En fin viltstek passar bra till nyår. Kom ihåg att ta tillvara på allt det goda från både stekpanna och sky - det gör grunden till världens godaste sås.
En fin viltstek passar bra till nyår. Kom ihåg att ta tillvara på allt det goda från både stekpanna och steksky när du tillagar din stek. Det gör grunden till världens godaste sås. Jag lovar!
Sätt ugnen på 125° C.
Bind upp steken med steksnöre. Salta och peppra runt om.
Bryn köttet i smör tills de fått fin färg. Spar gärna stekpannan och gör såsen i den sen.
Stick i en stektermometer i köttet. Ställ in i 125° C varm ugn och låt köttet gå tills det är uppe i 65°C.
Tag ut ur ugnen och linda folie runt.
Låt steken stå i rumstemperatur ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225°C.
Skala potatis och rödbetor.
Skär tunna små snitt i potatis och rödbetor. Men inte hela vägen igenom.
Placera ut rotfrukterna i en ugnsfast form. Hyvla över smöret och salta med örtsalt.
Baka potatisen i 40 minuter i 225°C.
Tag ut med jämna mellanrum och pensla rotsakerna med de smälta smöret i formen.
Häll stekskyn från steken i stekpannan och vispa ur stekpannan. Sila av ner i en ren kastrull.
Värm upp skyn tillsammans med grädde, ädelost, soja, och oxfond.
Smaka av med peppar om så behövs.
Låt koka tills såsen tjocknat något.
Stek bönorna i lite olja på medelvärme tills de mjuknat.
Strö över flingsalt.
USA
499 kr
Ett exklusivt cabernet-vin med rika smaker av mörka bär, choklad och kryddor. Perfekt till lite kraftigare kötträtter eller utvalda ostar.
Argentina
85 kr
CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina har en doft med inslag av solmogna mörka plommon, viol samt kryddor. Smaken är medelfyllig och fruktig med inslag av mörka frukter och lakrits.
Recept: Linnéa Seidel
Byt ut formfranskan mot ett gott surdegsbröd som steks gyllene i smör. Toppa med Linnéas skagenröra. Förslag på viner i olika prisklass att servera till.
Läs merVildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås som serveras med ett glas fylligt rött vin.
Läs merLinnéa bjuder på underbart god grillad rådjursfilé med örtkrossad potatis, vitlökssmör, rostad majs och smörstekt sparris.
Läs merVilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. folk o folks dryckesexpert Mats hjälper dig att välja rätt vin till olika sorters vilt.
Läs mer