Vinprovarlunch i Stockholm med smaker från Sicilien.

Det är med stor glädje vi den 17 mars inbjuder till en lunchprovning Cecilia Carbone från den sicilianska vinproducenten Planeta.

Santa Cecilia från Planeta.

Det är ingen tvekan om att Sicilien som vinproducerande region har utvecklat sig enormt de senaste årtiondena. Vi skulle vilja påstå att man idag kan hitta några av Italiens mest intressanta viner här.

Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder under provningen samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns två vinerier, Ulmo och Dispensa, och fortsätter sedan mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo.

På dessa platser ligger de sex vinerier som Planeta byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både vad det gäller jordmån, topografi och det lokala klimatet.

Vi kommer att prova fem olika viner. Evenemanget kostar 400 kronor per person och då ingår en utvald varmrätt och vin därtill.


Vi kommer att prova följande viner:

Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018

289,00 kr


Utnämnd av Robert Parker´s Wine Advocate till en av "Top ten discoveries of the year 2019". Planeta Eruzione 1614 Bianco har en intensiv doft med fina toner av gröna äpplen, apelsin, vita blommor, mineral och en touch av honung. Smaken är frisk och fruktig med inslag av mineral, vita frukter, gröna äpplen och grapefrukt. Eftersmaken är lång och välbalanserad.

Planeta Eruzione 1614 Rosso

289,00 kr


Ett balanserat och härligt elegant vin som bjuder på en doft med inslag av koncentrerade röda frukter, lätt rökiga toner, rosor, orientaliska kryddor och bivax. Smaken är medelfyllig med inslag av röda frukter, rosor, kryddor och vulkanisk mineralitet.

Planeta Nocera

199,00 kr


Planeta Nocera har en mycket uttrycksfull och nyanserad doft med inslag av solmogna mörka bär, plommon, fikon, peppar, färska örter, och en elegant blommighet. Vinet är medelfylligt och fruktigt med en frisk syra med inslag av frukt, kryddor, färska örter, peppar och en elegant fläkt av blommor och citrus.

Planeta Mamertino

239,00 kr


Ett vin med stor och uttrycksfull doft. Här finns nyanser av mörka frukter, blåbär, färska örter, samt en fläkt av blommor, peppar och fikon. Smaken är nyanserad med ganska hög syra, stadiga men mogna och finkorniga tanniner som balanseras upp ypperligt av fruktighet och smakrikedom.

Planeta Santa Cecilia Nero d'Avola

339,00 kr


Ett vin med en stor intensiv och nyanserad doft med inslag av mörka frukter, blå plommon, ceder och kryddor samt ett stänk av balsamico. Vinet har hög intensitet, bra balans och en härlig eftersmak med inslag av mörka frukter, ceder och kryddor.

08.03.2023
Ricci di mare

Siciliansk streetfood


På Medelhavets största ö präglas gatumaten dels av tanken på att ta tillvara allt, dels av att maximera antalet kalorier. För som alla vet blir utsökt mat bara ännu godare av att skickas i fritösen, särskilt när det är lardo istället för olja som puttrar.

Läs mer »