Vinprovning i Stockholm med Château Pech-Latt.

Den 26 april bjuder vi in till vinprovning med viner från egendomen Château Pech-Latt i Languedoc, en av de första i Frankrike att gå över till ekologisk odling.

Chateau Pech-Latt, vinprovning.

Château Pech-Latt hittar vi i den lilla staden Lagrasse (Corbières AOC) som ligger i sydfranska Languedoc. Egendomen täcker totalt 350 hektar, varav 160 hektar är vingårdar, och är ekologiskt certifierad sedan 1991.

Château Pech-Latt var en av de första vingårdarna som började att konverteras till ekologisk vinodling i södra Frankrike, vilket skedde redan på 70-talet. På de kalkhaltiga kullarna runt vingårdarna växer det som i södra Frankrike kallas garrigue, den låga växtligheten vid medelhavet som består av lavendel, timjan, rosmarin, buxbom och liknande och bildar ett naturligt skydd mot de starka vindarna.

Château Pech-Latts vingårdar är omgivna av höga kullar vilket skapar ett naturligt ekosystem. Druvorna skördas endast för hand, något som möjliggör för en strikt selektering och försiktig hantering av druvorna.

Château Pech-Latt uppvisar en stor mångfald både vad gäller jordmåner (skiffer, kalksten, märgel och sandsten) och druvsorter. På egendomen odlas typiska sydfranska druvor som carignan, grenache, syrah och mourvèdre. Vinerna är blends som alla har lite olika tyngdpunkt mot specifika druvor.

• NÄR? Fredagen den 26 april kl 12.00.

• VAR? USINE, Södermalmsallén 36 i Stockholm.

• HUR? Boka plats till provningen här. »

Provningen kommer att ledas av Kajsa Ekman från The Wineagency. Vi kommer att prova fem utvalda viner och evenemanget kostar 450 kronor per person och då ingår en utvald varmrätt med vin därtill.


Vi kommer att prova följande viner:

Château Pech-Latt

165,00 kr


I smaken finns inslag av björnbär, svartvinbär, viol, plommon, lagerblad, rosmarin och blåbär. Här finns mycket smak och samtidigt en finstämd elegans som gör att vinet passar mycket bra till mat och särskilt till rätter av nöt- och lamm, men även till viltkött. Passar perfekt till både klassisk husmanskost och grillat.

Vi kommer även att prova:

Château Pech-Latt Memoire d'Alaric, 2019.

Château Pech-Latt Terres Mûres, 2020.

Château Pech-Latt L'Île Ardente, 2019.

Château Pech-Latt Vin Doux Naturel, 1998.

26.04.2024
Syrah, vindruvor på vingård.

Shiraz och Syrah – samma populära druva.


När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer »