Pocherad vit fisk med vitvinssås och skaldjur.

Vilken fisk man väljer är upp till var och ens smak. Desto viktigare är det att man pocherar fisken i ett välkryddat spad med lite smör. Spadet används sedan till såsen.

Pocherad vit fisk med vitvinssås och skaldjur
Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

Frankrike

Systembolaget nr:

7714101

109,00 kr


Domaine des Malandes Chablis, 750ml

Domaine des Malandes Chablis, 750ml

Frankrike

Systembolaget nr:

5844301

249,00 kr


logo

4

Vilken fisk man väljer är upp till var och ens smak. Desto viktigare är det att man pocherar fisken i ett välkryddat spad med lite smör. Spadet används sedan till vitvinssåsen. En god vitvinssås lyfter vilken fisk som helst!

Pocherad vit fisk.

Ingredienser

  • 2 kokta humrar

  • 12 räkor

  • 1 gul lök

  • 1 morot

  • 1/2 liter vatten

  • 1 lagerblad

  • 4-5 vitpepparkorn

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 80 grader. Ta ur humrarna och klorna, dela stjärtarna på längden. Skala räkorna.

    2. Skär fisken i fyra lika stora bitar. Om filéerna är tunna så kan man vika dem dubbla.

    3. Skala och skär löken och moroten i bitar. Fräs löken och morötterna i lite smör, häll på vatten.

    4. Lägg i lagerblad och vitpeppar. Koka upp och sjud ca 5 minuter. Lägg i fisken, salta och peppra och pochera den under lock några minuter.

    5. Flytta över fisken till en smörad ugnsform och sätt in fisken i ugnen till såsen är klar.

Vitvinssås.

Ingredienser

  • 3 1/2 dl vitt vin

  • 3 dl grädde

  • 1/2 msk vetemjöl eller Maizena

  • 30 g smör, rumsvarmt

  • dill

Gör så här

    1. Sila av buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Häll på vinet och koka ner till 2-3 del återstår. Häll i grädden.

    2. Koka upp och sjud några minuter. Red av vitvinssåsen med Maizena utrörd i lite kallt vatten.

    3. Rör i smöret lite i taget och smaka av din vitvinssås med salt (droppa i lite pressad citron om du vill ha lite syra).

    4. Servera fisken med vitvinssåsen och toppa med hummer och räkor. Lägg på dill och servera med kokt potatis och lättkokt knipplök eller sockerärter.

Viner till pocherad vit fisk med vitvinssås:

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

109,00 kr


Till fina fisken kan man välja flera sorters vin, bara man ser till att vinet inte dödar maten. Ett alltför kraftigt vin kan överskugga de finstämda smaker vi ansträngt oss för att få fram i fiskrätten. Detta mousserande vin har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor som passar bra till denna fisk med härlig vitvinssås.

Domaine des Malandes Chablis, 750ml

249,00 kr


Allra bäst gör sig vita fisken till en Chablis. Precis lagom dos frisk druvkaraktär, en aning citrus som matchar såsen och inga ekfat som bråkar med skaldjuren. Lätt, elegant och frisk.

Recept: Elisabeth Johansson