Vinprovning i Norrköping: Chateauneuf-du-Pape.

Den 21 februari blir det äntligen premiär för folk o folk-provning i Norrköping! Först ut provar vi läckra viner med det ädla ursprunget Chateauneuf-du-pape.

Almutia från Xavier Vignon, Chateauneuf-du-Pape.

Det är ingen tvekan om att Chateauneuf-du-Pape är juvelen i kronan vad det gäller södra Rhônedalen. Vi kommer titta närmare på detta hyllade ursprung.

Vi provar bland annat en unik vit Chateauneuf-du-Pape från Xavier Vignon. ALMUTIA är en blandning av årgångarna 2016-2018-2020-2021 och består till 80 procent av blå druvor.

Provningen kommer att ledas av folk o folks dryckesexpert Mats Claësson. Vi kommer att prova sju utvalda viner och evenemanget kostar 550 kr per person, och då ingår en utvald köttvarmrätt och vin därtill.


Vi kommer att prova följande viner:

Xavier Vignon ALMUTIA Chateauneuf-du Pape Blanc

389,00 kr


Xavier Vignon ALMUTIA har en nyanserad doft med inslag av päron, äpple, citrus samt en fläkt av mineral och gul melon. Smaken är torr och frisk med fina toner av nektarin, citron, stendamm, lime samt ett stråk av citruszest och croissant. Smaken som är lång har även en viss fetma i texturen.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

285,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape har en mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad. Smaken är fyllig, komplex med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.

Här kommer vi att jämföra med årgång 2017.

Domaine de Cristia Chateauneuf-du Pape

459,00 kr


Domaine de Cristia Chateauneuf-du Pape har en nyanserad doft med inslag av mogna jordgubbar, mörka plommon, lagerblad, fat och örtkryddor. Här får du ett smakrikt vin med tydliga inslag av mörka frukter, fat, lagerblad och andra kryddor.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme

429,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme har en intensiv och härligt nyanserad doft med inslag av björnbär, blåbär, röda plommon som elegant samsas med fat, krydda, kaffe och lavendel. Smaken är mycket rik, intensiv, och nyanserad med toner av både mörka och röda frukter, fat, tobak, bakelit, kaffe och lavendel.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape La Réserve XV XVI XVII

489,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape La Réserve XV XVI XVII har en härlig komplex och nyanserad doft med inslag av kryddor, fat, torkade örter, piptobak, stenkross samt mörka, blå och röda frukter. Smaken är rik med mjuka tanniner och en härligt lång eftersmak.

Xavier Vignon Arcane La Papesse

669,00 kr


Xavier Vignon Arcane La Papesse har en mycket nyanserad och djup doft med inslag av torkade jordgubbar, mörka körsbär, röda plommon, torkade örter, kryddor samt en fläkt av läder. Smaken är rik, komplex och bär sin alkohol väl. Eftersmaken har mycket bra längd och innehåller toner av mörka och röda frukter, torkade jordgubbar, kryddor, örter, läder och stendamm.

30.01.2023
Vinprovning digitalt

Vinprovningar online.


Är du nyfiken på intressanta viner från olika producenter runtom i världen? Här hittar du våra onlineprovningar som du kan titta på när du har tid och möjlighet. 

Läs mer »