8 viner som lyser upp i vintermörkret.

Bland de nya tillfälliga viner som lanseras på Systembolaget den 14 november har vi hittat hela åtta viner som piggar upp när dagarna blir kortare.

8 viner som lyser upp i vintermörkret.

Vi börjar med ett extraordinärt mousserande från svalt alpklimat. Rotari är mousserande viner som alltid erbjuder fin kvalitet till en attraktiv prislapp. Nu är det dags för Flavio som är det mest prestigefyllda av Rotaris nyansrika mousserande viner.

I detta vin är det helt och hållet chardonnay som spelar huvudrollen. Druvorna kommer från de mest gynnsamma odlingarna på sluttningarna längs Adige-flodens dalgång norr om Trento. Efter den kolsyreskapande andra jäsningen i flaskan mognar vinet med jästfällningen i minst 60 månader innan degorgering (jästfällningen avlägsnas).

Varumärket Rotari produceras av kooperativet Mezzacorona som grundades 1904, och har idag mer än 1500 medlemmar. Rotari har fått sitt namn av kung Rotari som fick titeln Flavio, en titel kopplat till det romerska samt det bysantinska riket.

Alla Rotaris viner har ursprunget Trento som är en DOC i Trentino som endast är för mousserande vita eller roséviner. Det finns drygt 10.000 hektar vinodlingar i Trentino och elva procent av dessa används till de mousserande Trentovinerna. År 2022 såldes det mer än 13 miljoner flaskor bubbel med detta ursprung. Vingårdarna ligger mellan 200–800 meter över havet och det finns för närvarande 47 producenter.

Läcker riesling i mousserande skepnad

Weingut Van Volxem är utan tvekan en av de mest ansedda producenterna längs floden Saar och här har vi ett vin som tydligt visar varför. Här får vi ett mousserande vin enligt den traditionella metoden och lagring med jästfällningen i hela fem år.

Vinet är baserat helt och hållet på riesling och druvorna kommer från gamla vinstockar som växer i några av de allra bästa lägena i Saar. Druvorna pressades i moderna korgpressar och musten fick därefter jäsa enbart med hjälp av den naturliga jästen på ekfat. Efter avslutad alkoholjäsning lagrades vinet en tid på sin jästfällning innan buteljering och tillsats av jäst och socker. Efter den kolsyreskapande andra jäsningen vilar vinet med sin jästfällning under fem år.

Insmickrande vin från Argentinas gröna nationaldruva

Här bjuds vi en mycket välgjord och insmickrande Torrontés i en druvtypisk stil. Torrontés är resultat av en korsning som uppstått i Argentina mellan druvsorten mission och muscat d'alexandrie. Det är Argentinas mest planterade gröna druvsort och har blivit landets gröna signaturdruva.

Bodega Alta Vista grundades på 1990-talet av greve Patrick d'Aulan. I nära 150 år ägde familjen Piper-Heidsieck i Champagne, tills att det såldes i slutet av 90-talet. 1997 inledde Patrick ett samarbete med en av Bordeauxs främsta vinmakare, Jean-Michel Arcaute, som två gånger utnämnts till Winemaker of the Year av Robert Parker. De sökte efter en plats där de kunde få fram kvalitetsviner med en tydlig terroir och fann det de sökte i Argentina. 1998 köpte Patric och Jean-Michel 15 hektar vingårdar med malbec, planterade 1923, i Las Compuertas. Målet var att förena Argentinas kunskap om malbec med fransk vinmakningsfilosofi. Och så föddes Bodega Alta Vista. 2001 dog Jean-Michel Arcaute tragiskt, men Patrick d'Aulan har fortsatt att utveckla deras dröm om att etablera en toppegendom i Argentina

Ekologisk australiensk riesling av bästa snitt

Frankland Estate är en familjeägd ekologisk certifierad egendom belägen i Frankland River som är en subregion i vinregionen Great Southern som i sin tur ligger i Western Australia. Frankland River har 1600 hektar vinodlingar och är främst känt för sina högklassiga shiraz- och rieslingviner. Isolation Ridge är namnet på vingården som omger egendomen och att vi här får en riesling av bästa snitt är det ingen tvekan om.

Årgång 2023 är en delikat årgång och rieslingdruvorna från två olika kloner planterades 1988, 256 meter över havet på sluttningar som vetter mot norr och öster. Vinet jäser mestadels med hjälp av den naturliga jästen i olika typer av mindre tankar, där 10 procent är ekfat. Efter jäsningen vilar vinet med jästfällningen under nio månader.

