3 goda recept på texmex till fredagsmyset.

En härlig nackotallrik är perfekt att ställa fram som plockmat eller snacks till gästerna, eller bara till er två inför fredagsmyset. Här är ett vegetariskt recept från El Taco Truck.

Textmex-recept.
CHILL OUT Syrah Rosé California

CHILL OUT Syrah Rosé California

USA

Systembolaget nr:

3105

235,00 kr


Yoko Pinot Noir

Yoko Pinot Noir

Systembolaget nr:

72445

129,00 kr


logo

2

logo

0 h 30 min

Tacos och texmex har blivit en svenskfavorit till fredagsmyset eller andra tillfällen när vi samlas och vill äta gott men ändå enkelt.

Något som är lätt att missa med det mexikanska köket är hur lätt det är att göra det vegetariskt – utan att gå miste om de goda smakerna. Tack vare de färska, smakrika kryddorna som chili, vitlök och koriander märks det knappt när vi byter köttfärs mot vegofärs eller kyckling mot bönor. Även kryddor vi alltid har hemma, som spiskummin och paprikapulver, sätter en prägel på texmexmaten som gör att kött blir överflödigt.

3 goda texmexrecept

Här har vi fått tre recept från El Taco Truck, som inte bara låg bakom Sveriges första Food Truck, utan idag har en produktlinje helt med veganska taco- och texmexprodukter som säljs i både Sverige, Finland, Danmark och Island.

Under recepten tipsar vi om några viner som funkar utmärkt till både tacos och texmex.

Dirty Nachos.
Dirty Nachos.

Dirty Nachos med rostade heta kikärtor:

Ingredienser

  • 2 tomater, tärnade

  • 0,5 silverlök, fint hackad

  • 1-2 msk färskpressad limejuice

  • 1 kruka färsk koriander, grovhackad

  • 1 paket kikärtor, avrunna

  • 0,5 msk El Taco Truck Hot Sauce eller annan stark sås

  • 1 msk El Taco Truck Classic Spice Mix eller annan tacokrydda

  • 1 påse Salted Corn Chips

  • El Taco Truck Cheezy Sauce

  • 1 förpackning Hot Guacamole, 200 g

  • 1 näve korianderblad

Gör så här

    1. Blanda ihop tärnad tomat med silverlök, limejuice och koriander, låt dra i 10-20 minuter.

    2. Blanda kikärter med Hot Sauce och Classic Spice mix (tacokryddan).

    3. Lägg majschipsen på ett ugnsfast fat/form och toppa med kikärter. Sätt in i ugnen på 250°C i 5-10 minuter.

    4. Ta ut och toppa med Cheezy Sauce, Hot Gucamole, tomatblandning och extra korianderblad.

:nchiladas.
:nchiladas.

Grillad Guac Enchilada:

Ingredienser

  • 3 dl grönsaksbuljong

  • 0,5 msk El Taco Truck Hot Sauce eller annan stark sås

  • 1 tsk spiskummin

  • salt

  • 1 förpackning Hot Guacamole, 200 g

  • 3 dl gröna ärtor, tinade och grovmosade

  • 3-4 nävar El Taco Truck Salted Blue Corn Chips, grovkrossade

  • 8 tortillabröd

  • El Taco Truck Cheezy Sauce

  • 0,5 silverlök, fint hackad

  • 1 knippe koriander

  • limeklyftor

Gör så här

    1. Koka upp buljongen och smaka av med Hot Sauce, spiskummin och salt.

    2. Blanda guacamole med ärtor och chips.

    3. Fördela guacamoleblandning på de 8 tortillabröden och rulla ihop, lägg med skarven ner i smord ugnsfast form.

    4. Fördela enchiladasåsen ovanpå och sätt in i ugn på 225°C i ca 10-15 minuter.

    5. Ta ut och toppa med Cheezy sauce, hackad silverlök, koriander och limeklyftor. Servera!

Chilaquiles.
Roja Morning Chilaquiles.

Roja Morning Chilaquiles:

Ingredienser

  • 1-2 påsar El Taco Truck Salted Yellow Corn Chips

  • El Taco Truck Roasted Garlic Mayo

  • El Taco Truck Chipotle Mayo

  • 200 g vit ost, smulad

  • 1-2 rödlökar, finhackade

  • 1 knippe koriander

  • Till Chilauguile-såsen:

  • 0,5 påse El Taco Truck Classic Spice Mix

  • 2-3 msk El Taco Truck Hot Sauce

  • 400 g passerade tomater

  • Ca 4 dl grönsaksbuljong

  • 1 tsk salt

  • nymald peppar

Gör så här

    1. Börja med Chilauguilesåsen: Häll kryddmix, Hot Sauce, tomatkross och buljong i en kastrull, koka upp och sjud i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    2. Ta 1 portion Salted Yellow Corn chips och lägg i den varma såsen, låt ligga i 5-10 sekunder, lyft upp chips med sås och lägg på tallrik/fat.

    3. Toppa direkt med Chipotle Mayo, smulad ost, röd lök och koriander, servera.

Vin till texmex-middagen:

Yoko Pinot Noir

129,00 kr


Ett finstämt och elegant rött vin med komplexitet, struktur och utpräglade aromer. Smaken kännetecknas av mogna körsbär, teblad och en frisk fläkt av mocca.

CHILL OUT Syrah Rosé California

235,00 kr


CHILL OUT Shiraz Rosé California har en fruktig och doft med inslag av hallon, jordgubbar, persika och örter. Det fruktiga vinet har en angenäm smak av fruktsötma och toner av hallon, persika, körsbär och blodapelsin. Utmärkt till lättare rätter med ljust kött, sallader och grillad fisk.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

159,00 kr


En mjuk och fruktig pinot noir som för sig elegant och världsvant tillsammans både med den grillade fisken som serveras med stekt svamp och rödvinssmör samt till det ljusa köttet som kyckling, kalkon och fläskkött. Om man undviker kött så är den även kompis med grillad svamp, majs, lök och rotfrukter.

Recept: El Taco Truck