Mindre socker
Xavier Vignon Arcane XV le Diable

Årgång:

2015

Xavier Vignon Arcane XV le Diable

Frankrike


249,00 kr

Systembolaget nr:

5163401

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon Arcane XV le Diable har en nyanserad och intressant doft med inslag av blåbär, björnbär, peppar, andra kryddor, och ceder. Smaken är fyllig med stadig tanninstruktur, men där tanninerna är både mogna och behagliga. I smaken som är komplex finner man både mörka bär och frukter, kryddor, peppar, kryddnejlika och ceder. Samt en viss förnimbar sälta i den långa eftersmaken,

Produktion

Mourvèdredruvorna kommer från mycket gamla stockar (några över hundra år) urvalet baseras bland annat på halten av mineraler och salter och druvorna kommer från 17 olika vingårdar i Vaucluse, som alla har variationer vad det gäller terroir. Druvorna avstjälkas bara delvis och en kallmacering genomförs under tre veckor. Vinet lagras (30%) i nya fat av fransk ek och resten i små betongtankar.På grund av druvsammansättningen går detta vin under klassificering Vin de France.

Passar till

Till kraftiga kötträtter på mörkt kött och fågel där det gärna får finnas mycket färska örtkryddor och mustiga smaker. Varför inte servera en mustig vildsvinsgryta med mycket vitlök, lök och blandsvamp.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Arcane är en innovativ vinserie i limiterade upplagor. Vinerna är helt fokuserade på en årgång, en druva eller terroir. Det kan ofta inkludera mycket innovativa och ovanliga vinmakartekniker. Ordet Arcane som ofta förekom bland alkemister betyder ungefär hemligt,mystiskt eller kunskap som är föga känd eller behärskas av få. Namnet på vinet och etiketterna kommer från en tarotkortlek; Sforza Visconti från 1451, och det kort som väljs ska spegla vinets karaktär. Här har man valt djävulens kort eftersom det förr i tiden var vanligt att benämna mouvèdredruvan som den djävulska, eftersom den var svår att odla.Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet.


Röda viner i beställningssortimentet 2022 – topp 10

18,5 poäng (++) Stor doft med solmogna mörka körsbär, björnbär, vildhallon, svartpeppar, rosmarin och fat. Underbart tät och varmt mörkröd frukt med balans och intensitet som trots kraften ändå bjuder på en finess som kompletteras av en underbart lång eftersmak med kryddor, piptobak och tydliga men diskreta fat. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6-8 timmar innan det ska drickas. Hatten av för ett fantastiskt vin till ett så överkomligt pris. Servera till grillad lax med baba ganoush, portabella och sallad.

- Vinbanken, Christian Stojkovic, januari 2023

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

15 %

Systembolaget nr

5163401

Volym

0,75 l

Varumärke

Xavier

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Sockerhalt

1,07 g/liter

Druva

Mourvedre

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas under 2-3 år. 2015 är en mycket bra årgång i området.