Rosé - ett gott matvin.

Många förknippar rosévin med ljumma sommarkvällar i goda vänners lag och något passande tilltugg. Men rosé är också ett ypperligt vin till mat.

Ett glas rosé

Många förknippar rosévin med ljumma sommarkvällar i goda vänners lag och kanske något passande tilltugg. Men rosé är också ett ypperligt vin till mat - här tipsar vi om goda kombinationer.

Visst är det så att majoriteten av Systembolagets försäljning av roséviner sker under sommarmånaderna! Men har du en flaska hemma behöver du absolut inte känna dig tvungen att vänta in varmare väder för att njuta av vinet.

Tvärtom! Rosévin är ett fantastiskt matvin som vi borde avnjuta tillsammans med en god måltid i större utsträckning.

Färgen skvallrar om innehållet

I princip inga andra viner skvallrar om smaken bara genom att se på flaskan. Men när det kommer till rosévin kan du skapa dig en ganska bra uppfattning genom att titta på färgen.

En djuprosa rosé har sannolikt en generös smak medan en riktigt ljus rosé är lättare i smaken. Det ger också en indikation på vad som passar att servera till.

Mat till mörka och lite tyngre roséviner

Mörka roséviner är ofta fruktiga och smakrika. Mörka roséviner serverar du med fördel till grillad fisk eller fågel, gärna med en lite fetare sås som tillbehör. Har vinet lite restsötma funkar det utmärkt med maträtter som har lite sötma och kryddhetta.

Mat till ljusa och lätta roséviner

Ljusa roséviner är ofta friska, bäriga och sällan söta. Till ljusa roséviner passar det också utmärkt med grillad fisk, gärna med örtiga inslag. Matiga sallader är gott att servera till eller varför inte en läcker paella.

5 läckra roséviner till maten:

By.Ott Rosé

209,00 kr


By.Ott Rosé är ett bärigt, ungdomligt och mycket friskt rosévin med inslag av smultron, örter, hallon, vattenmelon, rabarber och blodgrapefrukt. Serveras kylt som sällskapsdryck, men passar även fint till fisk- och kycklingrätter, gärna sallader.

Aqua di Venus Rosé

209,00 kr


En riktigt trevlig rosé som passar bra till eleganta men ganska kraftfulla fiskrätter samt till anrättningar på ljust kött och fågel. Varför inte grillad Sea Bream med gremolata?

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

89,00 kr


Till denna krämiga laxpasta passar ett gott rosévin perfekt. CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc har en fräsch och fruktig doft och smak med inslag av hallon, röda vinbär, citrus och örter. Passar även fint till grillad fisk, kycklingrätter, säsongens sallader eller en chèvre chaud.

Château Paradis Rosé

139,00 kr


Château Paradis Rosé är inbjudande med en doft som har inslag av röda bär, persika, aprikos och apelsin. Smaken är torr och fräsch med toner av citrus, färska örter, röda frukter och apelsin.

CHILL OUT Shiraz Rosé California

229,00 kr


CHILL OUT Shiraz Rosé California har en fruktig och doft med inslag av hallon, jordgubbar, persika och örter. Det fruktiga vinet har en angenäm smak av fruktsötma och toner av hallon, persika, körsbär och blodapelsin. Utmärkt till lättare rätter med ljust kött, sallader och grillad fisk.

Arniston Bay Rosé Fairtrade

89,00 kr


Elegant, bärig och mycket frisk smak med inslag av hallon, smultron, färska örter, grapefruit och granatäpple. Självklar som sällskapsdryck samt till lättare vegetariska rätter och fisk eller kyckling, gärna i sallader. Innehåller mindre än 3 gram socker/liter.