Det indiska köket är väldigt poulärt med sina kryddiga smaker och härliga grytor. Men hur ska man matcha den indiska maten med vinet? Vår dryckesexpert ger dig alla tips här.
Varje provins i detta enorma land har ett eget språk och sin egen tradition vad det gäller matlagning. Ett gemensamt kännetecken för all indisk kokkonst är emellertid de många kryddor, som används i stora mängder till alla rätter. Det heta klimatet i Indien- såväl som i andra varma länder kräver användandet av starka kryddor. Men få behärskar denna konst så suveränt som indierna.
Hjärtat i indisk och såväl pakistansk matlagning är kryddorna som mals till masalas, väldoftande kryddblandningar. Curry är just en blandning av flera kryddor och förekommer i flera varianter. De vanligaste och viktigaste kryddorna är koriander, vitlök, spiskummin, gurkmeja, chilipulver och ingefära.
I Pakistan och i norra Indien baseras matlagningen på kött (ej nötkött eftersom kon är helig i Indien) i form av curryrätter, tikkas och koftas som äts med bröd att suga upp såsen med. Matlagningen i södern är huvudsakligen vegetarisk, kryddstark och mycket färggrann. Speciella maträtter anrättas till speciella religiösa och kulturella högtider, från festlig biryani-gryta, smaksatt med färgstark saffran, till kokoskakor som serveras på bröllop och andra högtider.
Den rika förekomsten av kryddor styr i högsta grad valet av drycker. Det vanligaste i Indien är öl, te, vatten eller lassi, som är en dryck baserad på yoghurt. För den som önskar dricka vin till maten väljer man främst vita, smakrika viner i fruktig och aromatisk stil. Bra exempel är de kryddiga Alsacevinerna. Även halvtorra tyska viner med frisk syra är användbara.
Det är svårare att kombinera röda viner med indisk mat, men vill man ändå försöka är tipset att fokusera på fruktiga, och gärna lite kryddiga viner. Som till all mat som är starkt kryddad ska man vara försiktig med strävhet och istället välja mjukare viner. Välj exempelvis lämpliga viner av druvorna pinot noir, zinfandel, tempranillo eller grenache.
Australien
242 kr
CHILL OUT Chardonnay Australia har en stor, frisk, fruktig doft med inslag av citrus, tropiska frukter och fat. Medelfylligt och smakrikt med en mjuk och frisk smak av citrus, mango, fat ananas och vanilj.
Tyskland
291 kr
Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Det finns en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet. Intensiteten och smaklängden är magnifik där man finner både nektarin, aprikos, mineral, citron och vita blommor.
Frankrike
125 kr
Ett ekologiskt rödvin med toner av mörka bär, kryddor och lakrits. Ett utmärkt vin till medelhavsmat.
I Indien lagas palak paneer med ett knippe färsk spenat från marknaden, men det går lika bra med grönkål. Recept från Malin Mendels kokbok Mitt indiska liv.
Läs merfolk o folk träffar Malin Mendel och får veta mer om hennes kärlek till indisk mat, landet hon beskriver som en torktumlare och Stora Journalistpriset.
Läs merYOKO är en vinserie framtagen för att matcha smakerna i det asiatiska köket. Först ut är en tysk riesling och en sake från Japan.
Läs merDryckesexperten Mats lär dig välja rätt dryck till stark mat.
Läs mer