Jumilla - området som ger druvan monastrell ett ansikte.

I regionen Jumilla i sydöstra Spanien har man odlat vin i tusentals år. Här görs intressanta röda viner och ovanligt stor del är ekocertifierade vinodlingar, och i centrum står druvan monastrell.

Jumilla, vinregion i Spanien.

Vinregionen Jumilla ligger i sydöstra Spanien, 300 km från Madrid, beläget mellan Medelhavskusten och den stora inlandsplatån La Mancha. När man börja närma sig orten Jumilla är det omöjligt att missa Castillo de Jumilla som ligger ståtligt på en kulle. Det borgliknande slottet uppfördes av morerna under 1000-talet.

Området fick sin DO (spansk ursprungsbeteckning, denominación de origin) redan 1966 och därigenom en av de äldsta DO-områdena i Spanien. För närvarande finns det 19.000 hektar vinodlingar som brukas av 2.000 olika odlare. Det finns 45 vintillverkare och runt 70 procent av produktionen går på export

Ett anrikt vinområde på frammarsch

Området Jumilla producerade vin redan för 5.000 år sedan. Man har under arkeologiska utgrävningar funnit kärnor från den europeiska vinrankan Vitis Vinifiera som var 3.000 år gamla. Dock har Jumilla länge legat i skuggan bakom mer kända vinområden och för 25 år sedan såldes vinerna endast i bulk, det vill säga att vinerna buteljerades och blandades i andra områden och länder.

I dag är det ett mycket dynamiskt och intressant vinområde som främst är känt för sina röda viner som domineras av druvan monastrell.

Ett mecka för ekologisk odling

Vinodlingarna ligger mellan 400–900 meter över havet och de domineras av friväxande stockar (kallas ofta bush-vines). Den vanligaste jordmånen är kalkrika jordar med mycket sten, men det finns också en del jord av vulkaniskt ursprung.

Hela 70 procent av vinodlingarna är ekologiskt certifierade, och det är antagligen den högsta andelen av något europeiskt kvalitetsvinområde.

Jumilla ger druvan monastrell ett ansikte

Det odlas en stor palett av olika druvsorter i Jumilla, men det är utan tvekan monastrell som har den största auktoriteten. Den står för hela 75 procent av den uppodlade arealen och används både till röda viner, roséviner och söta, röda viner.

Övriga blå druvor som kan användas är garnacha, tempranillo, garnacha tintorera, syrah, cabernet sauvignon, merlot och petit verdot. Vad det gäller gröna druvor är det åtta olika som är tillåtna, exempelvis airén, macabeo, chardonnay och sauvignon blanc

06.02.2023

Bodega la Ermita - nya spanska prestigeviner.Bodega La Ermita - prestigeviner som speglar spansk kvalitet.

Missa inte dessa fyra prestigeviner från Bodega La Ermita. Viner som speglar fyra av Spaniens mest kända rödvinsområden.

Läs mer
Druvan monastrell eller mourvèdre.Monastrell/Mourvèdre - en druva för framtiden.

Kärt barn har många namn, och så är det med druvan monastrell - eller mourvèdre som fransmännen säger. En värmetålig druva som ger fylliga och smakrika viner med tydlig strävhet.

Läs mer
Rött vin av druvan grenache hälls upp i ett glas.Ett glas grenache, tack! Allt om druvan, vinerna och vad de passar till.

Vi djupdyker i druvan grenache som har sitt ursprung i Spanien och är världens sjunde mest odlade druvsort för vin. Lär dig mer om grenache här.

Läs mer
En skylt med ordet Tempranillo på en vingård.Tempranillo-dagen: Ett fyrfaldigt leve för spanjorernas favorit.

Den andra torsdagen i november firas internationella tempranillodagen runt om i vinvärlden. Vi berättar mer om denna populära druva och tipsar om välgjorda viner på tempranillo.

Läs mer