Det här får du inte missa på resan till Bordeaux.
Tips på vad du kan upptäcka på resan till den franska vinregionen.
Läs mer »André Lurton har betytt oerhört mycket för Bordeaux som vinområde och inte minst för den finaste appellationen för torra vita viner: Pessac-Léognan.
Området Pessac-Léognan var tidigare en del av ursprungsbeteckningen Graves och låg i dess norra delar. Men redan från början ansåg André Lurton att områdets speciella egenskaper skulle premieras med en egen appellation. Han arbetade därför mycket enträget under 23 års tid med lobbyverksamhet och förhandlingar tills det äntligen bar frukt den 9 september 1987.
Pessac-Leognan består av 1700 hektar vinodlingar och innefattar 75 olika slott. Hela 80% av produktionen är röda viner och resterande 20% är vita. Men vi vill gärna slå ett slag för de vita vinerna som förtjänar mycket mer uppmärksamhet än vad de får idag.
Den speciella jordmånen i området består av grus och sten, upp till 8 meter djupt på vissa ställen, och med en kalkstensjord därunder. Denna väldränerade jord ger ypperliga förutsättningar för de vita vinerna som har en enorm potential att åldras fördelaktigt, inte sällan över 20 år.
18 augusti lanseras det vita bordeauxvinet Château de Rochemorin från den goda årgången 2018. Det är gjort av den friska och aromatiska druvan sauvignon blanc som här får en elegant och välskräddad ton av ek. Vinet får en tio månaders omsorgsfull fostran i ekfat (35% nya fat). Serveras med fördel till den grillade fisken eller kycklingbröstet med citron och örtsmör.
Egendomen drivs av Famille André Lurton där André Lurtons son Jaques Lurton har ett övergripande ansvar. Laurent Bouthonnier är vinmakare. Ägorna består av 77,5 hektar i appellationen Péssac-Léognan. Gården är planterad med fem hektar röda och 21,5 hektar gröna druvor (100% sauvignon blanc).
199,00 kr
219,00 kr
Nyanserad och fruktig doft med inslag av citron, citrus, gröna äpplen, färska örter, blommor, mineral, svartvinbärsblad, vanilj och fat. Smaken är torr, nyanserad och fyllig med bra fruktsyra och toner av rostade fat tillsammans med aromer som kommer igen från doften. Välbalanserat med lång harmonisk eftersmak.
539,00 kr
Château Couhins-Lurton Blanc görs alltid på enbart sauvignon blanc. Doften är mogen och utvecklad med inslag av akacia, solmogna citroner, tropisk frukt, kryddor, honung, bivax, mineralitet och en subtil ton av ek. Fyllig, smakrik och aromatisk med elegant fatkaraktär och en härlig fräschör och inslag av passionsfrukt, citron och grapefrukt. Lång harmonisk eftersmak med en angenäm mineralitet.
117 000 hektar vinodlingar ( hela Tyskland och Sydafrika har ca 102 000 ha) som innebär 27 % av de franska vingårdarna
6600 vinodlare
Cirka 700 miljoner flaskor per år
86% rött vin, 9% torra vita, 4% rosé, 1% söta viner
Blå druvor står för 88% av arealen – Merlot 48%, Cabernet Sauvignon 23%, Cabernet Franc 10%, övriga druvor 2%
Gröna druvor står för 12% - Semillon 47%, Sauvignon Blanc 45%, Muscadelle 6%, övriga druvor 2%
Tips på vad du kan upptäcka på resan till den franska vinregionen.
Läs mer »Den 1 september lanseras Château Bois Cardon, ett fruktigt Médocvin där hållbarhet står i första rummet. Vinet är gjort av noga utvalda druvor och har lagrats på ekfat.
Läs mer »Entre-Deux-Mers är en appellation i Bordeaux som tidigare endast gällde vita torra viner. Men under nästa år kommer det att dyka upp även röda viner.
Läs mer »Malbec är druva av fransk börd, men den har omfamnats extra mycket av Argentina och har till och med blivit deras nationaldruva och stolthet.
Läs mer »