En saftig och supergod citronkyckling som tillagas i ugnen - enkelt och gott! Vi bjuder också på ett tillhörande vintips.
Att tillaga en hel kyckling i ugn blir inte bara gott, det är otroligt lättlagat. Jag ser alltid till att ta en som väger minst 1 1/2 kg, helst 2. Ju större dom är ju lättare tycker jag det är att lyckas få till en riktigt saftig och god kyckling som räcker till flera personer.
Värm ugnen till 200°C. Klappa kycklingen helt torr med hushållspapper.
Blanda samman olja och honung. Riv skalet och pressa saften ur citronen. Ha i det och rör om väl.
Gör små snitt i kycklingens skinn med en vass kniv. Pensla kycklingen med oljan
Skala och skär vitlök och lök i bitar. Fyll sedan kycklingen med lök, vitlök och de urpressade citronhalvorna
Stick i en stektermometer intill benet. Stek i ugnen tills innertemperaturen når 82°C.
Låt kycklingen vila minst 15 minuter. Har du ingen termometer brukar man räkna ca 1 timme per kilo när det kommer till kyckling.
Österrike
115 kr
Mycket fruktig, ungdomlig, något aromatisk smak med inslag av päron, kryddor, krusbär, gröna äpplen, fläder, mineral och lime. Serveras vid 8-10°C till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Tyskland
149 kr
Ett torrt och friskt rieslingvin med toner av gröna äpplen, lime och mineralitet. Perfekt till fisksoppa och sushi.
Recept: Linnéa Seidel
Det här receptet kommer från kokboken "Holy Smoke BBQ" av Johan Fritzell som grundat restaurangen med samma namn.
Läs merHär bjuder vi på ett lättlagat och läckert recept på kyckling i ugn med vitlök. Servera med en god citron- och timjandressing och ett glas gott vin!
Läs merDet har blivit dags för lite mer värmande rätter och detta kycklingrecept är ett perfekt steg in i hösten.
Läs merVilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer