Viña Leyda en klart lysande stjärna i Leydadalen
Viña Leyda var pionjär när man 1998 planterade vinstockar i Leydadalen. De låg även bakom att området 2002 fick sin egen ursprungsbeteckning, DO Valle de Leyda. Viña Leyda såg stor potential i området och investerade bland annat i en 8 kilometer lång pipeline från floden Maipo. Egendomen består idag av 164 hektar vinodlingar och klimatet påverkas mycket av närheten till Stilla Havet. På Viña Leydas logo och på etiketterna finns en bild på den vackra och välkända blå tågstationen i Leyda som dessvärre brann ner 1983.
Idag finns det 10 producenter inom appellationen som tillsammans har 1900 hektar vinodlingar. Leydadalen ligger på den 33:e sydliga breddgraden väster om den kustnära bergskedjan, Cordillera de la Costa (vinområdet Casablanca ligger på den östra sidan om bergen).
Viviana Navarrete - en av Chiles främsta vinmakare
Viviana har varit chefsvinmakare hos Viña Leyda sedan 2007 och anses vara en av Chiles främsta vinmakare. Hon har fått en rad olika utmärkelser genom åren och blev bland annat utsedd till årets vinmakare 2020 av den tongivande vinjournalisten Tim Atkins.
Madeleine Stenwreth, som är en av tre svenskar som innehar den åtråvärda titeln Master of Wine, placerar Viviana bland de tre bästa vinmakarna i Chile. Vivianas mål är att kunna göra det bästa Pinot Noir vinet från Nya Världen, och visionen är att hennes viner till fullo ska präglas av det svala klimatet, både vad det gäller komplexitet, fräschör och elegans.
Svala havsvindar ger viner med nyans och elegans
De senaste åren har de svalare odlingsområdena i Chile fått stor uppmärksamhet. Där använder man druvor som trivs och frodas i ett svalt klimat så som riesling, chardonnay, sauvignon blanc och pinot noir. Svalare odlingsområden i Chile är bland annat Leyda, San Antonio, Bio-Bio, och stora delar av Casablanca och Limari.
Om man mäter de högsta temperaturerna under året så har Valle de Leyda den lägsta siffran av alla Chiles vinregioner. På morgonen kommer dimman in från havet och på eftermiddagarna blir det soligt, men ändå svalt på grund av havsvindarna. Detta ger en längre mognadscykel för druvorna och därigenom längre tid att bilda goda smak- och aromämnen. Vinerna får därför en fin nyansrikedom, en frisk syra, och en fräsch fruktighet.
Två vingårdar med stor variation ger bredd
Viña Leyda har två vingårdar: El Granito och El Maítén. Då de skiljer mycket i både jordmån, mikroklimat och topografi ger det olika uttryck och karaktär till vinerna. El Granito, som ligger endast 4 km från Stilla havet, är 75 hektar stor och planterad med följande druvsorter: pinot noir (39 ha), sauvignon blanc (17 ha), Chardonnay (10 ha), Sauvignon Gris (5 ha), and Riesling (4 ha). Jordmånen är över 120 år miljoner gammal och basen är en granitrik jord med olika proportioner av järn, stenar och kalk på de olika vingårdsdelarna.
El Maitén som ligger 12 kilometer från havet är 88 hektar stor har följande druvsorter: pinot noir (49 ha), sauvignon blanc (20 ha), syrah (10 ha) och Chardonnay (9 ha). Här är jordmånen granitrik med mycket järn och vissa delar är rika på kalk.
Viña Leydas filosofier kring odling och vinframställning
I början gjorde Viña Leyda en mycket omfattande geologiskt analys genom att bland annat borra 200 olika hål i marken. Ansvarig för arbetet i vingården sedan 2012 är Tomás Rivera, och vingårdarna är uppdelarna i många olika små delar utifrån mikroklimat och topografi. Man arbetar mycket med att välja ut de bästa druvklonerna och göra den optimala bevattningen av de olika vingårsdelarna. Druvstockarna är planterade med hög densitet och de tar ut låga skördeuttag per planta.
Skörden sker alltid för hand, tidigt på dagen, och selektionen är omfattande både ute på vingården och vid ankomsten till vineriet. Jäsningen sker vid förhållandevis låga temperaturer och inga vita viner genomgår malolaktisk jäsning. För att bevara druvornas karaktär och fräschör använder de betongtankar, inga nya ekfat eller orostade 2000-liters ekståndare.
Ett vinland med mycket stor variation
Chile är 420 mil långt från norr till söder och landet har en medelvidd på bara 18 mil. I norr ligger världens torraste öken, Atacamaöknen, och i söder det kalla och regniga Eldslandet. I öster ståtar bergskedjan Anderna och i väster Stilla Havet. Det är också stora skillnader i altitud, så inom landets yta finner man alla möjliga klimattyper och odlingsförhållanden. Detta ger ett utrymme för många olika vinstilar och druvsorter.
Med de naturliga barriärerna i alla väderstreck har man klarat sig från vinlusen och många anser att Chile är en vinodlares paradis. Vinerna marknadsförs ofta utifrån druvsort och landet har haft stora exportframgångar med sina fruktiga viner i modern stil.
Den mest odlade druvan är Cabernet Sauvignon (20% av landets areal) och den gamla bordeauxdruvan Carmenère har blivit landets nationaldruva. De druvor som ökat mest under de senaste 15 åren är Syrah, Sauvignon Blanc och Carmenère.
Besök Viña Leydas hemsida >