VeganMindre socker
Domaine des Malandes Chablis, 750ml

Årgång:

2022

Domaine des Malandes Chablis, 750ml

Frankrike


249,00 kr

Systembolaget nr:

5844301

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Domaine des Malandes Chablis har ung doft av  citron, persika, mandel och ostronskal och en fläkt av vita blommor. Det är torrt med hög syra och har en frukt som får en att tänka på syrlig persika och en fläkt av citron. God och lång, mineralrik eftersmak.

Produktion

Domaines des Malandes gör viner med strålande mineralkänsla och ren snygg frukt, vilket gör Chablis till det unika vin det är. Denna Chablis har genomgått malolaktisk jäsning och sedan lagrats åtta månader 'sur lie' på rostfria tankar. Chablis är den till ytan största klassen och nästan ¾ av allt vin från området är klassat som just Chablis. En bra Chablis vaknar vid två år och håller fint till sin åtta-årsdag.

Passar till

Passar utmärkt till ljus fågel med citrus eller vit fisk, pocherad eller stekt, gärna med fräscht syrliga tillbehör.

Label: SkaldjurFiskVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Domaine des Malandes grundades 1973 av Lyne Marchives som har chablis i sina ådror då hon tillhör chablissläkten Tremblay. Domaine des Malandes grundades av Lyne Marchive  men 2018 steg hon åt sidan lät barnen Richard, Amadine och Marion leda företaget. Den begåvade vinmakare Guénolé Bretenaudeau kom till egendomen 2006.Dom des Malandes äger 29 hektar i Chablis varav två grand cru-lägen, Les Clos och Vaudésir, och fyra premier cru-lägen, alla distinkt olika i stil och smak. Ekfat finns men används med finess, främst för Premier Cru och Grand Cru. Egendomen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att göra odlingen så hållbar som möjligt. År 2019 påbörjade man konvertering till ekologisk certifiering.


14 poäng = Medelstor doft av dagsgammalt bröd, gröna äpplen, citrus, ett stänk ylle och lätt rökighet. Ung smak med frisk fruktsyra i en lätt, men lite simmig kropp och ett harmoniskt, rent avslut.

- Munskänkarna. Vintesten, November 2022

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

12,5 %

Systembolaget nr

5844301

Volym

750 ml

Varumärke

Dom Malandes-Rottiers

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Bourgogne - Chablis

Sockerhalt

2,9 g/liter

Druva

Chardonnay

Lagring

Kan sparas några år utan problem, är som bäst efter 2-6 år.


Souvlaki med tzatsiki

Souvlaki.


Souvlaki är en grekisk rätt där grillat kött serveras på spett ofta med tzatsiki och pitabröd. Här ett recept med kyckling, libabröd och goda tillbehör.

Läs mer »