Mandelmusslor med hjortrongrädde och kolasås med brynt smör.
Mandelmusslor. En riktig klassiker till de stora kafferepen förr i tiden. Men den hänger med in på 2000-talet också. Då kanske främst som en del av dessertbordet på jul.
Läs mer »Det är högsäsong för gyllene hjortron. Vi guidar dig till de bästa vinvalen till hjortron och hjortrondesserter – en kombination som inte alltid är så lätt.
Det skandinaviska guldet, hjortronet, växer vilt i öppna mossar och kärr i den skandinaviska nordliga vildmarken. På grund av begränsad tillgänglighet och skördesäsong är det ett av de dyraste bären i världen.
Det är mycket lyckat att finna aromspeglingar mellan maten och vinet och vad det gäller ädelrötade viner kan man ofta finna en nyans av just hjortron. Ädelrötade viner har blivit gynnsamt angripna av mögelsvampen Botrytis Cinerea och resultatet av de mögliga och skrumpna bären blir nyanserade och goda viner med hög sötma och syra. Exempel på ädelrötade viner är Sauternes, Tokajer, trockenbeerenauslese från Tyskland och Österrike samt viner från Nya Världen som benämns som Noble Late Harvest.
Om Botrytis angriper druvor där det inte önskvärt eller det sker vid fel tidpunkt kallas angreppet gråröta och är ett stort gissel för både druv- och bärodlare över hela världen.
När man kombinerar vin med desserter måste man tänka på att vinet inte skall vara mindre söt än desserten. Så välj vin utifrån dessertens sötma och tyngd.
Om efterrätten är mer syrlig än söt så ska man snarare välja ett muskatvin, som exempelvis Moscato d'Asti. Den stora kvaliteten med ädelrötade viner är nämligen den fina balansen mellan sötma och syra. Den höga syran i desserten minskar nämligen upplevelsen av syra i vinet och man förlorar sålunda den delikata balansen.
Även andra söta viner kan passa utmärkt till hjortron, men de ska då främst vara i en fruktig stil.
189,00 kr
Lenz Moser Trockenbeerenauslese har en intensiv och läcker doft med inslag av aprikosmarmelad, honung, saffran, torkad ananas, apelsinskal och mandelmassasamt en fläkt av kryddor. Smaken är komplex, mycket frisk och söt med toner av aprikosmarmelad, saffran, honung, torkad ananas, pomerans och mandelmassa.
Här har vi ett vin med rejäl sötma, men den höga syran ger en fin balans. Vinet klarar både bakverk och kraftiga desserter med hjortron. Varför inte nygräddade våfflor med vaniljglass och hjortronsylt?
130,00 kr
Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar.
Ett härligt, ädelsött vin från Sydafrika som klarar de flesta hjortrondesserter med bravur. Varför inte en hjortronparfait med mandelflarn och lättvispad grädde?
2000,00 kr
Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Beerenauslese har en doft av aprikos, hjortron, persika, gula päron, blöt skiffer och vita blommor. Smaken är söt, men balanseras på bästa sätt med en knivskarp syra. I den nyansrika smaken finner man både aprikos, hjortron, persika, citron och gula päron.
Smakar det så kostar det, men detta är verkligen ett vin som etsar sig fast i hjärnans minnesbank för ljuvliga sinnesupplevelser. Vinet passar både till hjortrondesserten samt till den mogna vitmögelosten med hjortronmarmelad.
109,00 kr
Söt, aromatisk med en fruktig smak av päron, citrus och fläderblom. Fina små bubblor och mycket fräsch eftersmak. Ett av de dessertviner som har det bredaste användningsområdet. Lika gott till glass/sorbet, fruktdesserter, syrliga desserter som till mer kraftiga efterrätter.
Ett mycket användbart dessertvin som man med fördel tar fram till desserten där syrligheten är mer framträdande än sötman.
Mandelmusslor. En riktig klassiker till de stora kafferepen förr i tiden. Men den hänger med in på 2000-talet också. Då kanske främst som en del av dessertbordet på jul.
Läs mer »Varje år brukar vi testa något nytt på julbordet. I år blir mitt bidrag den här underbart solgula, inkokta laxen med saffran som serveras med hjortronsås.
Läs mer »Gör som Linnéa och smyg in en form med hemgjord ostkaka, varm hjortronsylt och lättvispad grädde på dessertbordet i jul.
Läs mer »Avsluta nyårsmiddagen med stil! Gör en hjortronglass som du smaksätter med dessertvin. Spritsa på fina marängtoppar som du bränner av och toppa med hallon.
Läs mer »