Vinprovning i Stockholm: Portugals vita vinskatt.

Den 12 januari bjuder vi in till lunchvinprovning i Stockholm, där vi provar vita viner från norra Portugal. Vi provar fem vita viner och ett orangevin.

Aveleda Loureiro - provning i Stockholm.

Vi tycker verkligen att de portugisiska vinerna förtjänar större uppmärksamhet. Du får ofta mycket vin för pengarna och landet sitter på en skattkista av olika druvsorter. I Portugal odlas nästan 350 olika druvsorter och de flesta är inhemska.

Vår fokus är denna gång viner på gröna druvor från den norra delen av landet. Vi kommer att mestadels uppehålla oss området Vinho Verde i nordvästra Portugal, men kommer även att prova ett vin från Dão.

• NÄR? Fredagen den 12 januari kl 12.00.

• VAR? USINE, Södermalmsallén 36 i Stockholm.

• HUR? Boka plats till provningen här. »

• PRIS? 500 kr per person.

Provningen kommer att ledas av folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson och vi kommer att prova sex olika viner. Där fem är vita viner och ett orangevin. Evenemanget kostar 500 kronor per person och då ingår en utvald varmrätt och vin därtill. 


Vi kommer att prova följande viner:

Aveleda Loureiro

119,00 kr


Aveleda Loureiro har en fräsch och fruktig doft med inslag av lime, lagerblad, grillad citron och vita blommor. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av lime, blommor, passionsfrukt, våt sten samt ett stråk av citruszest.

Alvarinho Contacto

139,00 kr


Finstämd, aromatisk doft med inslag av citrus, lime, persika, örter, äpplen, päron, vita blommor och mineral. Komplex, fyllig, torr smak med en hög, men välbalanserad syra, angenäm ton av grapefrukt och en mineralsälta. Lång eftersmak.

Aveleda Solos de Xisto Alvarinho

169,00 kr


Vinet har en inbjudande doft med inslag av grillad citron, persika, sommarvarmt skiffertak samt en fläkt av mango och grapefrukt. Smaken är torr och frisk med lätt krämig textur. I eftersmaken som har bra längd finner man både mogen, citron, stendamm, persika och ett fint stråk av blommor.

Opta Encruzado

119,00 kr


Ett krispigt och fruktdrivet vin med smak av röda äpplen, tropisk frukt, mogen citron och nötiga fattoner och ett mineraliskt stråk.

Semente Avesso Orange

121,00 kr


Semento Avesso Orange är aromatiskt och medelfylligt med en liten strävhet på slutet, vilket gör att det passar perfekt till lätta eller medelkraftiga kötträtter, vegetariska rätter, charkuterier, ost och fet fisk.

Vi kommer även att prova vinet Valados de Melgaco, nr 95016, 189 kr.

Välkommen!

20.12.2023