Linnéa har gjort ett superläckert recept på surf 'N' soup med gratinerade havskräftor, en variant på klassikern surf 'N' turf.
De flesta av oss har säkert ätit Surf ’n’ Turf, både en och två gånger. Men idag kände jag för att göra något annat av rätten. Därför fick det bli Surf ’n’ Soup istället.
Jag har gratinerat havskräftor och gjort en skaldjurssoppa. Jag valde att ha räkor i soppan, men det är ju helt en smaksak. Självklart kan man koka sin egna skaldjursfond av skalet från räkorna om man känner för det. Annars går det fint att använda fond på flaska också. Jag gillar att mixa soppan så den blir härligt skummig innan servering. Servera ett gott bröd och några citronklyftor till!
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det mjukt i lite smör.
Tillsätt fiskfond, vatten, crème fraiche och vitt vin. Låt koka upp.
Vispa i mjölet och fortsätt småkoka tills soppan tjocknat något. Smaka av med salt och svartpeppar.
Mixa soppan helt slät och skummig. Häll upp i 4 skålar.
Toppa med räkor, stenbitsrom, färsk dill och klor från havskräftor.
Dela havskräftorna på längden och lägg i en ugnsfast form.
Blanda samman smör, pressad vitlök, finhackad persilja och salt.
Klicka ut smöret över havskräftorna och strö sist över riven ost.
Gratinera havskräftorna i 225°C högt upp i ugnen. Ta ut formen efter cirka 5 minuter. Om du använder okokta havskräftor kan de behöva gratineras cirka 5 minuter till.
Tyskland
337 kr
Riesling med en stor doft med inslag av citrus, örter och stenfrukter. Vinet är torrt med en frisk och slank smak av citrus och örter och med tydlig mineralitet. Lång eftersmak.
Frankrike
79 kr
109 kr
Pierre Olivier har en medelstor och angenäm doft med inslag av solmogna päron, äpplen, kex och nougat. Smaken har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor.
Recept: Linnéa Seidel
Att grilla fisk och skaldjur är otroligt gott och mångsidigt så här ger vi dig inspiration på 8 olika grillade fisk- och skaldjursrätter med tillhörande dryckestips.
Läs merfolk o folk har provat fram vilka viner som passar bäst till både naturell och tillagad hummer.
Läs merEtt riktigt bra basrecept på fisksoppa med torsk, lax och saffran som du kokar på 30 minuter.
Läs merJag har läst någonstans att alla hemmakockar med värdighet ska ha ett riktigt gott recept på fisksoppa i sin ägo. Mina vänner, i dag delar jag med mig av mitt! En lyxigare variant, full med fina råvaror och fantastiska smaker.
Läs mer