Kryddmästaren Jonas Odland och krögaren Fredrik Eriksson matchar mat och snaps.

Snaps är en utmärkt smakförhöjare och i två filmer berättar kryddmästaren Jonas Odland och krögaren Fredrik Eriksson hur du enkelt matchar snaps till mat.

Kryddmästaren Jonas Odland och krögaren Fredrik Eriksson

Snaps är en utmärkt smakförhöjare och hör inte bara till julen och påsken. Men vilken snaps passar till vilken rätt? I två filmer berättar kryddmästaren Jonas Odland och kocken och krögaren Fredrik Eriksson hur man bäst dricker snaps till maten.

Mat & Snaps del 1 - Klassiker

Jonas ger en kort summering av snapsens historia och ger några enkla tips på hur snaps ska avnjutas på bästa sätt. 

Fredrik bjuder på klassiker som inlagd sill, rökt lax och råbiff, och Jonas presenterar snaps som passar till och varför.

Mat & Snaps del 2 - Moderna smaker

I del 2 lär vi oss att matcha kryddat brännvin till lite modernare smaker.

Fredrik utmanar Jonas och ber honom bland annat att matcha snaps med halstrad pilgrimsmussla med chili och melonsalsa samt revbensspjäll med citron och örter. Något han såklart lyckas galant med!

Om våra mat- och dryckesexperter:

Fredrik Eriksson på Långbro värdshus

Krögaren Fredrik Eriksson driver de två restaurangerna Långbro värdshus och Restaurang Nationalmuseum. Som en av Sveriges gastronomiska ledare driver han branschfrågor och engagerar sig i några av landets viktigaste måltider.  

Som gäst på Långbro värdshus får du uppleva kocken och krögaren Fredrik Erikssons skaparglädje och kärlek till de svenska råvarorna. Fredriks specialitet är att laga god mat från grunden med utgångspunkt i svenska mattraditioner. Nutida rätter med mycket grönt och med inslag från det franska och italienska köket växer fram under Fredriks ledning. Hållbarhet ligger högt på Fredriks agenda och han förbättrar ständigt hela måltidsupplevelsen.

Kryddmästare Jonas Odland

Kryddmästare Jonas Odland har arbetat med produktutveckling av sprit sedan 1995 och ligger bakom skapandet av över 50+ spritdrycker under bland annat varumärket O.P. Anderson. Han är medlem i Spritakademin och är förmodligen den person som kan mest om kryddat brännvin och snaps.

Två snapsfavoriter med olika karaktär:

NationalmuseumO.P. Anderson Björk och restaurang Nationalmuseum i samarbete.

I samarbete med restaurangen på Nationalmuseum lanserar O.P. Anderson en speciellt framtagen snaps med björk.

Läs mer
Årets sill med O.P. Anderson BjörkÅrets sill med fläder, citron, dill och O.P. Anderson Björk.

Fredrik Eriksson som driver Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum har sedan 2007 skapat årets sill som i år är smaksatt med fläder, citron, dill och O.P. Anderson Björk.

Läs mer
Årets sill 2023 med Östgöta SädesbrännvinÅrets sill 2023.

Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, har i år tagit fram ett sillrecept som hyllar matjesillen. Med klassiska smaksättare som gör att sillen påminner lite om gubbröra.

Läs mer
Årets sill 2022 med O.P. Anderson Björk, knäckebröd och potatisÅrets sill 2022.

Sedan 2007 har kocken och krögaren Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum skapat årets sill. Årets sill är smaksatt med fläder, citron och dill samt O.P. Anderson Björk.

Läs mer
O.P. Anderson Original med glasO.P. Anderson Distillery

Här produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.

Läs mer