenauslese

179,00 kr


Här har vi ett vin med rejäl sötma, men den höga syran ger en fin balans. Används till havtornsdesserter där sötman är påtaglig och syrligheten nedtonad.