Nyanserad, bärig och kryddig doft med inslag mineral, mörka bär, vildhallon. örter och fat. Elegant, mycket frisk, fruktig smak med balanserad fatton, inslag av mörka körsbär, björnbär och en fin pepprig ton.
Produktion
Efter skörden krossas druvorna försiktigt och får därefter macerera tillsammans med en del av stjälkarna i öppna jäskar. En mindre del av druvorna fottrampas. Det är en mycket varsam extraktion utan någon överpumpning av skalmassan. Jäsningen startar spontant efter ett par dagar och musten får jäsa långsamt i rumstemperatur. Efter cirka 20 dagar pressas druvorna varsamt och vinet får därefter lagras på en mix av 1000 liter stora ekfat och 3000 liter stora jäskar av trä i 18 månader. Ingen ny ek har använts.
Passar till
Serveras till rätter med ljust kött, grillad fisk eller olika grönsaksrätter.
Kul att veta
Vinet består av druvor från både äldre och yngre vinstockar. De yngre vinstockarna ger sammetslena tanniner, de äldre ger silkeslen struktur, därav namnet Samt & Seide.