Ekologisk middag med ugnsrostad kyckling och broccoligratäng.

Laga Linnéas middag med enbart ekologiska råvaror: en broccoligratäng med lite blomkål i för krämighetens skull. Till det en lättlagad ugnsrostad kyckling.

Ugnsrostad kyckling och broccoligratäng
Pata Negra Apasionado, 3 liters Box

Pata Negra Apasionado, 3 liters Box

Spanien

Systembolaget nr:

75253

225,00 kr


logo

4

logo

0 h 50 min

Den här veckan gav jag mig själv en liten utmaning. Att laga en middag helt baserad på ekologiska råvaror. Utan att för den sakens skull bara välja ingredienser jag på förhand visste fanns ekologiska. Och vet ni, det var faktiskt inga större problem.

Jag valde att göra en broccoligratäng med härlig smak. För att få den lite krämigare tillsatte jag även lite blomkål. Jag tycker det blir så mycket godare så. Men det är ju en smaksak! Både blomkål och broccoli hittar du enklast ekologisk i frysdisken så här års.När vi äter kyckling är det viktigt för mig att den just är ekologisk, eller i alla fall uppfödd på ett hållbart sätt. Hittar ni inte ekologiska kycklingdelar brukar det finnas hel ekologisk kyckling att köpa. Det går också bra såklart.

Broccoligratäng

Ingredienser

  • 600 g broccoli

  • 300 g blomkål

  • 15 cm purjolök

  • 2 vitlöksklyftor

  • olja att steka i

  • 3 dl creme fraiche

  • 1 1/2 dl mjölk eller grädde

  • 1 krm muskotnöt

  • salt

  • svartpeppar

  • 2 dl riven vällagrad ost

Gör så här

    1. Koka broccoli och blomkål i saltat vatten i cirka 2 minuter. Häll av vattnet och låt de ånga av ordentligt.

    2. Skär ner purjolöken i minde bitar. Skala och finhacka vitlöken.

    3. Stek purjolök och vitlök på medelvärme tills de mjuknat ordentligt.

    4. Fördela broccoli, blomkål, purjo och vitlök i en ugnsfast form.

    5. Blanda samman creme fraiche, mjölk, riven muskot, salt och peppar. Häll detta över grönsakerna. Strö sist över osten.

    6. Grädda i cirka 30 minuter i 225°C.

Ugnsrostad kyckling

Ingredienser

  • 1 kg valfria kycklingdelar

  • olivolja

  • 2 msk paprikapulver

  • 1 msk lökpulver

  • salt

  • svartpeppar

Gör så här

    1. Ringla olja över kycklingdelarna och pudra sedan över kryddorna. Gnid in allt ordentligt.

    2. Rosta i 225°C i cirka 40 minuter.

Pata Negra Apasionado, 3 liters Box

225,00 kr


Till den här ekologiska middagen ska det såklart serveras ett ekologiskt vin! Pata Negra Apasionado är ett fruktigt och aningen kryddigt vin med inslag av plommon, örter, choklad och vanilj. God som sällskapsdryck och till lättare/medelkraftiga kötträtter.

Recept: Linnéa Seidel