Rött vin till fisk - funkar det?
I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger 5 tips på rött vin till olika fiskrätter.
Läs mer »Vilken fisk man väljer är upp till var och ens smak. Desto viktigare är det att man pocherar fisken i ett välkryddat spad med lite smör. Spadet används sedan till såsen.
Vilken fisk man väljer är upp till var och ens smak. Desto viktigare är det att man pocherar fisken i ett välkryddat spad med lite smör. Spadet används sedan till vitvinssåsen. En god vitvinssås lyfter vilken fisk som helst!
2 kokta humrar
12 räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 liter vatten
1 lagerblad
4-5 vitpepparkorn
Sätt ugnen på 80 grader. Ta ur humrarna och klorna, dela stjärtarna på längden. Skala räkorna.
Skär fisken i fyra lika stora bitar. Om filéerna är tunna så kan man vika dem dubbla.
Skala och skär löken och moroten i bitar. Fräs löken och morötterna i lite smör, häll på vatten.
Lägg i lagerblad och vitpeppar. Koka upp och sjud ca 5 minuter. Lägg i fisken, salta och peppra och pochera den under lock några minuter.
Flytta över fisken till en smörad ugnsform och sätt in fisken i ugnen till såsen är klar.
3 1/2 dl vitt vin
3 dl grädde
1/2 msk vetemjöl eller Maizena
30 g smör, rumsvarmt
dill
Sila av buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Häll på vinet och koka ner till 2-3 del återstår. Häll i grädden.
Koka upp och sjud några minuter. Red av vitvinssåsen med Maizena utrörd i lite kallt vatten.
Rör i smöret lite i taget och smaka av din vitvinssås med salt (droppa i lite pressad citron om du vill ha lite syra).
Servera fisken med vitvinssåsen och toppa med hummer och räkor. Lägg på dill och servera med kokt potatis och lättkokt knipplök eller sockerärter.
79,00 kr
109,00 kr
Till fina fisken kan man välja flera sorters vin, bara man ser till att vinet inte dödar maten. Ett alltför kraftigt vin kan överskugga de finstämda smaker vi ansträngt oss för att få fram i fiskrätten. Detta mousserande vin har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor som passar bra till denna fisk med härlig vitvinssås.
249,00 kr
Allra bäst gör sig vita fisken till en Chablis. Precis lagom dos frisk druvkaraktär, en aning citrus som matchar såsen och inga ekfat som bråkar med skaldjuren. Lätt, elegant och frisk.
Recept: Elisabeth Johansson
I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger 5 tips på rött vin till olika fiskrätter.
Läs mer »Mauritz Larsson Stormgaard har släppt en bok om utekök och bjuder på sitt recept på ceviche på gös med salsa på grillade tomater.
Läs mer »Om du älskar hummer och vill prova något annat, rekommenderar vi att gratinera den enligt Linnéas recept.
Läs mer »