Krämig, lyxig pasta med oxfilé och svamp.

Äntligen dags för helg igen! Och idag tänkte jag bjuda er på ett helt fantastiskt recept på en lyxig pasta. Skulle jag få välja en enda pastarätt att äta under resten av mitt liv skulle det bli detta. En krämig, smakrik och lyxig pasta med oxfilé, svamp, örter och grädde.

Tänk på att pastan inte skall bada i såsen, utan den skall suga åt sig av alla goda smaker i såsen och bli sådär underbart krämig och god. Idag använde jag mig av champinjoner, men när det är i säsong blir det oslagbart gott att ha i kantareller istället. Svamp i en lyxig pasta med oxfilé gör verkligen underverk!
Krämig lyxig pasta med oxfilé och svamp
Rating
4 portioner
30 min

Lyxig pasta med oxfilé

400 g oxfilé
1 röd lök
200 g färsk svamp
smör att steka i
1 vitlöksklyfta
2 dl köttbuljong
1 dl rött vin
1 msk soja
3 dl grädde
2 dl hackade, färska örter
salt och peppar
rikligt med Parmigiano Reggiano
250 g färsk fettuccine
1. Putsa oxfilén och skär den i mindre bitar. Bryn den hastigt i en het panna med en klick smör.
2. Strimla rödlöken och skär ned svampen i mindre bitar. Stek detta i samma stekpanna fast på medelvärme så inget bränns vid.
3. När svampen börjat ge ifrån sig vätska och svamp och lök fått en gyllene färg, tillsätt en klick smör.
4. Pressa eller finhacka vitlöken och låt den steka med. Lägg sedan i de brynta köttet. Slå på köttbuljong, rött vin, soja och grädde. Låt allt koka ihop under cirka 10 minuter tills du fått en tjock, krämig pastasås.
5. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
6. Hacka örter och rör ner cirka hälften av örterna tillsammans med den kokta pastan i såsen. Rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
7. Lägg upp pastan på ett stort fat. Riv Parmigiano Reggiano och strö den tillsammans med resterande färska örter över pastan.
8. Fredagsmyset kan börja!

Passande vin till pasta med oxfilé och svamp:

Systembolagsnummer: 6873 219,00 kr

Vi presenterar här två viner i olika prisklasser som passar perfekt till pasta med oxfilé. Vilket du väljer att servera beror på vad plånboken tillåter.

CHILL OUT är ett medelfylligt, kryddigt vin på druvan cabernet sauvignon. Smaken är generös med bra vinbärskaraktär och inslag av svartpeppar och örter.

Systembolagsnummer: 79652 179,00 kr

Ett av Ruffinos mest prisbelönta viner och är allmänt känt som en måttstock för hur en Chianti Classico Riserva ska smaka. Vinet har lagrats 24 månader på fat och ytterligare nästan tre år i flaskan. Huvuddruvan är Sangiovese med en mindre del Cabernet Sauvignon och Merlot. I smaken finner du mörka körsbär och kryddiga fat som ger en genuin toskansk smakprofil.

Se också:

Pasta med köttfärssås

Vet du när pastan kom till Sverige?

Matforskare Richard Tellström berättar.

Läs mer >

 

Cannelloni

Botanisera bland alla våra pastarecept.

Vegetarisk lasagne, carbonara, cannelloni...

Läs mer >

 

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager