Baka Linnéas ljuvliga och busenkla äppelkaka, ett gammalt recept som är lika fantastiskt idag som det var på gammelmormor Ragnhilds tid.
Visst är det något speciellt med en nybakad äppelkaka? Helt klart en av mina favoriter. Det här är ett riktigt fint recept, ett som hängt med väldigt länge nu. I orginalreceptet används inte deciliter utan kaffekoppar som mått. Bara det liksom! Det är min Sebastians gammelmormor Ragnhild som brukade baka den här äppelkakan och jag har inte stött på någon som inte fullkomligt älskat den! Kanske är det för att den är så enkel. Inga krusiduller, konstiga ingredienser utan bara allt den innehåller är socker, ägg, smör, mjöl, äpple och kanel.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
Smält smöret, tillsätt det växelvis med mjölet. Rör till en jämn smet.
Klä en form med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen.
Kärna ur äpplena och skiva dem tunt. Placera ut äppelskivorna på smeten. Strö över kanel och socker.
Grädda i 180°C i cirka 30 minuter. Det gör inget om kakan fortfarande är lite kladdig.
Servera med en klick vaniljsås eller en riktigt god vaniljglass. Passande dryckestips får du här nedan!
Frankrike
359 kr
Boulard Grand Solage har en nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, knäck, apelsin, vanilj, kanel och hasselnötter
Sydafrika
130 kr
Nederburg Noble Late Harvest har en kryddig, fruktig doft av mango, honung, apelsinmarmelad och apelsinblom. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och persika . Balanserad syra och lång söt eftersmak.
Frankrike
209 kr
Boulard Pommeau de Normandie har en stor och söt doft av mogna äpplen. God och smakrik med mycket äppelsmak och balanserad sötma med lätt karamelliserad känsla.
Mattias Celinder som deltar i 2019 års omgång av tv-serien "Hela Sverige bakar" har här skapat ett recept för folk o folk på toscakaka med päron.
Läs merLinnéas recept på vinkokta äpplen och mascarponekräm som garanterat gör succé på middagen.
Läs mer