Ungdomlig, nyanserad, elegant, fruktig och kryddig doft med inslag av mörka bär, lakrits, örter och mineral. Nyanserad, kryddig smak med fin fruktighet och välbalanserade tanniner, inslag av mineral, mörka körsbär, plommon, salvia, lakrits och en liten sälta.
Produktion
100% Blaufränkisch. Macerering och jäsningen gjordes i stor öppna jäskar. Macereringen var mycket varsam utan vare sig överpumpning eller nedtrycknig av skalmassan. Jäsningen startade efter ett par dagar, utan påverkan av temperaturen, ingen tillsats av svavel och enbart med hjälp av den naturliga jästen. Efter cirka 20 dagar pressades vinet och flyttades över till stora, gamla ekfat. Vinet lagrades på stora, gamal ekfat i 20 månader. Vinet har inte filtrerats innan buteljering.
Passar till
Utmärkt till rätter av fågel, ljust kött, lamm- eller nötkött.
Kul att veta
Dorli Muhr har sin verksamhet i vinbyn Prellenkirchen i regionen Carnuntum några mil öster om Wien mot den slovakiska gränsen. Här spelar Österrikes blå paraddruva Blaufränkisch huvudrollen och täcker 80 procent av odlingarna, resten fördelas mellan Grüner Veltlliner, Syrah och Merlot. Toppläget Spitzerberg är exceptionellt och klassat som Erste Lage, Jordmånen är kalkrik och klimatet mycket speciellt med stora temperaturväxlingar och lite nederbörd, vilket gör att rankorna får kämpa hårt. Alla odlingar sköts ekologiskt och samtliga viner är från årgång 2018 ekologiskt certifierade.