3 goda recept på texmex till fredagsmyset.

En härlig nackotallrik är perfekt att ställa fram som plockmat eller snacks till gästerna, eller bara till er två inför fredagsmyset. Här är ett vegetariskt recept från El Taco Truck.

Textmex-recept.
Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Frankrike

Systembolaget nr:

524401

123,00 kr


logo

2

logo

0 h 30 min

Tacos och texmex har blivit en svenskfavorit till fredagsmyset eller andra tillfällen när vi samlas och vill äta gott men ändå enkelt.

Något som är lätt att missa med det mexikanska köket är hur lätt det är att göra det vegetariskt – utan att gå miste om de goda smakerna. Tack vare de färska, smakrika kryddorna som chili, vitlök och koriander märks det knappt när vi byter köttfärs mot vegofärs eller kyckling mot bönor. Även kryddor vi alltid har hemma, som spiskummin och paprikapulver, sätter en prägel på texmexmaten som gör att kött blir överflödigt.

3 goda texmexrecept

Här har vi fått tre recept från El Taco Truck, som inte bara låg bakom Sveriges första Food Truck, utan idag har en produktlinje helt med veganska taco- och texmexprodukter som säljs i både Sverige, Finland, Danmark och Island.

Under recepten tipsar vi om några viner som funkar utmärkt till både tacos och texmex.

Dirty Nachos.
Dirty Nachos.

Dirty Nachos med rostade heta kikärtor:

Ingredienser

  • 2 tomater, tärnade

  • 0,5 silverlök, fint hackad

  • 1-2 msk färskpressad limejuice

  • 1 kruka färsk koriander, grovhackad

  • 1 paket kikärtor, avrunna

  • 0,5 msk El Taco Truck Hot Sauce eller annan stark sås

  • 1 msk El Taco Truck Classic Spice Mix eller annan tacokrydda

  • 1 påse Salted Corn Chips

  • El Taco Truck Cheezy Sauce

  • 1 förpackning Hot Guacamole, 200 g

  • 1 näve korianderblad

Gör så här

    1. Blanda ihop tärnad tomat med silverlök, limejuice och koriander, låt dra i 10-20 minuter.

    2. Blanda kikärter med Hot Sauce och Classic Spice mix (tacokryddan).

    3. Lägg majschipsen på ett ugnsfast fat/form och toppa med kikärter. Sätt in i ugnen på 250°C i 5-10 minuter.

    4. Ta ut och toppa med Cheezy Sauce, Hot Gucamole, tomatblandning och extra korianderblad.

:nchiladas.
:nchiladas.

Grillad Guac Enchilada:

Ingredienser

  • 3 dl grönsaksbuljong

  • 0,5 msk El Taco Truck Hot Sauce eller annan stark sås

  • 1 tsk spiskummin

  • salt

  • 1 förpackning Hot Guacamole, 200 g

  • 3 dl gröna ärtor, tinade och grovmosade

  • 3-4 nävar El Taco Truck Salted Blue Corn Chips, grovkrossade

  • 8 tortillabröd

  • El Taco Truck Cheezy Sauce

  • 0,5 silverlök, fint hackad

  • 1 knippe koriander

  • limeklyftor

Gör så här

    1. Koka upp buljongen och smaka av med Hot Sauce, spiskummin och salt.

    2. Blanda guacamole med ärtor och chips.

    3. Fördela guacamoleblandning på de 8 tortillabröden och rulla ihop, lägg med skarven ner i smord ugnsfast form.

    4. Fördela enchiladasåsen ovanpå och sätt in i ugn på 225°C i ca 10-15 minuter.

    5. Ta ut och toppa med Cheezy sauce, hackad silverlök, koriander och limeklyftor. Servera!

Chilaquiles.
Roja Morning Chilaquiles.

Roja Morning Chilaquiles:

Ingredienser

  • 1-2 påsar El Taco Truck Salted Yellow Corn Chips

  • El Taco Truck Roasted Garlic Mayo

  • El Taco Truck Chipotle Mayo

  • 200 g vit ost, smulad

  • 1-2 rödlökar, finhackade

  • 1 knippe koriander

  • Till Chilauguile-såsen:

  • 0,5 påse El Taco Truck Classic Spice Mix

  • 2-3 msk El Taco Truck Hot Sauce

  • 400 g passerade tomater

  • Ca 4 dl grönsaksbuljong

  • 1 tsk salt

  • nymald peppar

Gör så här

    1. Börja med Chilauguilesåsen: Häll kryddmix, Hot Sauce, tomatkross och buljong i en kastrull, koka upp och sjud i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    2. Ta 1 portion Salted Yellow Corn chips och lägg i den varma såsen, låt ligga i 5-10 sekunder, lyft upp chips med sås och lägg på tallrik/fat.

    3. Toppa direkt med Chipotle Mayo, smulad ost, röd lök och koriander, servera.

Vin till texmexmiddagen:

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

123,00 kr


Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve har en blommig och generös doft av aprikos, litchi och tropiska frukter. Aromatisk smak med viss restsötma, inslag av honung, rosor, litchi och päron.

Recept: El Taco Truck