Mindre socker
Damilano Langhe Nebbiolo Marghe

Årgång:

2021

Damilano Langhe Nebbiolo Marghe

Italien


209,00 kr

Systembolaget nr:

5929801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Damilano Nebbiolo Marghe har en nyanserad doft med inslag av rosenblad, viol, röda frukter och bär samt ett stråk sommarvarm asfalt. Vinet har stadiga men sandiga tanniner och en bra intensitet i smaken som för tankarna till röda frukter, rosenblad, nypon, kryddor och viol.

Produktion

De utvalda druvorna kommer från vingårdar i Langhe med kalkrika lerjordar.

Passar till

Till medelkraftiga och kraftigare anrättningar på kött och fågel. Det får gärna finnas feta eller krämiga ingredienser som möter den stadiga tanninstrukturen i vinet.

LammNötköttViltPastaLabel: Ost

Kul att veta

Giuseppe Borgogno grundade firman redan 1890 varefter hans svärson Giacomo Damilano vidareutvecklade vingårdarna och produktionen. Sedan 1997 driver Giacomo´s barnbarn firman som ligger en drygt 1,5 kilometer utanför Barolo i riktning mot Alba. De förfogar över 58 hektar vinodlingar. Flaggskeppen är deras vingårdsbetecknade Barolo; Cannubi, Brunate, Liste och Cerequio. Förutom Barolo producerar man även olika Barbera-viner, Dolcetto, Moscato d'Asti och mousserande viner enligt den traditionella metoden. Nebbilo som står för 8% av odlingarna i Piemonte är den druva som har högst status. Den mest kända adressen för druvan är Barolo och Barbaresco. I DOC Langhe finner man ofta välgjorda viner till ett fördelaktigt pris.


14,5 poäng + (mer än prisvärt)

Ljus, vackert tegelröd färg. Öppen, elegant doft av torkade rosor, höstlöv och tydliga violpastiller. Rund, tillgänglig smak med klädsamma tanniner och frisk fruktsyra i bra balans i en lätt, men småsimmig kropp med behagligt avslut.

- Munskänkarna. Vintesten, Januari 2023


FYND!

Ren, fräsch och stram nebbiolo med körsbär, kakao, kanel, svart te och lite örter. Hyfsat lätt, elegant och tillgänglig i stilen.

- Allt om Vin, januari 2023

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14 %

Systembolaget nr

5929801

Volym

750 ml

Varumärke

Damilano Azienda Agricola SRL

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Piedmont - Langhe

Sockerhalt

3 g/liter

Druva

Nebbiolo

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan äben lagras ett par år om man så önskar.