Nyanserad, söt och påtagligt frisk smak med inslag av fat, torkade aprikoser, ananas, bivax, apelsinblom, honung och citron.
Produktion
Jordmånen är kiselhaltiga skifferjordar. Alla druvor skördades för hand i flera omgångar under oktober månad. Skördeuttag 35 hektoliter per hektar. Druvorna pressades försiktigt under en period på 6-8 timmar och musten fick sedan jäsa på ekfat i en temperaturkontrollerad källare. Efter avslutad jäsning och filtrering för att separera bort aktiv jäst och bibehålla sötma flyttades vinet över på ekfat och ståltankar för vidare lagring. Vinet lagrade 12-15 månader på sin jästfällning i en kombination av äldre franska ekfat och rostfria ståltankar innan det filtrerades och buteljerades.
Passar till
Perfekt till söta desserter som en Tarte Tatin eller till grönmögelostar.
Kul att veta
Coteaux du Layon är beläget på den södra sidan av floden Layon, vilken är en biflod till Loire. Druvorna till detta vin kommer från mjukt sluttande vingårdar i rakt söderläge vilket bidrar till god fruktmognad. Rankorna är lågt skurna och man använder sig av täckgrödor mellan raderna för att uppmuntra till luftfuktighet som gynnar utvecklingen av botrytis.