Den här veckan lagar Linnéa stekt gös, med silkeslen potatispuré och smörstekta kantareller som fått fint sällskap av purjolök.
När man vispar potatispuré med elvisp får man vara försiktig så man inte överarbetar potatisen, men heller inte lämnar några små klumpar. Du kan självklart mosa potatisen med en stomp – men då blir det mer av ett mos och ingen puré.
Att steka kantareller och purjolök ihop är en fantastisk smakkombination. Purjolöken blir nästan lite frasig och full med underbar smak!
Eftersom vi har smör i både mos och kantareller droppar jag bara lite brynt smör över fisken och moset. För den fina smakens skull.
Linnéa
800 g potatis
1 dl grädde
1 dl mjölk
100 g smör
salt
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt.
Värm grädde och mjölk.
Vispa potatisen med elvisp och tillsätt gräddmjölken under omgångar.
Klicka sedan i smöret och vispa moset helt slätt, men överarbeta det inte. Smaka av med salt.
ca 150 g kantareller
0,5 purjolök
smör
salt
100 g smör
Skär ner kantarellerna i mindre bitar och förväll dom i en torr stekpanna. Strimla purjolöken.
När svampen släppt ifrån sig vätska strör du i purjolöken och har i smöret. Stek tills svampen är gyllene. Smaka av med salt.
Bryn smöret i en separat kastrull.
4 gösfiléer
smör att steka i
salt
Torka fisken helt torr. Stek den sedan i smör, ca 2-4 minuter per sida beroende på hur tjocka filéerna är. Salta.
Bred ut potatispurén på fyra tallrikar, lägg på fisken, smörstekta kantareller och purjolök.
Droppa sist lite brynt smör över fisken. Servera direkt.
Sydafrika
159 kr
Till en smörstekt gös med kantareller passar ett smakrikt vitt vin som Stellenrust Secret & Lies Chenin Blanc som handen i handsken. Vinet har en doft med toner av mogen gul frukt, vit persika, limezest och äpple. Här finns en pigg syra och mjuka undertoner av vanilj med ett långt avslut.
Recept: Linnéa Seidel
Chenin blanc har sina rötter i Loiredalen och är Sydafrikas mest populära druvsort. Lär dig mer om dess historia, karkaktäristiska drag och hur man matchar vinet med mat. Dessutom tipsar vi om flera goda chenin blanc-viner.
Läs merSom vi längtat efter svampsäsongen och att laga goda svamprätter. Här tipsar vi om hur du kan tänka när du väljer vin till olika svamprätter. Dessutom ger vi flera vintips och listar flera goda svamprecept.
Läs merEn färgrik palett av nya intressanta och välsmakande viner kommer att pryda Systembolagets hyllor från den första september. Här tipsar vi om några.
Läs merHär lyfter vi fram vita viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.
Läs mer