Vita Bordeauxviner att lagra från Pessac-Léognan.

André Lurton har betytt oerhört mycket för Bordeaux som vinområde och inte minst för den finaste appellationen för torra vita viner: Pessac-Léognan.

Viner från André Lurton i Pessac-Léognan

Området Pessac-Léognan var tidigare en del av ursprungsbeteckningen Graves och låg i dess norra delar. Men redan från början ansåg André Lurton att områdets speciella egenskaper skulle premieras med en egen appellation. Han arbetade därför mycket enträget under 23 års tid med lobbyverksamhet och förhandlingar tills det äntligen bar frukt den 9 september 1987.

Pessac-Leognan består av 1700 hektar vinodlingar och innefattar 75 olika slott. Hela 80% av produktionen är röda viner och resterande 20% är vita. Men vi vill gärna slå ett slag för de vita vinerna som förtjänar mycket mer uppmärksamhet än vad de får idag.

Inte sällan kan vinerna lagras mer än 20 år.

Den speciella jordmånen i området består av grus och sten, upp till 8 meter djupt på vissa ställen, och med en kalkstensjord därunder. Denna väldränerade jord ger ypperliga förutsättningar för de vita vinerna som har en enorm potential att åldras fördelaktigt, inte sällan över 20 år.

Château de Rochemorin

Sauvignon blanc iklädd en elegant skrud av fat

18 augusti lanseras det vita bordeauxvinet Château de Rochemorin från den goda årgången 2018. Det är gjort av den friska och aromatiska druvan sauvignon blanc som här får en elegant och välskräddad ton av ek. Vinet får en tio månaders omsorgsfull fostran i ekfat (35% nya fat). Serveras med fördel till den grillade fisken eller kycklingbröstet med citron och örtsmör.

Egendomen drivs av Famille André Lurton där André Lurtons son Jaques Lurton har ett övergripande ansvar. Laurent Bouthonnier är vinmakare. Ägorna består av 77,5 hektar i appellationen Péssac-Léognan. Gården är planterad med fem hektar röda och 21,5 hektar gröna druvor (100% sauvignon blanc).

Fler vita viner från Pessac-Léognan

Château Coucheroy

219,00 kr


Nyanserad och fruktig doft med inslag av citron, citrus, gröna äpplen, färska örter, blommor, mineral, svartvinbärsblad, vanilj och fat. Smaken är torr, nyanserad och fyllig med bra fruktsyra och toner av rostade fat tillsammans med aromer som kommer igen från doften. Välbalanserat med lång harmonisk eftersmak.

Château Couhins-Lurton Blanc

539,00 kr


Château Couhins-Lurton Blanc görs alltid på enbart sauvignon blanc. Doften är mogen och utvecklad med inslag av akacia, solmogna citroner, tropisk frukt, kryddor, honung, bivax, mineralitet och en subtil ton av ek. Fyllig, smakrik och aromatisk med elegant fatkaraktär och en härlig fräschör och inslag av passionsfrukt, citron och grapefrukt. Lång harmonisk eftersmak med en angenäm mineralitet.

Fakta om vinområdet Bordeaux

  • 117 000 hektar vinodlingar ( hela Tyskland och Sydafrika har ca 102 000 ha) som innebär 27 % av de franska vingårdarna

  • 6600 vinodlare

  • Cirka 700 miljoner flaskor per år

  • 86% rött vin, 9% torra vita, 4% rosé, 1% söta viner

  • Blå druvor står för 88% av arealen – Merlot 48%, Cabernet Sauvignon 23%, Cabernet Franc 10%, övriga druvor 2%

  • Gröna druvor står för 12% - Semillon 47%, Sauvignon Blanc 45%, Muscadelle 6%, övriga druvor 2%