Lunchvinprovningar i Stockholm och Göteborg – tema grenache.

Den 1 mars håller vi lunchvinprovning i Stockholm då temat är viner av druvan grenache. En likadan provning gör vi även den 7 mars men då i Göteborg. Boka din plats här nedan.

La Temperance, från Xavier Vignon.

Garnacha, eller grenache som den heter i Frankrike, är en gammal druva som med största sannolikhet har sitt ursprung i Aragón, en region i nordöstra Spanien. Även om italienarna hävdar att ursprunget snarare är ön Sardinien, där druvan går under namnet cannonau. Men det finns en hel del faktorer som gör att det spanska spåret är mer troligt.

Grenache är en populär druvsort som är världens sjunde mest odlade druva med 163.000 hektar. Grenache förlorade mycket mark i slutet av 1900-talet då den ansågs vara en dussindruva, men på 2000-talet har grenache fått ett rejält uppsving igen både vad det gäller rykte och kvalitet.

STOCKHOLM

• NÄR? Fredagen den 1 mars kl 12.00.

• VAR? USINE, Södermalmsallén 36 i Stockholm.

• HUR? Boka plats till lunchprovningen i Stockholm här. »

GÖTEBORG

• NÄR? Torsdagen den 7 mars kl 12.00.

• VAR? Hotell Tidbloms, Olskroksgatan 23 i Göteborg.

• HUR? Boka plats till lunchprovningen i Göteborg här. »

Provningarna kommer att ledas av folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson och vi kommer att prova sex olika viner. Evenemanget kostar 500 kronor per person och då ingår en utvald varmrätt och vin därtill. 


Vi kommer att prova följande viner:

Dulban Garnacha

40,00 kr


Piggt och friskt ljusrött vin, med tydliga inslag av färska jordgubbar, röda körsbär och ett drag av sötlakrits. Vinet är lätt till medelfylligt, med mjuka tanniner och att balanserat avslut.

Hacienda el Espino Garnacha Tintorera

89,00 kr


Ett vin av druvan garnacha tintorera, som även har färgat druvkött. Resultatet är intensivt och fylligt med smak av björnbär, plommon, vitpeppar och timjan. Allt inlindat i välbalanserade toner av rostade ekfat.

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge

119,00 kr


Vinet har en fruktig och kryddig doft med inslag av björnbär, svartpeppar, hallon, lakrits och lagerblad. Harmonisk smak med silkeslen tanninstruktur och lång angenäm eftersmak.

Xavier Vignon Arcane La Tempérance

200,00 kr


Arcane La Tempérance har en nyanserad och intensiv doft med inslag av hallon och andra röda bär, mörka körsbär samt en fläkt av ceder och läder. Smaken är fyllig och intensiv med tanniner som är stadiga men mogna och finkorniga. Vinet har en lång eftersmak där man finner både mörka bär, hallon, svartpeppar samt ett stråk av ceder.

Xavier Vignon Arcane La Papesse

679,00 kr


Xavier Vignon Arcane La Papesse har en mycket nyanserad och djup doft med inslag av torkade jordgubbar, mörka körsbär, röda plommon, torkade örter, kryddor samt en fläkt av läder. Smaken är rik, komplex och bär sin alkohol väl. Eftersmaken har mycket bra längd och innehåller toner av mörka och röda frukter, torkade jordgubbar, kryddor, örter, läder och stendamm.

Finca el Puig

269,00 kr


Finca el Puig har en ungdomlig, fruktig doft med inslag av röda och mörka bär, framförallt björnbär och hallon. Här finns även kryddor, viol, örter och mineral. Ett fruktigt, runt, välbalanserat vin med mogna, mjuka tanniner och välintegrerade ekfat. Bra syra och lång, fin avslutning.

Följande viner finns tillgängliga för egen provning samt till maten:

Bella de Día Garnacha

199,00 kr


I glaset ett fruktigt och rödbärigt vin med smak av hallon, jordgubbar, viol, färska örter och röda vinbär. Toppen till vegetariska rätter, till rätter av ljust kött, som fläsk eller kyckling eller till köttfärslimpan.

Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

115,00 kr


Smak och doft domineras av solmogna björnbär, mörkröda körsbär och en inbjudande kryddighet. Här återfinns även distinkta toner av saltlakrits som väcker munnen till liv tillsammans med resoluta inslag av svartpeppar som bidrar till helhetsupplevelsen.

01.03.2024