Chokladtårta med dulce de lechefyllning och brynt smörfrosting.

En underbar tårta dekorerad med chokladägg och rostad mandel. Duka fram och låt dina gäster hänföras. 

Chokladtårta på fat
Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Italien

Systembolaget nr:

811902

199,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest

Nederburg Noble Late Harvest

Sydafrika

Systembolaget nr:

274102

129,00 kr


logo

5

Här hittar ni underbar tårta med dulce de lechefyllning som möter chokladkräm, chokladbottnar och en ljuvlig frosting av brynt smör. Till påsk är den fin att dekorera med chokladägg och rostad mandel! Tårtor mår överlag bra av att få stå ett dygn i kylen innan de ska ätas och den här är inget undantag.

Den här tårtan görs allra enklast i 3 steg:

Dag 1: grädda chokladbottnar och förbered chokladkräm och frosting Dag 2: gör dulce de lechefyllning, fyll och spackla tårtan. Dag 3: dekorera tårtan.

Botten:

Ingredienser

  • 2 dl mjölk

  • 1,5 dl kakao

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 150 g mjukt smör

  • 2 ägg

  • 3 dl mjöl

  • 1 knivsudd vaniljpulver

  • 1,5 tsk bakpulver

  • 1 nypa salt

Gör så här

    1. Värm mjölken tillsammans med kakao och 1/2 dl av sockret.

    2. Vispa smör och resterande sockermängd (1 dl) pösigt.

    3. Tillsätt äggen, ett i taget och fortsätt vispa.

    4. Blanda mjöl, vanilj, bakpulver och salt i en separat skål. Blanda i det växelvis med den varma mjölken. Rör om väl.

    5. Häll upp smeten i en rund form (15 cm i diameter och ca 6,5 cm hög) klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen i cirka 35-45 minuter eller tills chokladbotten är klar.

    6. Låt svalna helt på galler. Skär av ”toppen” så du får en rak kaka. Dela kakan i 3 lika stora bottnar.

Chokladkräm:

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde

  • 200 g mjölkchoklad

Gör så här

    1. Värm grädden i en kastrull, tag av från värmen, finhacka chokladen och blanda i den. Rör tills all choklad smält.

    2. Ställ kallt, gärna över natten.

    3. Vispa sedan upp med en elvisp till en tjock chokladkräm.

Dulce de lechefyllning:

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 burk á 400 g Dulce de leche (karamelliserad mjölk)

  • 1 nypa flingsalt

Gör så här

    1. Vispa grädden riktigt hårt.

    2. Tillsätt dulce de leche och blanda tillsammans med lite flingsalt till en slät kräm.

Brynt smörfrosting:

Ingredienser

  • 300 g smör

  • 200 g färskost

  • ca 400 g florsocker

Gör så här

    1. Bryn smöret i en kastrull. Häll ner i en ren bunke och låt stelna i kylen.

    2. Tag ut ur kylen och låt smöret bli rumstempererat.

    3. Vispa upp smöret och tillsätt färskosten. Vispa till en slät kräm.

    4. Ha i florsocker, lite i taget.

Montera tårtan såhär:

Ingredienser

    Gör så här

      1. Lägg ut 4 bitar bakplåtspapper på ett tårtfat.

      2. Lägg på en botten. Spritsa ut en rand av chokladkrämen längst ut på bottnen.

      3. Fyll på med dulce de lechefyllning innanför.

      4. Lägg på en botten till och upprepa. Lägg sedan på den tredje och sista bottnen.

      5. Låt gärna tårtan stå kallt 1 timme.

      6. Spritsa sedan ut brynt smörfrosting runt om tårtan.

      7. Dekorera med chokladägg och rostad, flagad mandel.

      8. Lossa försiktigt de 4 bitarna bakplåtspapper som sitter under tårtan.

      9. Klar och redo att ätas!

    Dryck till chokladtårta:

    Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

    199,00 kr


    Till en maffig chokladtårta rekommenderar vi detta dessertvin med söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.

    Nederburg Noble Late Harvest

    129,00 kr


    Ett annat gott vin till påskdesserten är Nederburgs Noble Late Harvest. Ett dessertvin med mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Vinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak.

    Recept: Linnéa Seidel