Linnéa bjuder på en smakrik och lyxig pasta med oxfilé, svamp, örter och grädde. Recept och vintips från Italiens Toscana.
Idag tänkte jag bjuda er på ett helt fantastiskt recept på en lyxig pasta. Skulle jag få välja en enda pastarätt att äta under resten av mitt liv skulle det bli detta. En krämig, smakrik och lyxig pasta med oxfilé, svamp, örter och grädde.
Tänk på att pastan inte skall bada i såsen, utan den skall suga åt sig av alla goda smaker i såsen och bli sådär underbart krämig och god. Idag använde jag mig av champinjoner, men när det är i säsong blir det oslagbart gott att ha i kantareller istället. Svamp i en lyxig pasta med oxfilé gör verkligen underverk!
Putsa oxfilén och skär den i mindre bitar. Bryn den hastigt i en het panna med en klick smör.
Strimla rödlöken och skär ned svampen i mindre bitar. Stek detta i samma stekpanna fast på medelvärme så inget bränns vid.
När svampen börjat ge ifrån sig vätska och svamp och lök fått en gyllene färg, tillsätt en klick smör.
Pressa eller finhacka vitlöken och låt den steka med. Lägg sedan i de brynta köttet. Slå på köttbuljong, rött vin, soja och grädde. Låt allt koka ihop under cirka 10 minuter tills du fått en tjock, krämig pastasås.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Hacka örter och rör ner cirka hälften av örterna tillsammans med den kokta pastan i såsen. Rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp pastan på ett stort fat. Riv Parmigiano Reggiano och strö den tillsammans med resterande färska örter över pastan.
Fredagsmyset kan börja!
Australien
219 kr
239 kr
Vi presenterar här två viner i olika prisklasser som passar perfekt till pasta med oxfilé. Vilket du väljer att servera beror på vad plånboken tillåter.
CHILL OUT är ett medelfylligt, kryddigt vin på druvan cabernet sauvignon. Smaken är generös med bra vinbärskaraktär och inslag av svartpeppar och örter.
Italien
239 kr
Ett av Ruffinos mest prisbelönta viner och är allmänt känt som en måttstock för hur en Chianti Classico Riserva ska smaka. Vinet har lagrats 24 månader på fat och ytterligare nästan tre år i flaskan. Huvuddruvan är Sangiovese med en mindre del Cabernet Sauvignon och Merlot. I smaken finner du mörka körsbär och kryddiga fat som ger en genuin toskansk smakprofil.
Recept: Linnéa Seidel
Med ett riktigt bra pastarecept i rockärmen kan du enkelt trolla fram en lyxmåltid på mindre än 20 minuter. Perfekt om man får middagsgäster man inte riktigt räknat med eller när orken är på noll men man ändå vill äta gott.
Läs merDet finns inte ett perfekt vin till all pasta. Det är såsen, smakerna och kryddorna du ska tänka på när du väljer vin. Vi tipsar om goda viner till olika pastarätter.
Läs merSofia Wood delar med sig av ett av hennes mest populära recept - vodkapasta. Vodkapasta är både enkelt att tillaga och lämnar tallrikarna renskrapade.
Läs merLinnéa har smaksatt sin risotto med vin, trattkantareller, Västerbottensost, rödbetor och pumpa. Till det har hon ugnsbakat en bit dovhjort och serverar ett kryddigt rödvin.
Läs mer