Vin till semlor.

Nyfiken på vin som passar till din semla? Satsa på ett sött vin som gifter sig väl med mandelmassans sötma. Vår dryckesexpert Mats Claësson ger fyra goda vintips till semlor.

Två semlor på ett träbord med två glas dessertvin och några tuulpaner.

Foto: Adobe Firefly/AI

Nyfiken på vin som passar till din semla? Satsa på ett sött vin som gifter sig väl med mandelmassans sötma. Vår dryckesexpert ger fyra goda vintips till semlor.

1. Ruffino Serelle vin Santo

I Italien serveras detta vin traditionellt till mandelskorpor, men det passar även utmärkt till en klassisk semla med härligt len mandelmassa.

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Ett läckert dessertvin som lockar med söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet.

2. Moulin Touchais 2003

Ett mycket fint sött vin av druvan chenin blanc, som passar lika bra till grönmögelostar som till den söta mandelmassan i din semla.

Moulin Touchais 2003

399,00 kr


Ett sött vin med ung, trevlig och druvtypisk doft av Chenin Blanc med aromer av persika, citrus, honung, mandelmassa och citrusskal. Utvecklad, mycket frisk, söt smak med inslag av honung, svamp, torkade aprikoser och citrusmarmelad.

3. Boulard Pommeau de Normandie

Komplettera gärna semlan med Boulards Pommeau de Normandie - ett starkvin med mycket äppelsmak och balanserad sötma med lätt karamelliserad känsla.

Boulard Pommeau de Normandie

202,00 kr


Pommeau de Normandie är det landskapets svar på Pineau de Charente i Cognac, alltså fruktjuice blandad med lokal sprit. I det här fallet äppeljuice som aldrig fått jäsa till cider utan man tillsätter ung calvados till drycken som får 17,5% alkohol. Drycken ekfatslagras under ett par år.

4. Vintry's Royal Cream Sweet Sherry

Sherry och semlor är en förträfflig kombination! Vi rekommenderar denna Royal Cream Sweet sherry som även går utmärkt att servera som en alldeles egen dessert långt efter semmelsäsongen är över.

Vintry's Royal Cream Sweet Sherry

139,00 kr


En söt, frisk och relativt fyllig sherry med balanserad smak av torkad frukt, dadlar, choklad och nötter som gifter sig väl med semlans grädde och mandelmassa.