Rocca di Montemassi Le Focaie har en nyanserad doft med inslag av moreller, körsbär, mörka plommon, färska örter, nötter och fläkt av lakrits. Smaken är medelfyllig med bra syra och intensitet. I smaken finner man toner av moreller, andra mörka frukter, kryddor, ceder och ett stråk av kaffe.
Produktion
De olika druvorna skördas och vinifieras separat. Musten jäser i 10 dagar i traditionella vertikala jäskar vid en temperatur av 28 grader. Efter den malolaktiska jäsningen lagras vinet till sist på stora ekfat under 6 månader.
Passar till
Ett mycket användbart vin vid det dukade bordet. Välj gärna medelkraftiga kött eller vegetariska anrättningar, men även mustiga pastarätter och hårda vällagrade ostar. Varför inte servera helstekt biffrad med rödvinssås som smaksätts med en skvätt lagrad balsamico, samt stekt ostronskivling och rotfruktsgratäng.
Kul att veta
I hjärtat av vinområdet Maremma nära den toskanska kusten hittar vi mönsteregendomen Rocca di Montemassi. Närmare bestämt i det vackra landskapet vid byn Roccastrada. Egendomen som ägs av familjen Zonin sedan 1999 förfogar över 430 hektar mark där 180 hektar är vinodlingar. Vingårdarna ligger på kullar eller på sluttningar. Förutsättningarna är ypperliga med den svala havsbrisen som kommer in från Medelhavet. Här odlar man druvorna sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc, vermentino, merlot, syrah, petit verdot och viogner.Vinegendomen är mycket långt framme vad det gäller hållbarhetsarbete och är certifierade enligt Equalitas. Man har bevarat 28 hektar av skogar och har många olika projekt för att främja lokal flora och fauna. Det har även anlagts en konstgjord sjö som samlar upp regnvatten. Då behöver man inte belasta grundvattnet när det blir nödvändigt med bevattning. Rocca di Montemassi fungerar mycket som en traditionell lantegendom i Toskana då man både har vinodlingar, sädesfält , trädgårdar och djurhållning, där man finner både grisar, åsnor och framförallt långhornade Maremma kor.