Härlig syrah från chilensk ikonproducent

När Aurelio Montes och vännen Douglas Murray grundade Montes 1987 var de ute på outforskat vatten. Ingen annan producent vågade tänka tanken på en bodega fokuserad på premiumviner från Chile på den tiden. De var övertygade om landets potential att kunna göra viner som hörde hemma bland de finaste uttrycken världen över. Tiden har gett dem rätt.

Druvorna till Alpha Syrah kommer från Montes vingårdar i Apalta som har jästs i en blandning av betong-och ståltankar, för att sedan föras över till franska ekfat för ett års lagring. Hälften av ekfaten var nya.

Vineriet drivs idag av Aurelio Jr och trots att Montes idag har en självklar ställning i vinvärlden är de lika vitala och innovativa idag som vid grundandet.

Exklusiva Elusiva, ett vin som ger mersmak

Odfjell Elusiva 2021 är ett vin som är baserat på 50% carignan, 30% cabernet sauvignon, 15% carmenere och 5% tempranillo och det är en synnerligen en lyckad blandning.

Druvorna kommer från vingården Tres Esquinas i Maule som har en granitrik och lerig slamjord. Druvorna pressades skonsamt och musten fick sedan jäsa i ståltank. Vinet har lagrats 18 månader i en kombination av 85% franska 500-liters ekfat och resterande 15% i sfäriska cementtankar, så kallade Galileos.

Egendomen drivs av den norska familjen Odfjell enligt ekologiska och biodynamiska principer. Förutom vingården som detta vin kommer ifrån har de även vingården Padre Hurtado i Maipo Valley och Ribera del Río Claro i Valle del Lontué.

Välgjord och finessrik Barolo från familjen Vietti

Två år efter att de tidigare ägarna Luca Currado och Elena Penna lämnade egendomen fortsätter Vietti att förvalta deras arv med samma känsla för precision och kvalitet. Vinmakaren Eugenio Polombo har nyligen genomfört sin 24:e skörd hos Vietti och fortsätter sitt enastående hantverk.

Med årgång 2021 inleds ett nytt kapitel: Det klassiska namnet Castiglionehar tagits bort från etiketten – ett beslut som följer på en upphovsrättsfråga. Trots detta är uttrycket fortfarande tydligt och genuint Vietti.

Druvorna (100% nebbiolo) kommer från olika små vingårdar runt om i Barolo. Vinstockarna har en ålder mellan 10 och 45 år. Druvorna skördades för hand i oktober. De olika vingårdslägena vinifieras och lagras separat. Vinifieringen varierar för att framhäva den särskilda terroiren från varje individuellt vingårdsläge. Druvorna avstjälkades innan de pressades skonsamt och musten fick sedan jäsa med skalkontakt i 3–4 veckor i ståltank. Malolaktisk jäsning sker i ekfat. Vinet har lagrats i ungefär 30 månader i en kombination av stora slavonska ekfat och en mindre del franska barriquer. Efter lagring blendas vinet. Vinet är ofiltrerat.

Ädla droppar från enskild vingård

Här får vi en vingårdsbetecknad Tokajer med 19,9 gram socker per 100 ml – men vilken sötma! Stor, fruktig och koncentrerad doft med inslag av aprikos, persika, päron, marmelad, apelsinblom, mandel, honung och vanilj.

Druvorna kommer från vingården Szent Tamás som ligger i sydvästsluttning med utsikt över vineriet i Mád. Egendomen omfattar ungefär 16 hektar och vinstockarna har en medelålder av 30 år. Här är det druvan furmint som är ensam på scenen och vinet har lagrats två år i 300-500-liters ungerska ekfat, Zemplén, i underjordiska källare.

11.11.2025

Vingård i Tokaj i UngernFurmint – ger högklassiga söta och torra viner.

Den gröna druvan furmint har sitt ursprung i Ungern och får mer och mer uppmärksamhet.

Läs mer
Riesling i vinglasRiesling - druvornas drottning.

Riesling är definitivt en av de mest ädla druvorna. Här tipsar vi om det bästa vinet av riesling på Systembolaget och berättar med om riesling som vin och druva.

Läs mer
Vingård i PiemonteUpptäck Piemonte - den hyllade vinregionen i nordvästra Italien.

Piemonte är en trakt för den sanna livsnjutaren. Det böljande landskapet och glittrande sjöar bjuder på fina upplevelser samtidigt som du inte behöver gå hungrig - i Piemonte serveras rustik, vällagad mat och här även finns några av landets bästa viner.

Läs mer
Syrah, vindruvor på vingårdShiraz och Syrah – samma populära druva.

När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer