Pocherad vit fisk med vitvinssås, toppad med hummer och räkor

Pocherad vit fisk med vitvinssås och skaldjur.

Vilken fisk man väljer är upp till var och ens smak. Desto viktigare är det att man pocherar fisken i ett välkryddat spad med lite smör. Spadet används sedan till vitvinssåsen. En god vitvinssås lyfter vilken fisk som helst!
Pocherad vit fisk med vitvinssås och skaldjur
Rating
4

Pocherad vit fisk.

2 kokta humrar
12 räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 liter vatten
1 lagerblad
4-5 vitpepparkorn
1. Sätt ugnen på 80 grader. Ta ur humrarna och klorna, dela stjärtarna på längden. Skala räkorna.
2. Skär fisken i fyra lika stora bitar. Om filéerna är tunna så kan man vika dem dubbla.
3. Skala och skär löken och moroten i bitar. Fräs löken och morötterna i lite smör, häll på vatten.
4. Lägg i lagerblad och vitpeppar. Koka upp och sjud ca 5 minuter. Lägg i fisken, salta och peppra och pochera den under lock några minuter.
5. Flytta över fisken till en smörad ugnsform och sätt in fisken i ugnen till såsen är klar.

Vitvinssås.

3 1/2 dl vitt vin
3 dl grädde
1/2 msk vetemjöl eller Maizena
30 g smör, rumsvarmt
dill
1. Sila av buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Häll på vinet och koka ner till 2-3 del återstår. Häll i grädden.
2. Koka upp och sjud några minuter. Red av vitvinssåsen med Maizena utrörd i lite kallt vatten.
3. Rör i smöret lite i taget och smaka av din vitvinssås med salt (droppa i lite pressad citron om du vill ha lite syra).
4. Servera fisken med vitvinssåsen och toppa med hummer och räkor. Lägg på dill och servera med kokt potatis och lättkokt knipplök eller sockerärter.

Viner till pocherad vit fisk med vitvinssås:

Systembolagsnummer: 2907 229,00 kr

Till fina fisken kan man välja flera sorters vin, bara man ser till att vinet inte dödar maten. Ett alltför kraftigt vin kan överskugga de finstämda smaker vi ansträngt oss för att få fram i fiskrätten. Denna chardonnay har en skön syra men ändå en rejäl karaktär som passar bra till denna fisk med härlig vitvinssås.

Systembolagsnummer: 72861 189,00 kr

Allra bäst gör sig vita fisken till en Chablis. Precis lagom dos frisk druvkaraktär, en aning citrus som matchar såsen och inga ekfat som bråkar med skaldjuren. Lätt, elegant och frisk.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager