Arancini med sparris.

Här har Linnéa lagat arancini - friterade risottobollar, som hon valt att smaksätta med vårprimören sparris. Det perfekta tilltugget till ett friskt bubbel!

Arancini med CAMP Sparkling.
Camp Sparkling Brut

Camp Sparkling Brut

Frankrike

Systembolaget nr:

2814

38,00 kr


logo

15

logo

1 h 0 min

Arancini – italienska risottobollar. Eller om man ska vara lite mer specifikt så är de från Sicilien. Arancini kan fyllas och smaksättas med vad man själv önskar. Jag gillar allra bäst att smaksätta dem med svamp eller någon grönsak, så här till våren är sparrisen ett självklart val!

Det viktiga är att risotton har fått svalna helt i kylen, så gör den gärna dagen innan. Sen är det bara att rulla till golfbollstora bollar, dubbelpanera och fritera. Jag friterar alltid i en helt vanlig gryta med lite tjockare botten. Sänk ner bollarna och ta upp dem med en hålslev, låt de sedan rinna av på ett hushållspapper.

Arancini:

Ingredienser

  • 2 st schalottenlökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • smör

  • 2 dl risottoris

  • 1 dl vitt torrt vin

  • ca 7 dl grönsaksbuljong

  • 250 g färsk sparris

  • 2 dl finriven parmesanost

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • salt och peppar

  • 1 ägg

  • 2 stjälkar salladslök

  • 1 dl persilja

  • 2 dl riven ost

  • 2 dl vetemjöl

  • 2 ägg

  • 2 dl pankoströbröd

Gör så här

    1. Gör risotton först genom att finhacka lök och vitlök. Stek detta mjukt i smör.

    2. Tillsätt riset och fortsätt steka tills riset blivit genomskinligt. Slå på allt vin och låt koka någon minut.

    3. Tillsätt sedan buljongen, 1 dl i taget. Låt risotton sjuda tills riset är mjukt.

    4. Finhacka sparrisen och låt den koka med de sista 5 minutrarna. Rör i osten, smaka av med salt, peppar och vinäger. Ställ i kylen och låt bli kylskåpskallt.

    5. Blanda ner ägg, finhackad salladslök, persilja och riven ost i den kalla risottosmeten. Smaka gärna av med salt, peppar och vinäger om så behövs. Forma till golfstora bollar.

    6. Rulla bollarna först i mjöl, sedan uppvispat ägg och sist pankoströbröd blandat med parmesanost.

    7. Fritera bollarna i 170° varm olja i omgångar. Låt rinna av på hushållspapper.

Dryck till arancini:

Camp Sparkling Brut

38,00 kr


Arancini kan du servera som plockmat eller förrätt och de passar utmärkt till ett uppfriskande bubbel! CAMP Sparkling Brut är perfekt att ställa fram när man bara vill ha ett glas, eller på buffén med öppen bar. Smaken är frisk och aromatiskt fruktigt med karaktär av päron, gröna äpplen och citrus.

Recept: Linnéa Seidel

Camp Sparkling Brut med två goda röror.

2 goda röror till bubbel.


Plockmat och bubbel är en perfekt kombination - oavsett om ni bara är två som vill ha en mysig kväll eller om det vankas fest. Här har vi tagit fram två goda röror som passar på en bit surdegsbaguette till ett gott, franskt mousserande vin.

Läs mer »