Libanon – ett historiskt vinland.

Vin har i årtusenden spelat en viktig roll i Mellanösterns historia och vinets vagga stod någonstans mellan Kaukasus och Bekaadalen i Libanon...

Bekaadalen i Libanon där man odlar vin.

Fenicierna som hade sitt kärnområde i nuvarande Libanon började för cirka 5.000 år sedan sprida vinet och vinkulturen till länderna kring medelhavet. Vi uppmanar er att upptäcka de historiska vinerna från Libanon i modern tappning.

Libanons 4 vinregioner

Det finns cirka 2.000 hektar druvodlingar som används till vintillverkning i Libanon och den årliga produktionen ligger kring 9 miljoner flaskor. Det finns idag nära 40 vinegendomar och 95 procent av dessa vinproducenter är anslutna till UVL (Union Vinicole du Liban).

Det finns fyra olika regioner där den största och viktigaste är Bekaadalen. Den ligger mellan Libanonbergen som löper parallellt med kusten och Antilibanonkedjan som gränsar mot Syrien. Här finner vi vinodlingarna på dalgångens sluttningar mellan 900 och 1.100 meter över havet. Det svala klimatet på den högre altituden förlänger druvornas mognadssäsong och de får därmed längre tid att bilda goda smak och aromämnen. Soltimmarna är många och nederbörden är relativt stor, men den faller till största delen under de korta vintermånaderna, vilket gör att röta sällan uppträder i vingårdarna.

Den näst största regionen är Batroun som ligger mer kustnära vid landets nordvästra del. I vinregionen Mount Leban finner vi landets mest kända producent Château Musar. Den fjärde och minsta vinregionen är South som ligger i de södra delarna av landet.

Vinodlingar i Libanon.
Vinodlingar Bekaadalen i Libanon.

Franska influenser syns i vingårdarna

Mellan första och andra världskriget hade Frankrike politiskt mandat över Libanon och de franska influenserna märks fortfarande tydligt i vingårdarna. Blå druvsorter som cinsault, cabernet sauvignon, carignan syrah, merlot, mourvèdre och grenache odlas i stor utsträckning tillsammans med de gröna sauvignon blanc, viognier, sémillon, chardonnay, muskat och den lokala druvan obaideh.

Libanons första kommersiella vinproducent

Domaine des Tourelles grundades redan 1868 i den vackra Bekaadalen. Idag leds vingården av det passionerade vinmakarteamet Issa & Issa el Khoury, som med energi och kreativitet fortsätter den anrika traditionen. Med ett starkt engagemang för hållbarhet, både miljömässigt och socialt, använder de naturliga metoder, återvinner allt material och producerar viner som är ekologiska och veganska.

Beläget i Bekaadalen, på 1050 meters höjd och med 240 soliga dagar om året, odlas alla druvor ekologiskt och handplockas vid skörd. En första filtrering sker genom torkade tistlar som plockats i den omgivande naturen kring vingården, då tistlarnas form och taggar skapar ett effektivt och naturligt filter.

Domaine des Tourelles odlar en mängd olika druvsorter, främst cabernet sauvignon, syrah, cinsault, carignan, tempranillo, chardonnay, viognier, merweh, obeidi och muscat d'alexandrie. Jordmånen är rik på kalksten och järn som ger upphov till mineralrika viner av högsta kvalitet.

Domaine des Tourelles White

179,00 kr


Aromatisk och något floral doft med inslag av citrus, persika, ananas, aprikos och mineral. Smaken är torr, frisk och elegant med en harmonisk eftersmak.

Domaine des Tourelles Rosé

179,00 kr


Fruktig , aromatisk och något floral doft med inslag av körsbär, hallon och örter. Smaken är torr, frisk och välbalanserad med en angenäm bitterhet i eftersmaken och en fin mineralitet.

Syrah du Liban Grande Cuvée

400,00 kr


Stor fruktig, kryddig och något floral doft med inslag av björnbär, svartpeppar, mynta, lakrits, fat, choklad och vanilj. Mycket välbalanserad och harmonisk smak samt en lång elegant eftersmak.

Marquis de Beys

229,00 kr


Nyanserad och fruktig doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, plommon, mörk choklad, ceder, lakrits, fat och vanilj. Smakrik, fyllig, elegant, något utvecklad smak med sammetslena tanniner och välbalanserad syra. Lång harmonisk eftersmak.

16.01.2025