Toro - allt annat än tjuriga viner.

I det spanska området Toro görs mörka, fylliga och smakrika röda viner. De görs nästan uteslutande på druvan tinta de toro som är en lokal klon av Tempranillo.

Toro, vinregion i Spanien.

Området Toro, som ligger i den västra delen av den spanska regionen Castilla de León vid floden Duero, är kända för sina mörka, fylliga och smakrika röda viner. De görs nästan uteslutande på druvan tinta de toro som är en lokal klon av Tempranillo.

Området är ett eldorado för gamla stockar då kring 120 hektar av de totala 5.371 hektaren vinodlingar består av fritt växande stockar som är mer än 50 år gamla.

Gamla stockar ger mindre antal druvor per stock, men å andra sidan får druvorna en ypperlig koncentration och smakintensitet.

Vita och roséviner utgör liten del

Det finns 62 olika vinfirmor i Toro och det tillverkas både röda, vita och roséviner, men de röda är helt dominerande. Druvan tinta de toro står för omkring 93 procent av produktionen. Övriga druvor är garnacha tinta och de gröna druvorna verdejo, malvasía castellana, albillo real och moscatel de grano menudo.

Finns även som Reserva och Gran Reserva

Det finns, som i många andra spanska vinområden, lagringsbeteckningar som Crianza, Reserva och Gran Reserva. För en Gran Reserva måste ett rött vin från Toro lagras i minst 18 månader i ekfat som max får vara 330 liter stora. Vinet måste minst vara 5 kalenderår innan det lanseras på marknaden. Återstoden av tiden lagras vinet i flaskan.

Bodega La Ermita Toro

405,00 kr


Detta vin är gjort till 100 procent på druvan Tinta de Toro och har en djup doft med inslag av vanilj, kakao, kaffe, skogsbacke, kryddor och torkade blåbär. Smaken är rik och lång med toner av fat, vanilj, kakao, kaffe, torkade mörka frukter och ett stråk av torkade örter och kryddor.