Semla deluxe av dessertmästaren Dorotea Malmegård.
Dorotea Malmegård har jobbat på kända Stockholmskrogar som Lux och Operakällaren samt i New York. Här är receptet på hennes magiska semla smaksatt med rom.
Läs mer »Nyfiken på vin som passar till din semla? Satsa på ett sött vin som gifter sig väl med mandelmassans sötma. Vår dryckesexpert Mats Claësson ger fyra goda vintips till semlor.
Foto: Adobe Firefly/AI
Nyfiken på vin som passar till din semla? Satsa på ett sött vin som gifter sig väl med mandelmassans sötma. Vår dryckesexpert ger fyra goda vintips till semlor.
I Italien serveras detta vin traditionellt till mandelskorpor, men det passar även utmärkt till en klassisk semla med härligt len mandelmassa.
189,00 kr
199,00 kr
Ett läckert dessertvin som lockar med söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet.
Ett mycket fint sött vin av druvan chenin blanc, som passar lika bra till grönmögelostar som till den söta mandelmassan i din semla.
399,00 kr
Ett sött vin med ung, trevlig och druvtypisk doft av Chenin Blanc med aromer av persika, citrus, honung, mandelmassa och citrusskal. Utvecklad, mycket frisk, söt smak med inslag av honung, svamp, torkade aprikoser och citrusmarmelad.
Komplettera gärna semlan med Boulards Pommeau de Normandie - ett starkvin med mycket äppelsmak och balanserad sötma med lätt karamelliserad känsla.
209,00 kr
Pommeau de Normandie är det landskapets svar på Pineau de Charente i Cognac, alltså fruktjuice blandad med lokal sprit. I det här fallet äppeljuice som aldrig fått jäsa till cider utan man tillsätter ung calvados till drycken som får 17,5% alkohol. Drycken ekfatslagras under ett par år.
Sherry och semlor är en förträfflig kombination! Vi rekommenderar denna Royal Cream Sweet sherry som även går utmärkt att servera som en alldeles egen dessert långt efter semmelsäsongen är över.
139,00 kr
En söt, frisk och relativt fyllig sherry med balanserad smak av torkad frukt, dadlar, choklad och nötter som gifter sig väl med semlans grädde och mandelmassa.
Dorotea Malmegård har jobbat på kända Stockholmskrogar som Lux och Operakällaren samt i New York. Här är receptet på hennes magiska semla smaksatt med rom.
Läs mer »Ett recept där du har den klassiska semelbullen med härlig kardemummasmak och den karaktäristiska mandelmassan, men har även fått smak av ett syrligt äpple och calvados.
Läs mer »Den 13 februari är det fettisdagen 2024 och dags att frossa i semlor. Men inte alla uppskattar kombinationen bulle, grädde, mandelmassa - framförallt mandelmassan tycks avskräcka många. Därför listar vi här några goda alternativ!
Läs mer »folk o folk har pratat semlor och bakning med Linn Utbult, vinnaren av Hela Sverige bakar 2018.
Läs mer »