Mindre socker
Ravenswood Lodi Old Vine Zinfandel

Årgång:

2020

Ravenswood Lodi Old Vine Zinfandel


145,00 kr

Systembolaget nr:

26001

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Ravenswood Lodi Old Vine Zinfandel har en generös, fruktig doft av solmogna björnbär, blåbär och plommon och kryddiga toner av peppar, rostade fat, vanilj och en fläkt av nypon. Välbalanserad, fyllig och mjuk smak med inslag av mogen söt frukt och kryddiga fat. Mjuka tanniner och sammetslen struktur.

Produktion

Druvorna (79% Zinfandel, 20% Petite Sirah, 1% Alicante Bouschet) till detta vin kommer från två olika vingårdar i Lodi, Kettleman Road Vineyard och Perrin Vineyard. Vinstockarna som druvorna kommer från är i genomsnitt 85 år gamla och växer på sandiga jordar. Vinet jäser i små träkar och man förlitar sig helt på druvornas naturliga jäst. Ibland får stjälkarna vara med för att addera karaktär och kraft. Hatten (skal och kärnor) pressas ner i vinet tre till fem gånger per dag, för hand och med hjälp av maskiner. Efter jäsningen har vinet lagrats under 18 månader i franska ekfat varav 30% är nya. Filtrering och centrifugering försöker man i största möjligaste mån hålla sig borta ifrån, efter som det också tar bort smak. Vinet är klarat med hjälp av äggvita.

Passar till

Perfekt till kraftigare rätter av lamm-, nöt- eller viltkött. Även utmärkt till grillat. Varför inte till en hjortkotlett med rödvinssås smaksatt med björnbärsgelé samt rotfruktsgratäng.

LammNötköttKryddstark matViltVegetariskt

Kul att veta

Ravenswood grundades 1976 av Joel Peterson. Joel hade en dröm att göra viner som kunde konkurrera med europeiska toppviner. Det visade sig snabbt att han var på rätt väg. Redan den första årgången, 327 lådor Dry Creek Zin, vann direkt en prestigefull vinprovning i San Fransisco 1979. Hans motto var från början "Zin or nothing" men idag har man adderat fler druvsorter till sin portfölj. Zinfandel dominerar dock produktionen stort. Man bröt ny mark i Kalifornien när man på 70-talet gick mot strömmen och använde sig av fransk vinmakarteknik och lät vinet jäsa på små träkar och förlitade sig helt på druvornas naturliga jäst. Ibland får stjälkarna vara med för att addera karaktär och kraft. "No Wimpy Wines” är Ravenswoods slogan och den säger mycket.Vinerna ska vara lika kraftfulla och bra som attityden hos vinmakaren Joel Peterson och hela hans team. Innan förbudstiden var Zinfandel den mest planterade druvsorten. 1982 bestämde sig Joel för att alla viner inte enbart behöver komma från specifika vingårdar och grundade Country Series för att göra vin som speglar förutsättningarna i ett större område. Ravenswoods logotyp föreställer de korpar som terroriserade Joel under hans första skörd 1976.


Vin till höstgryta – vita och röda vinförslag

Betyg: 4 Fyllig. Kryddig, yppig, tydliga fat, medelstrama tanniner, smakar av fat. Söta bär som jordgubbar och björnbär. En touch mynta är pricken över i. Omdöme: Bra zin, smakrik och stor.

- Vinbanken, oktober 22


BRA KÖP

Smakrikt, kryddigt och fylligt med drag av björnbär, salt lakrits och örter

- Allt om Vin, December 2021.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

26001

Volym

750 ml

Varumärke

E&J Gallo Winery

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

USA - California - North Coast

Sockerhalt

0,71 g/liter

Druva

Petite Sirah, Alicante Bouschet, Zinfandel

Lagring

God att dricka nu men kan sparas i 3-5 år.


tryffelburgare

Tryffelburgare.


Tryffelburgare som både kan göras med riktig tryffel eller tryffelolja beroende på vad du har hemma. Receptet kommer från boken "Fredagskockens hamburgare och tacos" av Mattias Larsson.

Läs mer »