I Beaujolais? Fira Beaujolais Noveau med viner av gamay.

Beaujolais är ett vinområde i Frankrike som gör lättdruckna viner av druvan gamay. Med hjälp av unga och ambitiösa vinmakare har området de senaste åren blivit riktigt trendigt.

Regionen Beaujolais i Frankrike.

Vinområdet Beaujolais ligger mellan de franska städerna Macon och Lyon. Här finner vi 14.500 hektar vinodlingar där 97 procent består av druvan gamay. Återstoden är chardonnay som främst odlas i den norra delen vid gränsen till Mâconnais.

Genom berget Beaujolais (höjd över havet 1000 meter) får området skydd från de kalla västvindarna och vädret blir varmare och soligare jämfört med Bourgogne, som ligger direkt norröver.

12 appellationer att botanisera bland

Inom vindistriktet Beaujolais finns det 12 olika ursprungsbeteckningar. Först har vi Beaujolais som främst kommer från den södra och nordöstra delen av distriktet. Sedan finns 38 byar som ligger i den mellersta och nordvästra delen som får etikettera sina viner som Beaujolais Villages. Slutligen finns det tio byar (Cru) som är toppen av pyramiden och normalt är fylligare och komplexare i jämförelse med Beaujolais och Beaujolais Villages. Här är det även vanligare med fatlagring och de bästa har god lagringspotential. De tio byarna är:

  • Saint-Amour

  • Juliénas

  • Chénas

  • Moulin-à-Vent

  • Fleurie

  • Chiroubles

  • Morgon

  • Régnié

  • Brouilly

  • Côte de Brouilly

Druvan Gamay.
Gamay är huvuddruvan i Beaujolais.

Beaujolais Noveau 3:e torsdagen i november

Det är en stor händelse varje år den tredje torsdagen i november då årets vin, Beaujolais Noveau, lanseras. Vinerna är i en lättare och enklare stil som karaktäriseras av rik bärighet och aromer från jäsningen, som skumbanan, bubbelgum och karamell.

Dessa viner har fått en kolsyrejäsning, alltså vinifiering av hela klasar i slutna behållare där man tillsätter kolsyra. Då sker en jäsning inne i själva druvan med hjälp av enzymer. Efter ett tag spricker druvorna och en mer normal alkoholjäsning tar vid.

Detta fenomen hade sin storhetstid under 80- och 90-talet och då var hela 50 procent av den totala produktionen Beaujolais Noveau. Numer ligger andelen på cirka 20 procent.

Nya generationen förändrar synen på Beaujolais

Under 2000-talet har Beaujolais fått en vitamininjektion genom en ny generation av unga, dynamiska vinmakare. Dessa sätter både kvalitet och miljön i det främsta rummet och många har även anammat trenden med naturviner.

Vad det gäller vintillverkning arbetar de mer traditionellt eller genom semi-kolsyrejäsning. Då tillsätter man hela klasar till en sluten tank, men utan tillsats av kolsyra. Det krossas en del druvor i botten av tanken där det påbörjas en normal alkoholjäsning, som i sin tur skapar kolsyra. Efter ett tag sker då även här en intracellulär jäsning i de hela druvorna längre upp i tanken.

Gamay trivs allra bäst med granit

I distriktet Beaujolais finner man en myriad med olika jordmånstyper. Men i grova penseldrag så består den södra delen av rullande kullar med lerjordar som har mer eller mindre inslag av kalk. I den norra delen finns de allra bästa förutsättningarna där jorden är mer rik på sand och granit. Vid gränsen till Mâconnais finns en utlöpare av kalksten och här finner vi ypperliga förhållanden för chardonnay.

Vintips från Beaujolais:

08.11.2023

Kan man dricka rött vin till fisk?Rött vin till fisk - funkar det?

Är det alltid vitt vin till fisk som gäller? Nej. I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger tips på rött vin till olika fiskrätter.

Läs mer
Druvan gamay.Gamay – trendig druva tack vare ambitiösa vinmakare.

Druvan gamay ger mjuka viner med låg tanninhalt och är som störst i Beaujolais. Efter flera hundra år av dåligt rykte har den äntligen börja få upprättelse.

Läs mer
Kvinna som håller fram en klase vindruvorVinkalender - lista på vindagar 2025.

Vinets dag infaller den 22 januari men har du koll på riesling-, chardonnay- och champagedagen? Här hittar du alla viner som förtjänar ett eget firande.

Läs mer
Man som doftar på vin i ett vinglas på en vingård.Ordlista: 6 vintermer som kan vara bra att kunna.

När man pratar om vin finns det vissa ord som är återkommande när det handlar om att beskriva hur ett vin smakar. Men vad betyder egentligen "fylligt" och "mineraliskt", till exempel? Här reder vi ut några av de vanligaste termerna.

Läs mer
Georges Duboeuf i BeaujolaisGeorges Duboeuf

Det är inte utan anledning Georges Duboeuf ofta kallas "kungen av Beaujolais" då få personer har betytt mer för vinregionen.

Läs mer
Domaine Richard RottiersDomaine Richard Rottiers

En ambitiös vinodlare i Beajoulais.

Läs mer