Vin till indiskt.

Det indiska köket är väldigt poulärt med sina kryddiga smaker och härliga grytor. Men hur ska man matcha den indiska maten med vinet? Vår dryckesexpert ger dig alla tips här.

Indisk mat

Varje provins i detta enorma land har ett eget språk och sin egen tradition vad det gäller matlagning. Ett gemensamt kännetecken för all indisk kokkonst är emellertid de många kryddor, som används i stora mängder till alla rätter. Det heta klimatet i Indien- såväl som i andra varma länder kräver användandet av starka kryddor. Men få behärskar denna konst så suveränt som indierna.

Den indiska maten

Hjärtat i indisk och såväl pakistansk matlagning är kryddorna som mals till masalas, väldoftande kryddblandningar. Curry är just en blandning av flera kryddor och förekommer i flera varianter. De vanligaste och viktigaste kryddorna är koriander, vitlök, spiskummin, gurkmeja, chilipulver och ingefära.

I Pakistan och i norra Indien baseras matlagningen på kött (ej nötkött eftersom kon är helig i Indien) i form av curryrätter, tikkas och koftas som äts med bröd att suga upp såsen med. Matlagningen i södern är huvudsakligen vegetarisk, kryddstark och mycket färggrann. Speciella maträtter anrättas till speciella religiösa och kulturella högtider, från festlig biryani-gryta, smaksatt med färgstark saffran, till kokoskakor som serveras på bröllop och andra högtider.

Vin till indiskt

Den rika förekomsten av kryddor styr i högsta grad valet av drycker. Det vanligaste i Indien är öl, te, vatten eller lassi, som är en dryck baserad på yoghurt. För den som önskar dricka vin till maten väljer man främst vita, smakrika viner i fruktig och aromatisk stil. Bra exempel är de kryddiga Alsacevinerna. Även halvtorra tyska viner med frisk syra är användbara.

Det är svårare att kombinera röda viner med indisk mat, men vill man ändå försöka är tipset att fokusera på fruktiga, och gärna lite kryddiga viner. Som till all mat som är starkt kryddad ska man vara försiktig med strävhet och istället välja mjukare viner. Välj exempelvis lämpliga viner av druvorna pinot noir, zinfandel, tempranillo eller grenache.

Utvalda viner som passar bra till indisk mat:

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Här har vi en trevlig chardonnay från Australien, som passar till milda rätter baserat på kyckling eller grönsaker, som exempelvis en chicken butter masala.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

269,00 kr


En mycket välgjord riesling med fin sötma som möter både curryrätter, samt andra anrättningar baserade på fisk, skaldjur eller kyckling. Det är en fördel med sötma i anrättningen och vinet klarar även väl kryddhetta.

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Ett fruktigt och mjukt vin signerat Xavier Vignon som passar till lite mildare anrättningar på fågel, lamm eller annat kött.