Matcha mat och Châteauneuf-du-Pape.

Viner från Châteauneuf du Pape och viner från Bordeaux passar till samma mat, men det finns fler smakkompisar som kan vara bra att hålla reda på.

Grillat kött till vin från Xavier Vignon

Viner från Châteauneuf-du-Pape är med sin fylliga natur och höga tanniner goda att dricka till ungefär samma typ av mat som du matchar med viner från Bordeaux. Men det finns fler smakkompisar som kan vara bra att hålla reda på.

Vad är Châteauneuf-du-Pape?

Châteauneuf-du-Pape är ett vindistrikt som ligger runt byn med samma namn i södra Rhônedalen i Frankrike. Châteauneuf-du-Pape betyder ordagrannt "Påvens nya slott" och är döpt efter påvens sommarslott som byggdes här, cirka 20 km norr om Avignon, på 1300-talet. Än idag pryds vinerna från Châteauneuf-du-Pape av påvenycklarna och mitran som en symbol för vinernas ursprung, men palatset är idag inte mer än en ståtlig ruin.

Det är ett av de varmare distrikten i Frankrike, och de karaktäristiska rullstenarna på vinodlingarna värms av solen under dagarna och håller marken varm på nätterna. Här är 18 druvsorter tillåtna, men mest framträdande är druvan Grenache. Den absolut största andelen av vinerna från Châteauneuf-du-Pape är fylliga, röda viner, men omkring cirka 10 procent är vita och håller ofta mycket hög kvalitet.

Stiltemat för röda viner från Châteauneuf-du-Pape är en mjuk kryddighet och mogen fruktighet. Smaken är ofta koncentrerad och har en värme i tonerna. Läs mer här nedan om vilken mat som passar till just viner från Châteauneuf-du-Pape.

Vilt, nöt och lamm till Châteauneuf-du-Pape

Till viner från Châteauneuf-du-Pape, likväl som till de från Bordeaux, är de flesta rätter med vilt-, nöt- och lammkött givna kort. 

Kryddig mat passar bra

Till skillnad från viner från Bordeaux kan du gärna para ihop en Châteauneuf-du-Pape med kryddigare måltider. Detta funkar bra eftersom vinet oftast har en blandning av Syrah. Men blanda inte ihop krydda med hetta. Vinet gör sig inte bra till het mat.

En kryddig (men inte stark) chili con carne , tomatbaserad pasta eller en boeuf bourguignon passar utmärkt till.

Som picknick-vin till ostar

Châteauneuf-du-Pape passar otroligt bra till vissa typer av ostar och därför vill vi även tipsa om vinet när du ska bjuda på lyxig picknick (eller ostbricka). Dricks till fördel tillsammans med ostar som till exempel Epoisse, Pont l'Eveque och Affidecile.

Grytor och långkok

Mustiga grytor och långkok gifter sig väl med denna typ av vin. 

För en riktigt autentisk smakupplevelse lagar du ”Cassoulet” – en klassisk fransk gryta med bland annat confiterad anka, strimlad bacon, vitlök, bönor och andra läckerheter som kocken själv väljer. Var noga med att koka långsamt för bästa resultat. Skölj ner med ett glas Châteauneuf-du-Pape-vin för en himmelsk smakupplevelse.

Misstag att undvika

Undvik misstaget att para ihop detta vin med lättare måltider som saknar komplexitet. Alla lätta kötträtter inklusive kyckling och kalkon bör undvikas. Skaldjur och rätter med vit fisk kommer inte heller till sin rätt tillsammans med ett vin från Châteauneuf-du-Pape.

Vintips om du vill testa Châteauneuf-du-Pape!

Nästa gång du lagar en mustig gryta, vill njuta av en härlig lammrätt eller duka upp en trevlig ostbricka hoppas vi att du avnjuter den tillsammans med ett glas Châteauneuf-du-Pape från Xavier Vignon. Vinet har fått mycket goda omdömen i internationell vinpress, 91-93 poäng av Parker och 92-94 poäng (av 100 möjliga) av Jeb Dunnuck.

Châteauneuf-du-Pape från Xavier Vignon

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

285,00 kr


Ekologiskt certifierad Châteauneuf-du-Pape med en mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon. Dofterna samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad.

Smaken är fyllig, komplex med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.

Goda recept till Châteauneuf-du-Pape: