En stjärnspäckad vecka i den tillfälliga lanseringen.

Ibland är det extra många viner som lockar när Systembolaget nästan varje fredag lanserar nya tillfälliga viner. Av de som lanseras den 5 december hittar vi hela nio viner att sukta efter.

Två champagner från Louis Roederer som släpps i veckans tillfälliga sortiment.

Vi börjar med två viner från högt klassade bourgogneproducenten Vincent Girardin.

Bourgogne-producenten Vincent Girardin grundades 1980 av Vincent själv, då endast 19 år gammal, med de två hektar han ärvt från sin familj som varit verksamma i Santenay sedan 1600-talet. Med passion för terroir och respekt för naturen blev han snabbt en pionjär inom biodynamisk vinodling i Bourgogne.

Under ledning av vinmakaren Eric Germain, som förvaltar husets stil vidare, har Vincent Girardin blivit synonymt med eleganta, uttrycksfulla viner från Côte de Beaune. Filosofin är tydlig: Minimal intervention i vinifieringen, inga herbicider eller syntetiska tillsatser, handskörd och noggrann sortering, allt för att låta varje vingård tala för sig själv.

Här får man verkligen vad man förväntar sig i välgjorda viner från Bourgogne. Välj Mersaultvinet till en grillad piggvar med beurre blanc och pressad mandelpotatis. Till det röda vinet dukar vi gärna upp rosastekt ankbröst med rödvinssås som får sjuda med några färska hallon för att skapa en angenäm aromspegling.

Läcker nebbiolo i magnumflaska

Här bjuds vi ett välgjort vin från den trendiga druvan nebbiolo, som är signerat den tillförlitliga egendomen Vietti. Perbacco tillverkas av det vin som inte valts ut till Barolo Castiglione, samt en liten del vin från Barbaresco.

Historiens vingslag ekar i nutidens viner. Carlo Vietti grundade Vietti Wine cellar i slutet av 1800-talet när han hittade den perfekta platsen i byn Castiglione Falletto i hjärtat av Langhes kullar. Med tiden har ägorna expanderat och idag är man markägare i några av de högst prisade områdena i Barolo.

Nu är det fjärde generationen som ser till att Viettis viner når ut i världen. På 1960-talet gifte sig Luciana Vietti med vinmakaren och konnässören Alfredo Currado som introducerade deras första Barolo Crus (Rocche di Castiglione 1961) och single vineyard betecknade Arneis (1967) för att även presentera deras viner med etiketter gjorda av olika artister och konstnärer. Den första etiketten kom 1974.

Viner från en av världens mest hyllade producenter

Tenuta San Guido är egendomen i Toscana vars vin bröt mot alla regler och blev ett av världens mest hyllade. Det var ett innovativt, banbrytande och genomtänkt drag av Sassicaias skapare, den italienske adelsmannen och agronomen Mario Incisa della Rocchetta att skapa något helt nytt.

Den 4 december (webblansering) lanseras den efterlängtade årgången 2022 av ikonvinet Sassicaia i helflaska och halvflaska och dagen efter egendomens vin Tenuta San Guido Guidalberto 2023 i helflaska som en vanlig nyhetslansering. Samt samma vin i halvflaska som en webblansering 4 december.

Guidalberto är ett härligt nyanserat vin baserat på cabernet sauvignon och merlot som fostras under 12 månader i en kombination av franska och amerikanska 225-litersbarriquer. Vinet lagras sedan ytterligare tre månader på flaska. Vinet kan avnjutas idag, men kan även lagras för framtida smakupplevelser. Avnjutes gärna till en renkalvfilé med smörstekta trattkantareller, potatis- och parmesanterrin samt en rödvinssky där några svarta vinbär får sjuda med för att ge en fin aromspegling.

Två chardonnayviner från hyllade Kutch Wines

Det är ingen tvekan om Kutch Wines ligger bakom många av Kaliforniens mest intressanta viner. Det har lanserats en rad viner under året och de har varit mycket eftertraktade. Nu är det dags för två chardonnayviner som uppvisar sedvanlig stil, klass och personlighet.

