Damilano Barbera d´Asti har en inbjudande doft med inslag av körsbär, viol, tranbär, vinbär och en fläkt av kanel. Smaken är fruktig och medelfyllig med frisk syra och en trevlig smaklängd där man finner toner av både körsbär, vinbär, viol, kanel och ett stråk av vanilj.
Produktion
De utvalda druvorna kommer från en vingård i Monferrato vars stockar är 20-30 år gamla. Vinet jäser och lagras i rostfria ståltankar.
Passar till
Till pasta, en lyxig pizza eller till lätta och medelkraftiga anrättningar på kött eller fågel.
Kul att veta
Giuseppe Borgogno grundade firman redan 1890 varefter hans svärson Giacomo Damilano vidareutvecklade vingårdarna och produktionen. Sedan 1997 driver Giacomo´s barnbarn firman som ligger en drygt 1,5 kilometer utanför Barolo i riktning mot Alba. De förfogar över 58 hektar vinodlingar. Flaggskeppen är deras vingårdsbetecknade Barolo; Cannubi, Brunate, Liste och Cerequio. Förutom Barolo producerar man även olika Barbera-viner, Dolcetto, Moscato d'Asti och mousserande viner enligt den traditionella metoden.
Barbera är den mest odlade druvan i Piemonte och står för 50% av den totala arealen.