Rött vin till fisk - funkar det?
I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger 5 tips på rött vin till olika fiskrätter.
Läs mer »Beaujolais är ett vinområde i Frankrike som gör lättdruckna viner av druvan gamay. Med hjälp av unga och ambitiösa vinmakare har området de senaste åren blivit riktigt trendigt.
Vinområdet Beaujolais ligger mellan de franska städerna Macon och Lyon. Här finner vi 14.500 hektar vinodlingar där 97 procent består av druvan gamay. Återstoden är chardonnay som främst odlas i den norra delen vid gränsen till Mâconnais.
Genom berget Beaujolais (höjd över havet 1000 meter) får området skydd från de kalla västvindarna och vädret blir varmare och soligare jämfört med Bourgogne, som ligger direkt norröver.
Inom vindistriktet Beaujolais finns det 12 olika ursprungsbeteckningar. Först har vi Beaujolais som främst kommer från den södra och nordöstra delen av distriktet. Sedan finns 38 byar som ligger i den mellersta och nordvästra delen som får etikettera sina viner som Beaujolais Villages. Slutligen finns det tio byar (Cru) som är toppen av pyramiden och normalt är fylligare och komplexare i jämförelse med Beaujolais och Beaujolais Villages. Här är det även vanligare med fatlagring och de bästa har god lagringspotential. De tio byarna är:
Saint-Amour
Juliénas
Chénas
Moulin-à-Vent
Fleurie
Chiroubles
Morgon
Régnié
Brouilly
Côte de Brouilly
Det är en stor händelse varje år den tredje torsdagen i november då årets vin, Beaujolais Noveau, lanseras. Vinerna är i en lättare och enklare stil som karaktäriseras av rik bärighet och aromer från jäsningen, som skumbanan, bubbelgum och karamell.
Dessa viner har fått en kolsyrejäsning, alltså vinifiering av hela klasar i slutna behållare där man tillsätter kolsyra. Då sker en jäsning inne i själva druvan med hjälp av enzymer. Efter ett tag spricker druvorna och en mer normal alkoholjäsning tar vid.
Detta fenomen hade sin storhetstid under 80- och 90-talet och då var hela 50 procent av den totala produktionen Beaujolais Noveau. Numer ligger andelen på cirka 20 procent.
Under 2000-talet har Beaujolais fått en vitamininjektion genom en ny generation av unga, dynamiska vinmakare. Dessa sätter både kvalitet och miljön i det främsta rummet och många har även anammat trenden med naturviner.
Vad det gäller vintillverkning arbetar de mer traditionellt eller genom semi-kolsyrejäsning. Då tillsätter man hela klasar till en sluten tank, men utan tillsats av kolsyra. Det krossas en del druvor i botten av tanken där det påbörjas en normal alkoholjäsning, som i sin tur skapar kolsyra. Efter ett tag sker då även här en intracellulär jäsning i de hela druvorna längre upp i tanken.
I distriktet Beaujolais finner man en myriad med olika jordmånstyper. Men i grova penseldrag så består den södra delen av rullande kullar med lerjordar som har mer eller mindre inslag av kalk. I den norra delen finns de allra bästa förutsättningarna där jorden är mer rik på sand och granit. Vid gränsen till Mâconnais finns en utlöpare av kalksten och här finner vi ypperliga förhållanden för chardonnay.
129,00 kr
141,00 kr
Ett Beaujolaisvin som passar utmärkt till lättare rätter med kyckling och kalv eller smakrika vegetariska rätter. Smaken är nyanserad och bärig med tydligt inslag av blåbär, skogshallon och söta kryddor. Vinet har en livlig energi med mineraldriven eftersmak.
129,00 kr
Beaujolais-Villages är ungt och friskt i stilen men med tydliga toner av röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga, läskande syra bjuder smaken på mycket frukt och en välbalanserad lätthet.
199,00 kr
Domaine Richard Rottiers Beaujolais Village La Sambinerie har en fin doft med inslag av färska körsbär, skogshallon, björnbär, banan, inlagda körsbär och viol. Vinet har en viss strävhet, bra fruktighet samt fräsch syra med toner av körsbär, lite mörka frukter, kryddor och färska örter.
169,00 kr
George Duboeuf Morgon är ett inbjudande och mycket fruktigt vin med doft som har inslag av röda bär, hallon och körsbär. Mjuk bärig smak med välbalanserad syra.
149,00 kr
179,00 kr
Ett fruktigt och nyanserat vin av druvan gamay, som bjuder på toner av skogshallon, körsbär, färska örter, mineralitet och ett stråk av viol.
I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger 5 tips på rött vin till olika fiskrätter.
Läs mer »Druvan gamay ger mjuka viner med låg tanninhalt och är som störst i Beaujolais. Efter flera hundra år av dåligt rykte har den äntligen börja få upprättelse.
Läs mer »Vinets dag infaller den 22 januari men har du koll på riesling-, chardonnay- och champagedagen? Här hittar du alla viner som förtjänar ett eget firande.
Läs mer »När man pratar om vin finns det vissa ord som är återkommande när det handlar om att beskriva hur ett vin smakar. Men vad betyder egentligen "fylligt" och "mineraliskt", till exempel? Här reder vi ut några av de vanligaste termerna.
Läs mer »