Casal Garcia - världens mest sålda Vinho Verde.

Svenskarnas mest älskade portugisiska vin, Casal Garcia, har funnits mer än 50 år på den svenska marknaden!

Casal Garcia vinho verde.

Det var den 1 april 1973 som Casal Garcia Vinho Verde – världens mest sålda Vinho Verde –först gjorde entré i Systembolagets sortiment. Det innebär att vinet nu funnits på den svenska marknaden i mer än ett halv sekel!

Casal Garcia skapades dock redan 1939, då fransmannen Eugène Hélisse blev anställd som vinmakare på egendomen Quinta da Aveleda i Penafiel, Portugal. Hans hårda arbete på nya jobbet gav resultat och den första skörden blev succé - det lätta, friska och pärlande vinet fick namnet Casal Garcia.

Historien om det välkända vinvarumärket som startade 1939 inkluderar en fransk oenolog och en broderad näsduk. Under ett vingårdsbesök i Dourodalen blev Eugène Hélisse imponerad av Quinta da Aveledas vingårdar i Peñafiel. Han mötte ägaren, Roberto Guedes, och de inledde ett samarbete som ledde till förbättringar i skörden. Vid ett tillfälle tappade Eugène upp ett vitt vin direkt från faten i en glasflaska och dammade av flaskan med en broderad näsduk för att förstärka vinets klarhet. Den havsblå etiketten med broderat mönster återspeglar denna historia än idag.

Men Casal Garcia är inte bara världens mest sålda Vinho Verde, utan och också det mest sålda vita portugisiska vinet i Sverige. På Systembolaget finns det "gröna" vinet Casal Garcia Vinho Verde, samt Casal Garcia Branco - en frisk nyhet på klimatsmart burk.

Casal Garcia Vinho Verde

77,00 kr


En ypperlig vinare till fisk och skaldjur. Världens mest sålda Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen, päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Casal Garcia Branco

44,00 kr


Casal Garcia Branco har en fruktig och tilltalande doft med inslag av tropiska frukter. Smaken är frisk och fruktig med en trevlig fruktsötma och toner av citron, samt ett stråk av lagerblad och blommor. Det går utmärkt att låta vinet möta lättare anrättningar på fisk, skaldjur eller grönsaker.

Pärlande, gröna viner vi älskar

Vinho Verde betyder det "gröna vinet" på portugisiska, men det är egentligen inte färgen man syftar på utan på att vinerna (oavsett färg) säljs och konsumeras när de är relativt unga.

Området Vinho Verde ligger nära Atlanten, vilket har stor påverkan på vinerna. Nederbörden och fuktigheten skapar ett vackert grönskande landskap och det svala klimatet ger viner som är fruktiga och friska med stor fräschör. Tack vare dessa egenskaper umgås vinerna på bästa sätt tillsammans med traktens lokala specialiteter som ofta består av nyfångad fisk och skaldjur.

Ägs av femte generationen

Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den femte generationen Guedes. Den vackra egendomen Quinta da Aveleda har anor från 1600-talet. Vinproducenten har sin bas i vinregionen Vinho Verde men är även aktiv i regionerna Douro, Bairrada och Algarve. Viktiga kärnvärden i företaget är att producera vin på ett hållbart sätt, bevara den biologiska mångfalden samt att ha ett öga för detaljer.

01.04.2023
Aveleda

Aveleda


Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den 5:e generationen Guedes.

Läs mer »