Grillad tonfisk med mango- och avokadosalsa.
Grillsäsongen är äntligen igång och vad är egentligen godare än grillad tonfisk? Här matchas tonfisken med goda tillbehör som salsa gjord på mango, avokado och gurka.
Läs mer »Ett somrigt recept på grillad lax som paras ihop med en sallad baserad på jordgubbar, melon, fetaost och oliver. Passar utmärkt ihop med ett glas rosévin.
Ska du grilla lax är en hel laxsida med skinnet kvar att föredra tycker jag. Oavsett om du väljer att grilla i bitar, som jag gjort här, eller om du helgrillar hela laxen. Trimma laxen så alla bitar blir jämnstora. Den lax som blir över brukar jag frysa in, perfekt att använda till fiskburgare en annan gång!
En fin bit lax behöver sällan kryddas upp massor. Jag brukar tycka att lite olja, citron och salt är allt som behövs. Extra fin blir den om du låter den få lite grillränder på grillen. Men det går såklart lika bra att bara grilla den med skinnsidan ned hela tiden. Till laxen passar en fräsch, söt och lite salt sallad på jordgubbar, melon, fetaost, oliver och färska örter. Jag brukar köpa urkärnade Kalamataoliver, de är allra godast!
1 hel laxsida (ca. 1,2 kg)
olivolja
1 citron
salt
Torka laxen helt torr och skär den i lagom stora portionsbitar. Ringla över lite olja, pressa över citron och strö över salt.
Lägg laxbitarna med köttsidan ned över direkt värme på grillen och grilla i cirka 1 minut. Vänd laxbitarna med skinnsidan ned och flytta till indirekt värme och grilla tills innertemperaturen är 48°C.
Tag av från värmen och låt vila under folie till servering. Grilla gärna några skivor melon också.
300 g fetaost
500 g jordgubbar
500 g vattenmelon (+ några skivor att grilla)
ca 200 g svarta urkärnade oliver
ca 2 dl finhackade örter (t.ex. persilja och basilika)
Skär fetaost, jordgubbar och melon i bitar och dela oliverna.
Blanda allt tillsammans med färska, hackade örter till en härlig sallad och servera till laxen.
235,00 kr
CHILL OUT Shiraz Rosé passar fint tillsammans med grillad lax. Vinet har en fruktig och doft med inslag av hallon, jordgubbar, persika och örter. Smaken är fruktigt med en angenäm fruktsötma och toner av hallon, persika, körsbär och blodapelsin.
Recept: Linnéa Seidel
Grillsäsongen är äntligen igång och vad är egentligen godare än grillad tonfisk? Här matchas tonfisken med goda tillbehör som salsa gjord på mango, avokado och gurka.
Läs mer »Christin Kashou vann Sveriges Mästerkock 2021 och arbetar nu som Junior souschef på restaurangen Surfers i Stockholm. Hon har här tagit fram ett underbart asiatiskt recept på grillade kingsize räkor som serveras med en syrlig papayasallad.
Läs mer »När du ska grilla färsk fisk är det bra att välja en fastare fisk - som röding, lax eller hälleflundra - med skinnsidan kvar. Då går det enkelt att grilla utan att fisken fastnar på grillen eller faller isär.
Läs mer »Att grilla fisk och skaldjur är otroligt gott och mångsidigt så här ger vi dig inspiration på 8 olika grillade fisk- och skaldjursrätter med tillhörande dryckestips.
Läs mer »