Odla grönsaker och fyll ditt skafferi.

Taylor och Surtanten är aktuella med en kokbok, odlingsbok och faktabok i ett. Läs intervjun och tävla om ett ex. av boken.

Jenny Neikel och John Taylor i grönska

– Det är en kokbok, odlingsbok och faktabok i ett, säger Jenny Neikell, fermenteringsexpert och mathantverkare, om den bok som hon nyss släppt tillsammans med trädgårdsmästaren John Taylor. Det startade som en programserie för att de skulle nå ut till folk under pandemin och utmynnade i bok ”Taylor & Surtanten: odla grönsaker och fyll ditt skafferi” som släpptes i augusti.

John Taylors och Jenny Neikells gemensamma projekt började med ett meddelande på Instagram från John till Jenny.

– Jag hade följt Jenny i sociala medier och är själv intresserad av matlagning och hur man konserverar. Så jag tänkte att om vi slår ihop våra två hjärnor och varumärken kanske vi skulle kunna uppnå att ett plus ett blir tre, eller till och med fyra. Vi skulle kunna skapa något som är lite bättre än vanliga matlagnings- eller trädgårdstips, säger han.

Båda två åker vanligtvis runt och föreläser en hel del om sina respektive områden – trädgård och konservering. När pandemin slog till blev det tvärstopp. Men det kom desto mer förfrågningar på Instagram om odling till John och om surdegar och fermentering till Jenny.

– Det märktes att folk hade mer tid till stå i köket och att sköta om sina trädgårdar. De som undrar över trädgårdstips är ofta ungefär samma människor som vill ha råd om fermentering, förklarar Jenny. 

Ursprungsidén var att göra en programserie om att bygga en trädgård och sedan ta vara på skörden. 

– När Corona härjade som värst annekterade vi en bit mark, spelade in och sände varje avsnitt någon vecka senare. Det handlade om allt som var i säsong. När det till exempel var dags för fläder visade vi hur man kunde ta hand om fläder och så vidare, säger Jenny. 

Programmen visades på medlemsplattformen Patreon, vilket gjorde det möjligt för dem att ta betalt för sitt nedlagda arbete.

Blev intresserad av fermentering som tonåring

Jenny Neikell i blomsterland

Jenny började med fermentering när hon var 15 år. Då blev hon vegetarian, lagade sin egen mat och läste vegetariska kokböcker. Dessa innehöll recept på surkål.

– Det var inte kärlek vid första kontakten, säger hon och skrattar.

Men hon gav inte upp, läste på om processen och blev fascinerad. Fram till dess hade hon trott att bakterier enbart var något dåligt som ledde till sjukdom. 

– Och plötsligt insåg jag att de inte bara gör bra saker i mat, utan även i kroppen. Jag upptäckte en helt ny värld med livsmedel och började att experimentera med ostar, spontanfermenterade drycker som kvass, gjorde filbunke och bakade surdegsbröd med mera. 

Efter några år med jobb på kontor gick hon en ettårig mathantverksutbildning och startade företaget ”Surtantens syrade” som sysslade med fermentering. Det gick jättebra, men efter sju år började föreläsningar och kurser att ta alltmer tid. 2019 beslutade hon sig därför för att lägga ned produktionen. Hon har dessutom gett ut tre böcker på egen hand om fermentering. Den nu aktuella boken inbegriper även andra konserveringsmetoder som frysa, torka pickla och sylta.

Trädgårdsmästare och ciderproducent

John Taylor med spade i grävt hål

John Taylor är trädgårdsmästare med över trettio års erfarenhet. Han är en välkänd trädgårdsexpert från tv, jobbar på Sofieros stora trädgårdsfest, skriver krönikor i Allers och har tidigare givit ut en trädgårdsbok med mera. 

– Jag har dessutom blivit ciderproducent, något som jag lägger ner mer och mer tid på. Jag har precis beställt 700 nya äppelträd från Frankrike, säger han stolt.

Även John har ett stort matlagningsintresse och han både konserverar och gör inläggningar då och då, mest gurkor och rödbetor, samt torkar kryddor.

Utmaning att göra allt själva och hinna med

En av de stora utmaningarna med programserien var, enligt Jenny, att de två plus en fotograf gjorde det mesta själva. 

– Vi hade inte jobbat med det här mediet tidigare. Och det var bara vi tre som skulle göra allt ifrån att planera avsnitten till att filma och klippa och se till att allt fanns på plats. Plus att hantera väder och vind! Det var många kalla vinterdagar som vi stod huttrande där på åkern för att försöka inspirera andra, säger Jenny.

Filmprojektet utmynnade alltså också i boken ”Taylor & Surtanten: odla grönsaker och fyll ditt skafferi”, som släpptes i början av augusti. Det är en mycket matnyttig bok fylld av fakta och härliga bilder om alltifrån hur du bygger en grönsaksodling från grunden och sköter om grödorna tills det är dags att skörda samt flera olika metoder för att konservera det man har odlat.

Surkål och Kimchi

Har du något generellt tips när det gäller konservering, Jenny?

– Först och främst ska man ha koll på att konservering handlar om liv eller död av mikroorganismer. Det är de som kan få sylten att mögla, grönsaker att ruttna och förstöra på varierande sätt. I olika konserveringsprocesser handlar det antingen om att ta död på olika mikroorganismer eller att stimulera dem så att de lever, tar över och skyddar livsmedlet, som vid fermentering.

Fermentering är en kall konserveringsprocess där syftet är att mjölksyrebakterierna ska börja föröka sig och tillverka syra, vilket är konserverande. När man picklar eller lägger in handlar det om att värma upp för att ta död på alla mögelsvampar och bakterier som kan finnas i råvaran. 

– Det gäller att man förstår vad man håller på med, och det förklarar jag enkelt och tydlig i boken.

Har du något generellt tips till dem som vill börja odla sina grönsaker själv, John?

– Se inte ett så kallat misslyckade som ett slutgiltigt nederlag. Tänk i stället på det som en inlärningsprocess. Även jag sår saker ibland som misslyckas, och det är så man lär sig. Så ge inte upp, frökostnaden är så liten så det är bara att prova igen och igen.

Faktaruta:

Bokomslag till "Odla grönsaker och fyll ditt skafferi"

Bok: Taylor & Surtanten: odla grönsaker och fyll ditt skafferi.

Författare: John Taylor och Jenny Neikell

Förlag: Norstedts

Släpptes: Augusti 2021

Johns favoritgröda: Palsternacka

Det Jenny alltid har hemma: Chilisås