Grillad lax med jordgubb, melon, feta och olivsallad.

Ett somrigt recept på grillad lax som paras ihop med en sallad baserad på jordgubbar, melon, fetaost och oliver. Passar utmärkt ihop med ett glas rosévin. 

Grillad lax med jordgubb, melon, feta och olivsallad.
CHILL OUT Syrah Rosé California

CHILL OUT Syrah Rosé California

USA

Systembolaget nr:

310508

229,00 kr


logo

6

Ska du grilla lax är en hel laxsida med skinnet kvar att föredra tycker jag. Oavsett om du väljer att grilla i bitar, som jag gjort här, eller om du helgrillar hela laxen. Trimma laxen så alla bitar blir jämnstora. Den lax som blir över brukar jag frysa in, perfekt att använda till fiskburgare en annan gång!

En fin bit lax behöver sällan kryddas upp massor. Jag brukar tycka att lite olja, citron och salt är allt som behövs. Extra fin blir den om du låter den få lite grillränder på grillen. Men det går såklart lika bra att bara grilla den med skinnsidan ned hela tiden. Till laxen passar en fräsch, söt och lite salt sallad på jordgubbar, melon, fetaost, oliver och färska örter. Jag brukar köpa urkärnade Kalamataoliver, de är allra godast!

Laxen:

Ingredienser

 • 1 hel laxsida (ca. 1,2 kg)

 • olivolja

 • 1 citron

 • salt

Gör så här

  1. Torka laxen helt torr och skär den i lagom stora portionsbitar. Ringla över lite olja, pressa över citron och strö över salt.

  2. Lägg laxbitarna med köttsidan ned över direkt värme på grillen och grilla i cirka 1 minut. Vänd laxbitarna med skinnsidan ned och flytta till indirekt värme och grilla tills innertemperaturen är 48°C.

  3. Tag av från värmen och låt vila under folie till servering. Grilla gärna några skivor melon också.

Melon- och fetaostsallad med jordgubbar:

Ingredienser

 • 300 g fetaost

 • 500 g jordgubbar

 • 500 g vattenmelon (+ några skivor att grilla)

 • ca 200 g svarta urkärnade oliver

 • ca 2 dl finhackade örter (t.ex. persilja och basilika)

Gör så här

  1. Skär fetaost, jordgubbar och melon i bitar och dela oliverna.

  2. Blanda allt tillsammans med färska, hackade örter till en härlig sallad och servera till laxen.

Vintips till grillad lax:

CHILL OUT Syrah Rosé California

229,00 kr


CHILL OUT Shiraz Rosé passar fint tillsammans med grillad lax. Vinet har en fruktig och doft med inslag av hallon, jordgubbar, persika och örter. Smaken är fruktigt med en angenäm fruktsötma och toner av hallon, persika, körsbär och blodapelsin.

Recept: Linnéa Seidel

Chill Out tre vinboxar på ett bord.

CHILL OUT


CHILL OUT är en uppskattad och modern vinserie som erbjuder en stor variation av kvalitetsviner från noggrant utvalda vingårdar runt om i världen.

Läs mer »