Mindre socker
Xavier Vignon Arcane Le Pape 2010

Årgång:

2010

Xavier Vignon Arcane Le Pape 2010

Frankrike


1199,00 kr

Systembolaget nr:

5171001

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon Arcane Le Pape 2010 har en mycket nyanserad doft med inslag av svampskog, mörka frukter, kryddor, läder, piptobak, hästsadel och lagerblad. Smaken är rik med ypperlig intensitet och smakrikedom. I den långa smaken finner man både mörka frukter, torkade blåbär, tobak, kryddor och torkade örter.

Produktion

Ett mycket unikt Châteauneuf-du-Pape vin. Druvorna kommer från mer än 100 år gamla Grenachestockar. Man har valt ut 15 olika plotter i appellation och har sedan valt ut 15 ekfat på grund av sin kvalitet och tydliga mineralkaraktär. Under vinmakningen ingriper man så lite som möjligt och vinet förs sedan över till 15 specialbyggda ekfat som sedan sänks ner i  stora cementtankar som är fyllda med Châteauneuf-du-Pape vin där de helt utan tillgång till syre lagras under fem år.

Passar till

Utmärkt gott som sällskapsvin, men för sig även galant tillsammans med vällagade rätter på mörkt kött eller fågel. Varför inte skogsduvebröst med gräddsås och murkeltimbal

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Arcane är en innovativ vinserie i limiterade upplagor. Vinerna är helt fokuserade på en årgång, en druva eller terroir. Det kan ofta inkludera mycket innovativa och ovanliga vinmakartekniker. Ordet Arcane som ofta förekom bland alkemister betyder ungefär hemligt,mystiskt eller kunskap som är föga känd eller behärskas av få. Namnet på vinet och etiketterna kommer från en tarotkortlek; Sforza Visconti från 1451, och det kort som väljs ska spegla vinets karaktär.Châteauneuf-du-Pape är ett mycket gammalt vindistrikt i södra Rhône-dalen, strax norr om Avignon. Området har fått sitt namn efter ett sommarslott som påvestaten byggde under den period från 1309 till 1376 då påvarna residerade i Frankrike. Hela 13 druvsorter är tillåtna i produktionen av Châteauneuf-du-Pape. Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

5171001

Volym

0,75 l

Varumärke

Xavier

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Sockerhalt

3 g/liter

Druva

Grenache

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas under 2-3 år. 2010 är en exceptionellt bra årgång i området.