Som välbetald mäklare på Nasdaqbörsen i New York under tolv år hade Jamie Kutch möjlighet att prova många fantastiska viner. Hans resa från intresserad vindrickare till en av Kaliforniens mest hyllade vinmakare är en framgångssaga utan motstycke. Efter att ha smakat en pinot noir från den berömda firman Kosta-Browne skickade han ett mejl till delägaren Michael Browne som gav honom chansen att få jobba i vineriet och lära sig grunderna.

Jamie Kutch har ingen formell utbildning i vinmakande men har fått hjälp och inspiration längs vägen av framstående odlare och vinmakare, bland annat Aubert de Villaine på Domaine de la Romanée Conti. Trots bristen på formell kompetens är Jamie idag en av de mest hyllade producenterna i Kalifornien av främst pinot noir men även chardonnay. Hans högklassiga instegsvin Sonoma Coast hämtar druvor från flera vingårdar, men han gör också vingårdsviner där McDougall Ranch, Bohan Vineyard och Falstaff Vineyard är de mest kända.

En dröm till havets frukter

Muscadet de Sèvre-et-Maine ligger nära staden Nantes vid Atlantkusten, vid Loireflodens mynning. Druvan som används är melon de bourgogne och vinerna är som klippta och skurna till anrättningar som är sprungna från havet. Här får vi lite extra djup och nyansrikedom från den långa lagringen med jästfällningen. Ett fräscht vin från egendomen Vignobles Günther-Chéreau.

Här får vi helt och hållet en kvinnlig prägling då egendomen drivs av mor och dotter Véronique och Aurore Günther-Chéreau. Véronique är vinmakaren och egendomen omfattar tre vingårdar med totalt 75 hektar i Muscadet Sèvre-et-Maine. 28 hektar av dessa är certifierade för ekologisk odling och resterande odlingar är under konvertering. Fokus ligger på att producera Muscadet från olika vingårdslägen och som vilat länge tillsammans med jästfällningen.

Louis Roederer och Philippe Starck i ljuv symbios

Att Louis Roederer nu erbjuder två champagner från toppåret 2018 där flaskan och presentförpackningen är designade av den internationellt erkände designern Philippe Starck. Vad mer kan man begära! Som vanligt vad det gäller Louis Roederer är naturligtvis innehållet av världsklass.

Båda vinerna är Brut Nature, det vill säga att man inte tillsätter något socker efter man avlägsnat jästfällningen (degorgering). Vad det gäller Roederer Starck Brut Nature 2018 är druvsammansättningen pinot noir 54%, pinot meunier 25%, chardonnay 20% och pinot blanc 1%. Av basvinet har 31 procent lagrats i ekfat och utan malolaktisk jäsning. Efter den andra kolsyreskapande jäsningen i flaskan har vinet lagrats fem år i källaren och ytterligare åtta månader på flaska efter degorgering.

Roederer Starck Brut Nature Rosé 2018 består av pinot noir 64%, pinot meunier 20% och chardonnay 16% samt en liten skvätt pinot blanc. Här har 20 procent av basvinet lagrats i ekfat och ingen malolaktisk jäsning. Efter den andra kolsyreskapande jäsningen i flaskan har vinet lagrats fem år i källaren och ytterligare åtta månader efter degorgering.

01.12.2025

Louis Roederer mest beundrade champagnehuset 2025.Louis Roederer mest beundrade champagnen för 6:e året i rad!

Det ansedda dryckesmagasinet Drinks International har återigen utsett Louis Roederer till världens mest beundrade champagnehus – för sjätte året i rad. En minst sagt enastående bedrift!

Läs mer
Chardonnay, odling på vingård.Chardonnay – de vita druvornas kameleont.

Chardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan du egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla ”husets vita” på krogen?

Läs mer
5 av världens bästa vinerier.Världens bästa vinerier har utsetts – här är 4 favoriter.

Dryckesmagasinet Wine & Spirits publicerade nyligen sin lista över världens bästa vinerier 2023. På listan finns flera av våra vinproducenter – här är några vi vurmar lite extra för.

Läs mer
8 viner som lyser upp i vintermörkret.8 viner som lyser upp i vintermörkret.

Bland de nya tillfälliga viner som lanseras på Systembolaget den 14 november har vi hittat hela åtta viner som piggar upp när dagarna blir kortare.

Läs mer