Det finns mycket att fira den 6 juni - och hur göra det bättre än med svensk mat och dryck? Här tipsar vi om några spännande svenska drycker - från gin till iscider.
Det kanske inte är så många av oss som faktiskt firar på Sveriges nationaldag 6 juni, men den som ändå vill göra det litegrann har mycket att hämta inom gastronomin. Det svenska köket är fullt av säregna smaker - allt från sill och gravad lax till mustiga kötträtter och söta rabarberdesserter. Det finns även mycket gott och spännande på dryckessidan.
Även om temperaturen stigit lite på grund av klimatförändringarna är vi ännu inte uppe i samma vinodlartemperaturer som Frankrike eller Italien. Visst odlas vin i Sverige, inte minst av druvan solaris, men än kan vi inte mäta oss med de stora vinländerna. Däremot har vi goda förutsättningar för många andra drycker.
SAV kommer från Savhuset i Östersund, där de tillverkar vin och andra drycker med björksav som bas. Saven skördas genom att man försiktigt borrar små hål i trädet, som efteråt läker och friska träd blir kvar. Bland annat kan vi tipsa om SAV 1785 Pétillant Naturel.
SAV 1785 är tillverkad på ett sätt som kombinerar "méthode traditionelle” och "méthode ancestrale". Metoden kallas ”méthode suédoise”. Innan den första jäsningen i tank är avslutad så tillsätts ny jäst och socker och man tappar vinet på flaska för att utveckla bubblor och dess unika smak. Det är ett svenskt vin och metoden är utvecklad av SAV, i Sverige, för att passa de unika förutsättningar deras bas av björksav ger.
Hernö Gin grundades 2011 men är redan Europas mest prisbelönta gindestilleri. samt krönt till världens bästa gin. På meritlistan finns bland annat utmärkelser som World’s best Gin 2017 och 2018 samt Gin Producer of the Year 2017 och 2016. Hittills har destilleriet utanför Härnösand i Ångermanland förärats med totalt över 70 internationella master- och guldmedaljer.
O.P. Anderson Original Aquavit skapades 1891 och är landets äldsta och mest klassiska akvavit. Än idag används originalreceptet där brännvin kryddas med kummin, anis och fänkål samt lagras på stora sekelgamla ekfat i sex månader.
2017 öppnade man sitt nya destilleri i Sundsvall, och där tillverkas utöver originalet också andra svenska favoriter som Gammal Norrlands Akvavit och Bäska Droppar.
Testa även att göra drinkar med O.P. Anderson - här hittar du 9 spännande recept.
Sverige
299 kr
Kryddspriten är hantverksmässigt framställd på utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader vilket ger en välbalanserad och mjuk smak.
Sverige
149 kr
Frisk och fyllig äppelkaraktär med tydlig kryddighet av kummin och toner av anis och fänkål. Fyllig, rund och frisk smak.
Sverige
265 kr
O.P. Anderson Björk har en kryddig och frisk karaktär med toner av björksav och björkknopp, citronzest samt den klassiska O.P.-kryddningen kummin, anis och fänkål.
Passar perfekt som bas i cocktails och utmärkt till det nordiska kökets rena smaker.
Kron tillverkar både vodka och hantverkslikörer. Starten för Kronvodka var de kronobrännvin som tillverkades redan på 1700-talet under Gustaf III tid, när kungen själv bestämde att man skulle tillverka brännvin för att konkurrera ut illegal sprit. Den 2 maj 1776 levererades det första brännvinet från kronobränneriet i Stockholm, och det serverades enbart på 3000 officiella krogar. Krogarna fick lova att bära skyltar med riksvapnet, och spriten serverades i karaffer och glas med konungens emblem.
Även hantverkslikörerna har en lång historia. I dag finns fem smakintensiva, genuint råvarubetonade och omsorgsfullt balanserade likörer: Fläder, Citron, Triple Sec, Vanilj och Grön Curaçao.
Finland
246 kr
Kronvodka har en rund, mjuk och fyllig med viss sötma och tydlig karaktär av torkad frukt, säd och viss brödighet.
Finland
205 kr
Kron Hantverkslikör Citron är en "svensk" limoncello med kraftig citronzest där frisk syra möter rik sötma.
Finland
235 kr
Krons Grön Curacao har en kraftig smak av apelsin och pomerans som möts av frisk apelsinblom och rik sötma. Perfekt i Gröna Hissen!
18.05.2023
Under midsommar och andra svenska högtider är snapsvisor ett vanligt och kärt inslag . folk o folk har pratat om snapsvisans historia och moderna visor med Spritmuseums programansvarig Helen Ericsson Sandlund.
Läs merVi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den första delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på fisk eller skaldjur.
Läs merBlir det midsommar utan svenska jordgubbar? Ja självklart, men den blir ju så mycket bättre med jordgubbar till desserten!
Läs merNu öppnar Facit Bar i Umeå som har målet att bli världens bästa bar. Facit Bar kommer bara att servera svenskt, både när det kommer till sprit och råvaror.
Läs mer