Att välja vin till hjortron.
Det är högsäsong för gyllene hjortron. Vi guidar dig till de bästa vinvalen till hjortron och hjortrondesserter – en kombination som inte alltid är så lätt.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig till de bästa vinvalen till desserter och bakverk med smak av havtorn.
Havtorn är små orange bär som både är goda och rena vitaminbomberna. De benämns ofta därför som ett superbär. De växer naturligt i skärgården men kan också planteras som buske eller häck. De påminner i smaken lite om en kombination av passionsfrukt och grapefrukt.
Havtorn har under några år varit ett trendigt val bland både restauranger och konditorier. Men frågan är: Vad man ska välja för vin till?
När man kombinerar vin med desserter måste man tänka på att vinet inte skall vara mindre sött än desserten. Så välj vin utifrån dessertens eller bakverkets sötma och tyngd. Dock måste man också beakta den påtagliga syrligheten i just havtorn.
I många av världens främsta söta viner är nyckeln till kvaliteten en fräsch syra som balanserar upp sötman. Så är det exempelvis i Sauternes, söt chenin blanc från Loire, österrikisk eller tysk Beerenauslese och Eiswein.
Om desserten är påtagligt syrligare än söt minskar nämligen upplevelsen av syra i vinet och man förlorar sålunda den delikata balansen. Om man vill välja denna typ av vin bör sötma och syra i maten motsvara den balans som finns i vinet.
Om efterrätten är mycket mer syrlig än söt (som är mycket vanligt vad det gäller havtorn) så ska man snarare välja ett muskatvin, som exempelvis Moscato d´Asti.
Att försöka spegla aromerna som finns i efterrätten med liknande i vinet är alltid ett vinnande koncept. Det är naturligtvis stor skillnad mellan olika desserter och bakverk. Men generellt rekommenderar vi vita söta viner på gröna druvor som inte har en påtagligt oxiderad stil.
109,00 kr
Ett mycket användbart lätt mousserande vin på muskatdruvan som man med fördel tar fram till desserten eller bakverket med havtorn eller rabarber, där syrligheten är mer framträdande än sötman.
119,00 kr
Här har vi ett muskatvin av bästa snitt, men utan bubblor som vinet ovan. Det aromatiska och söta vinet passar också till desserter där syrligheten är mer framträdande än sötman.
399,00 kr
Ett härligt vin på torkade druvor. Vinet har inte lika oxiderad stil som många andra Vin Santo och passar därför bra till bakverk och ugnsbakade desserter med havtorn.
189,00 kr
Här har vi ett vin med rejäl sötma, men den höga syran ger en fin balans. Används till havtornsdesserter där sötman är påtaglig och syrligheten nedtonad.
Det är högsäsong för gyllene hjortron. Vi guidar dig till de bästa vinvalen till hjortron och hjortrondesserter – en kombination som inte alltid är så lätt.
Läs mer »Mustiga grytor är både goda och värmande. Och vad passar bättre till än ett gott vin? Vi guidar dig till de bästa vinvalen vad det gäller grytor baserade på både kött, fågel och grönsaker.
Läs mer »Det mexikanska köket är ett av de mest etablerade internationellt. Vi lär dig att välja passande dryck till detta kryddstarka kök.
Läs mer »Dryckesexperten Mats rekommenderar vin till ostbrickan och garanterar ljuvliga smakkombinationer till osten.
Läs mer »