Lunchvinprovningar i Stockholm: Champagne och Crémant.

Den 1 och 2 juni har vi det stora nöjet att bjuda in till lunchprovningar i Stockholm där vi kommer att titta närmare på Champagne och Crémant.

Crémant från Haut-Mouleyre.

Champagne behöver väl ingen närmare presentation? Vi kommer att prova vin från Champagnehusen Louis Roederer, André Clouet och Saint Rèol.

Crémant är i Frankrike en beteckning för mousserande viner framställt enligt den traditionella metoden, det vill säga den andra jäsningen på flaskan. Det finns idag följande Crémantviner i Frankrike: Crémant d'Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die och från följande områden: Bordeaux, Jura, Savoie, Limoux, och Loire. Det vill säga åtta olika områden.

De största är utan tvekan de från Alsace och Bourgogne. Områdena har med få undantag likvärdiga regler vad det gäller skörd, tillverkning och lagring på jästfällningen. De som skiljer mest är tillåtna druvsorter.

- NÄR? Torsdagen den 1 juni kl 12.30 OCH fredagen den 2 juni kl 12.30

- VAR? USINE, Södermalmsallén 36 i Stockholm.

- HUR? Anmäl dig till provningen den 1 juni här. »

ELLER Anmäl dig till provningen den 2 juni här. »

- PRIS? Provningen kostar 450 kr/person.

Provningarna kommer att ledas av folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson och vi kommer att prova sex olika viner. Evenemanget kostar 450 kr per person och då ingår en utvald fiskvarmrätt och vin därtill.


Vi kommer att prova följande viner:

Saint Réol Brut NV

Saint Réol Brut NV

429,00 kr


Läcker Champagne med en nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, brioche, rostade nötter, ananas, persika, vita blommor och apelsin.

André Clouet Grande Réserve

349,00 kr


André Clouet Grande Réserve är en champagne med fruktig, utvecklad, nyanserad doft med fina inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, dadlar och pomerans. Smaken är fruktig, mycket frisk, utvecklad med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, valnötter och apelsin.

Champagne Louis Roederer Collection 244

559,00 kr


Collection 243 har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

99,00 kr


Trevligt bubbel i form av en Crémant från Bordeaux. Utmärkt som sällskapsdryck eller till det dukade bordet. Väljs med fördel till lätta och medelkraftiga anrättningar på fisk, skaldjur eller grönsaker. Det får gärna finnas lite syrlighet i tillagningen eller i tillbehören. Vi rekommenderar filodegsrullar med fetaostfyllning och vitlöksdipp.

Baron Aimé Crémant de Bourgogne Brut

155,00 kr


En crémant med medelstor doft med inslag av gröna äpplen, citrus och rostat bröd. Smaken är torr och frisk med trevliga inslag av äpple, citrus, mineral och nybakat bröd.

Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut

189,00 kr


Ett elegant bubbel från Alsace. Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut har en medelstor och insmickrande doft av päron, gröna äpplen, brioche och en fläkt av citron. Smaken är frisk och fräsch med bra balans och inslag av gröna äpplen, citron, och kex.

17.05.2023