Vinprovning online: Charmiga chenin blanc.

Välkommen på digital vinprovning 10/11 18.00 där vi provar två olika chenin blanc viner - en från Loire och en från Sydafrika. Läs mer och anmäl dig här.

 Château de la Mulonnière L´effet Papillon Savennières och Nederburg The Anchorman Chenin Blanc framför gröna druvor

Onsdagen den 10 november 18.00 - helt kostnadsfritt

Druvsorten chenin blanc, som definitivt förtjänar större uppmärksamhet, har sitt ursprung i mellersta Loiredalen och nämns i skrifter redan 1496. Under den här digitala provningen kommer vi prova två chenin blanc, en från Loiredalen och en från Sydafrika.

Missade du provningstillfället? Se provningen här, när du vill >>

Vi kommer att prova ett vin från Savennières som är ett av det mest kända ursprunget för torra chenin blanc viner i Loiredalen. Chenin blanc är även Sydafrikas mest populära druvsort där den används både till vita och mousserande viner, men även till starkvin och deras stora produktion av brandy.

De senaste åren har vi sett en stark trend att göra mer och mer ambitiös och högklassig chenin blanc. Idag finns det många viner som utan problem kan ge de finaste ursprungen i Loire en mycket god match. Ett gott exempel på det är The Anchorman från sydafrikanska Nederburg.

Provningen kommer att ledas av folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson. Vinerna finns i Systembolagets beställningssortiment, så det gäller att beställa i god tid innan provningen.

Anmäl dig till provningen >>

Provningen äger rum 10 november 2021 kl. 18.00 och är helt kostnadsfri. En provning är normalt mellan 40-60 minuter lång.

Vinerna vi kommer prova:

Château de la Mulonnière L'effet Papillon Savennières

239,00 kr


Château de la Mulonnière L´effet Papillon Savennières har en nyanserad doft med inslag av mirabelleplommon, yllemössa, kryddor, fat, bivax samt en fläkt av vanilj och lakrits. Smaken är torr och frisk med fina toner av plommon, aprikos, kryddor, brödsmulor, lovikavante och kryddor.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

229,00 kr


Nederburg The Anchorman Chenin Blanc har en nyanserad doft av mogna päron, aprikoser, pomeransskal, en touch av honung och viss kryddighet. Smaken är rik och fruktig. Den är komplex med väl integrerad fatkaraktär och lätt fet textur. I eftersmaken, som har en bra längd, finns en kalkstensdammig mineralitet och en viss citrusskalbeska.