Att välja vin till paella.

Vitt vin till fisk och rött till kött - men om man har bägge i samma maträtt då? Här guidar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson rätt när det kommer till att välja vin till paella.

Vin till paella.

Paella är en klassisk spansk maträtt som finns i flera olika regionala varianter. Namnet kommer från den runda och platta panna (ofta med två handtag) som används vid tillagningen.

Det finns många olika recept på paella. Längst kusten ingår det ofta fisk, skaldjur, musslor och snäckor. Längre in i landet är det vanligare med kyckling, korv eller annat kött. Paella Mixta innehåller både kött och råvaror från havet.

Vitt, rött eller rosé

Paella Valencia ursprungsskyddades 2012 av det spanska jordbruksdepartementet och det fastställdes 10 ingredienser; ris, saffran, kyckling, kanin, garrofó (stora vita bönor), paprika, lök, vitlök, tomat och olivolja.

Vad det gäller vin till paella kan man välja smakrika vita viner, men kanske möter rödfruktigheten i ett välgjort rosévin saffranskryddan på bästa sätt. En rolig smakkontrast mot den saffransdoftande paellan är också röda Riojaviner med mognad.

Dessa välgjorda viner kan vi varmt rekommendera till paella:

Härligt vin från rosévinernas Mekka, Provence. Passar både till paella med kött och havets frukter.

En mycket nyanserad och fräsch Albariño från Galicien . Ingen tvekan om att detta vin umgås på ett lättsamt och upplyftande sätt med en vällagad paella.

När paellan går åt dem mer lyxiga hållet och dignar av skaldjur, musslor och fisk möter denna eleganta men smakrika Chablis matens smaker på bästa sätt.

Här har vi en fin rioja med både balans och lite mognad. Ett vin som lirar på bästa sätt med en paella som innehåller kött, exempelvis en Paella Valencia.

Calles del LaurelPinchosgatan Calles del Laurel i Rioja – en unik upplevelse.

I Rioja får du inte missa Calles del Laurel i Logroño. En 130 meter lång gata med massor av inbjudande tapas- och pinchosbarer. Läs vårt reportage om den.

Läs mer
Vinranka med spindelnät i Ribera del DueroRibera del Duero – viner med kraft och nyansrikedom.

Duero är floden som rinner igenom några av Spaniens kändaste vindistrikt. Lär dig mer om Ribera del Duero där några av världens bästa viner produceras.

Läs mer
Druvklase alvarinho i en hand Alvarinho - trendig druva på allas läppar.

Vi djupdyker ner i den trendiga druvan Alvarinho och Albariño som den också kallas beroende på var du befinner dig.

Läs mer
spansk gryta med manchegotoast på träbordSpansk gryta med chorizo, potatis och manchego-toast.

En spansk och mustig köttgryta med chorizo, potatis och paprika som serveras med ett underbart manchego-bröd och klimatsmart rödvin.

Läs mer