I Beaujolais? Fira Beaujolais Noveau med viner av gamay.

Beaujolais är ett vinområde i Frankrike som gör lättdruckna viner av druvan gamay. Med hjälp av unga och ambitiösa vinmakare har området de senaste åren blivit riktigt trendigt.

Regionen Beaujolais i Frankrike.

Vinområdet Beaujolais ligger mellan de franska städerna Macon och Lyon. Här finner vi 14.500 hektar vinodlingar där 97 procent består av druvan gamay. Återstoden är chardonnay som främst odlas i den norra delen vid gränsen till Mâconnais.

Genom berget Beaujolais (höjd över havet 1000 meter) får området skydd från de kalla västvindarna och vädret blir varmare och soligare jämfört med Bourgogne, som ligger direkt norröver.

12 appellationer att botanisera bland

Inom vindistriktet Beaujolais finns det 12 olika ursprungsbeteckningar. Först har vi Beaujolais som främst kommer från den södra och nordöstra delen av distriktet. Sedan finns 38 byar som ligger i den mellersta och nordvästra delen som får etikettera sina viner som Beaujolais Villages. Slutligen finns det tio byar (Cru) som är toppen av pyramiden och normalt är fylligare och komplexare i jämförelse med Beaujolais och Beaujolais Villages. Här är det även vanligare med fatlagring och de bästa har god lagringspotential. De tio byarna är:

  • Saint-Amour

  • Juliénas

  • Chénas

  • Moulin-à-Vent

  • Fleurie

  • Chiroubles

  • Morgon

  • Régnié

  • Brouilly

  • Côte de Brouilly

Druvan Gamay.
Gamay är huvuddruvan i Beaujolais.

Beaujolais Noveau 3:e torsdagen i november

Det är en stor händelse varje år den tredje torsdagen i november då årets vin, Beaujolais Noveau, lanseras. Vinerna är i en lättare och enklare stil som karaktäriseras av rik bärighet och aromer från jäsningen, som skumbanan, bubbelgum och karamell.

Dessa viner har fått en kolsyrejäsning, alltså vinifiering av hela klasar i slutna behållare där man tillsätter kolsyra. Då sker en jäsning inne i själva druvan med hjälp av enzymer. Efter ett tag spricker druvorna och en mer normal alkoholjäsning tar vid.

Detta fenomen hade sin storhetstid under 80- och 90-talet och då var hela 50 procent av den totala produktionen Beaujolais Noveau. Numer ligger andelen på cirka 20 procent.

Nya generationen förändrar synen på Beaujolais

Under 2000-talet har Beaujolais fått en vitamininjektion genom en ny generation av unga, dynamiska vinmakare. Dessa sätter både kvalitet och miljön i det främsta rummet och många har även anammat trenden med naturviner.

Vad det gäller vintillverkning arbetar de mer traditionellt eller genom semi-kolsyrejäsning. Då tillsätter man hela klasar till en sluten tank, men utan tillsats av kolsyra. Det krossas en del druvor i botten av tanken där det påbörjas en normal alkoholjäsning, som i sin tur skapar kolsyra. Efter ett tag sker då även här en intracellulär jäsning i de hela druvorna längre upp i tanken.

Gamay trivs allra bäst med granit

I distriktet Beaujolais finner man en myriad med olika jordmånstyper. Men i grova penseldrag så består den södra delen av rullande kullar med lerjordar som har mer eller mindre inslag av kalk. I den norra delen finns de allra bästa förutsättningarna där jorden är mer rik på sand och granit. Vid gränsen till Mâconnais finns en utlöpare av kalksten och här finner vi ypperliga förhållanden för chardonnay.

Vintips från Beaujolais:

Beaujolais Villages Marc Dudet

129,00 kr

141,00 kr


Ett Beaujolaisvin som passar utmärkt till lättare rätter med kyckling och kalv eller smakrika vegetariska rätter. Smaken är nyanserad och bärig med tydligt inslag av blåbär, skogshallon och söta kryddor. Vinet har en livlig energi med mineraldriven eftersmak.

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages

129,00 kr


Beaujolais-Villages är ungt och friskt i stilen men med tydliga toner av röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga, läskande syra bjuder smaken på mycket frukt och en välbalanserad lätthet.

Domaine Richard Rottiers Beaujolais Village La Sambinerie

191,00 kr


Domaine Richard Rottiers Beaujolais Village La Sambinerie har en fin doft med inslag av färska körsbär, skogshallon, björnbär, banan, inlagda körsbär och viol. Vinet har en viss strävhet, bra fruktighet samt fräsch syra med toner av körsbär, lite mörka frukter, kryddor och färska örter.

Georges Duboeuf Morgon

169,00 kr


George Duboeuf Morgon är ett inbjudande och mycket fruktigt vin med doft som har inslag av röda bär, hallon och körsbär. Mjuk bärig smak med välbalanserad syra.

Saint-Amour Empreinte d'Amour

159,00 kr

179,00 kr


Ett fruktigt och nyanserat vin av druvan gamay, som bjuder på toner av skogshallon, körsbär, färska örter, mineralitet och ett stråk av viol.