Grillad citrus- och honungsmarinerad kyckling med sommargrönsaker.

Varför inte laga hela middagen på grillen när du ändå håller på? Här är ett recept på marinerad kyckling som får smak av citrus och honung, och serveras med sommarens godaste grönsaker.

Grillad marinerad kyckling med grillade grönsaker.
Bourgogne Chardonnay Maurice Gentilhomme

Bourgogne Chardonnay Maurice Gentilhomme

Frankrike

Systembolaget nr:

70284

119,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Den här rätten är lätt, frisk och full av smak – vilket gör den till en idealisk matchning för den krispiga och fruktiga karaktären hos ett vitt Bourgogne-vin av druvan chardonnay. Trevlig matlagning och njut av sommaren!

Kyckling:

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer

  • 2 citroner (saft och skal)

  • 2 apelsiner (saft och skal)

  • 3 vitlöksklyftor, finhackade

  • 2 msk olivolja

  • 1 tsk honung

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Marinera kycklingen: Blanda citronsaft, citronskal, apelsinsaft, apelsinskal, vitlök, olivolja, honung, salt och peppar i en skål.

    2. Lägg kycklingfiléerna i marinaden och vänd så att de täcks av vätskan. Låt stå i minst 30 minuter, gärna längre om du har tid.

    3. Grilla kycklingen: Förvärm grillen till medelhög värme. Grilla kycklingfiléerna i cirka 6-7 minuter per sida, eller tills de är genomstekta och har fått fin färg. Pensla med marinaden under grillningen för extra smak

Sommargrönsaker:

Ingredienser

  • 1 bunt sparris

  • 2 röda paprikor, skivade

  • 1 zucchini, skivad

  • 1 rödlök, skivad

  • 200 g körsbärstomater, halverade

  • 2 msk olivolja

  • 1 tsk torkad oregano

  • salt och peppar

Till servering:

  • färsk basilika

  • fetaost, smulad

  • citronklyftor

Gör så här

    1. Grilla grönsakerna: Lägg alla grönsaker i en stor skål. Tillsätt olivolja, torkad oregano, salt och peppar. Blanda väl så att alla grönsaker täcks av oljan och kryddorna.

    2. Grilla grönsakerna i 5-7 minuter, eller tills de är mjuka och har fått fina grillränder. Vänd dem ibland för att de ska bli jämnt grillade.

    3. Servering: Lägg upp de grillade kycklingfiléerna och grönsakerna på ett serveringsfat. Strö över smulad fetaost och färska basilikablad. Servera med citronklyftor vid sidan om.

Tips:

  • Om du vill ha en extra touch, kan du också lägga till en lätt sommarsallad med blandade bladgrönsaker, rostade pinjenötter och en enkel citronvinägrett.

  • Komplettera måltiden med ett nybakat lantbröd och ett glas kyld Maurice Gentilhomme Bourgogne Chardonnay för en fulländad sommarmiddag.

Bourgogne Chardonnay Maurice Gentilhomme

119,00 kr


Torr, frisk och livfull karaktär som förfinas genom distinkta inslag av gröna äpplen, citrus och en välbalanserad mineralitet. Komplexiteten förhöjs av subtila toner av ljust bröd, vilket ger en rund och fyllig struktur, samt en antydan till nötighet som bidrar till en minnesvärd eftersmak.