Rosé - ett gott matvin.

Många förknippar rosévin med ljumma sommarkvällar i goda vänners lag och något passande tilltugg. Men rosé är också ett ypperligt vin till mat.

Ett glas rosé

Många förknippar rosévin med ljumma sommarkvällar i goda vänners lag och kanske något passande tilltugg. Men rosé är också ett ypperligt vin till mat - här tipsar vi om goda kombinationer och ett vin som du just nu kan fynda till bra pris.

Visst är det så att majoriteten av Systembolagets försäljning av roséviner sker under sommarmånaderna! Men har du en flaska hemma behöver du absolut inte känna dig tvungen att vänta in varmare väder för att njuta av vinet.

Tvärtom! Rosévin är ett fantastiskt matvin som vi borde avnjuta tillsammans med en god måltid i större utsträckning.

Färgen skvallrar om innehållet

I princip inga andra viner skvallrar om smaken bara genom att se på flaskan. Men när det kommer till rosévin kan du skapa dig en ganska bra uppfattning genom att titta på färgen.

En djuprosa rosé har sannoligt en generös smak medan en riktigt ljus rosé är lättare i smaken. Det ger också en indikation på vad som passar att servera till.

Mat till mörka och lite tyngre roséviner

Mörka roséviner är ofta fruktiga och smakrika. Mörka roséviner serverar du med fördel till grillad fisk eller fågel, gärna med en lite fetare sås som tillbehör. Har vinet lite restsötma funkar det utmärkt med maträtter som har lite sötma och kryddhetta.

Receptförslag:

Grillade räkor med ramslökspesto >>

Grillade laxkotletter med mango >>

Gambas al ajillo >>

Mat till ljusa och lätta roséviner

Ljusa roséviner är ofta friska, bäriga och sällan söta. Till ljusa roséviner passar det också utmärkt med grillad fisk, gärna med örtiga inslag. Matiga sallader är gott att servera till eller varför inte en läcker paella.

Receptförslag:

Grillad tonfisk med mango- och avokadosalsa >>

Vårsallad med groddar, rödbetor och fetaost >>

Paella >>

Fyndchans!

Nu har du möjlighet att fynda Aqua di Venus rosé innan nya årgången kommer in. Tidningen Dina Viner gav vinet fina poäng och ett gott omdöme i juni 2021:

88 poäng"Ett ungt, fräscht rosévin med ren, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av blodgrapefrukt, äpple, hallon, blommor, krita och mineraler."

Aqua di Venus Rosé

181,00 kr


En riktigt trevlig rosé som passar bra till eleganta men ganska kraftfulla fiskrätter samt till anrättningar på ljust kött och fågel. Varför inte grillad Sea Bream med gremolata. 

Aqua di Venus Rosé Magnum

402,00 kr


Till den större tillställningen rekommenderar vi denna läckra magnumflaska med Aqua di Venus rosé. Tänd grillen och avnjut tillsammand med grillad fisk och en god sallad.

(Tidigare pris: 429:-)